Το βιβλίο του Γιώργου Τζήμα διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά»
Στην παρούσα μελέτη ανιχνεύεται μεθοδικά η υποδοχή από το αθηναϊκό κοινό της συστηματικής ρητορικής στην Αθήνα, τα επίχειρα της τέχνης του Γοργία και η Πλατωνική κριτική σε αυτή. O αναγνώστης δύναται να διαχωρίσει τους παράγοντες που κατέστησαν αναγκαία τη μετουσίωση της φιλοσοφίας σε ιδανική επιστήμη και οδήγησαν στην αναπλαισίωση της ρητορικής. Αναδεικνύεται η αιτιώδης σχέση ηθικής και αριστοτελικής ρητορικής, η οποία κρίνεται αξιολογικά, γνωσιολογικά και πρακτικά. Διερευνάται η λειτουργία του λόγου και επισημαίνεται ο τρόπος με τον οποίο τα ανθρώπινα πάθη στο έργο του Αριστοτέλη μεταβάλλονται σε εργαλεία για τη θεμελίωση του ηθικού λόγου στην ανθρώπινη κοινότητα. Υποδεικνύεται ότι η αριστοτελική ηθική είναι μια ηθική που δεν ακολουθεί κανέναν μαθηματικό αλγόριθμο για την πραγμάτωσή της· τα αριστοτελικά καθόλου επιδέχονται αναπροσαρμογές και διασαφηνίσεις, συναρτώνται από τις συνθήκες, τα πρόσωπα, τον τόπο, τον χρόνο, την αιτία. Η ηθική δηλαδή αρετή λειτουργεί ως μια βιωματική προδιάθεση. Με αφετηριακό σημείο την Τέχνη Ῥητορική επιβεβαιώνεται η σπουδαιότητα και η διαχρονικότητα του Αριστοτέλη, επειδή είναι σημαντική η συμβολή του στις επιστήμες της αγωγής και στις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας· δίκαια καθίσταται πρόδρομος των ανθρωπολογικών προσεγγίσεων με στόχο την ήρεμη και ειρηνική επίλυση τω συγκρούσεων και εγκαινιάζει τη διαμεσολάβηση επί του πρακτού.
Εντέλει διαπιστώνεται ότι στην Τέχνη Ῥητορική η ηθική συστήνει τον ρητορικό λόγο και ο Αριστοτέλης καθίσταται ο πρώτος θεωρητικός της γνωσιακής επιστήμης, ερευνητικό πεδίο της οποίας είναι η αντίληψη, η νόηση, ο λόγος, το μνημονικό, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ολιστικά η γνωσιακή ανάπτυξη. Εύλογα θεωρείται μέντορας του εξωδικαστικού τρόπου επίλυσης διαφορών, της διαμεσολάβησης, αφού προκρίνει το επανορθωτικό δίκαιο και το ἐπιεικές στην κοινότητα των ανθρώπων. Ο Αριστοτέλης παραμένει στη σύγχρονη εποχή μια από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες σε παγκόσμια κλίμακα.
Βιογραφικά στοιχεία: Ο Γεώργιος Τζήμας (Φλώρινα 1973) σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας με ειδίκευση στον κλασικό τομέα, στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας στη ρητορική – επικοινωνία. Είναι διδάκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σήμερα συνεχίζει τις μεταδιδακτορικές σπουδές του στη Φιλοσοφία. Εργάστηκε ως διευθυντής σπουδών σε φιλολογικό φροντιστήριο, ενώ σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με ειδίκευση στην Ηθική Φιλοσοφία, Ρητορική – Επικοινωνία και Διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το “International Mediation Consulting” του Καναδά. Επιπλέον διδάσκει σε Δια-ιδρυματικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή σε πανελλήνιους Αγώνες Λόγου. Είναι συντονιστής προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια φιλοσοφίας και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά φιλοσοφίας.
Ο εκδότης
Κ & Μ. Αντ. Σταμούλης