Ο Ευρωσκεπτικισμός τρέφεται από τη Δύση
Γράφει η Αθηνά Αντωνιάδου,
Κοινωνιολόγος, blogger – Freelance writer
Εν όψη των επικείμενων Ευρωεκλογών ολοένα και φουντώνουν οι συζητήσεις των λεγόμενων συστημικών εκπροσώπων που παρεμβαίνουν στα ΜΜΕ, σε μια επιχειρούμενη προσπάθεια από μέρους τους, προκειμένου να πείσουν το ακροατήριό τους πως Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει απομόνωση της ίδιας της Χώρας, αλλά και απομάκρυνση από τα ιδεώδη της Ευρώπης της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών για όλους, στροφή προς τα άκρα της δεξιάς ή της αριστεράς, κάτι που όπως λένε θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της οικονομικής ζωής των πολιτών και όχι μόνο. Οι λιγότεροι πολέμιοι του Ευρωσκεπτικισμού αναφέρονται απλώς σε μια τάση που λειτούργει ως τροχοπέδη σε κάθε κεντρική προσπάθεια που γίνεται ώστε να ξεπεραστεί η οποιαδήποτε κρίση.
Η αντίδραση;
Ολοένα φαίνεται να δυναμώνει στις χώρες αυτές (σ.σ όπως στην Ελλάδα) και να εδραιώνεται η πολιτική ιδέα για μια Ευρώπη των Εθνών – Κρατών με Εθνική κυριαρχία που θα απέχει από κάθε προσπάθεια επιβολής των Γερμανικών συμφερόντων και όχι μόνο.
Το σίγουρο είναι πως ενώ δημιουργούνται διλλήματα, χωρίς ωστόσο αυτά να απαντώνται, σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι αυτό που θα μείνει τελικά χαραγμένο στο μυαλό των πολιτών είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και ακόμη εφαρμόζονται, οι οποίες αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου πως όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά στον αντίποδα θαρρείς πως δίνεται τροφή (?) ώστε να ενισχύονται πραγματικά ακραίες και λαϊκίστικες φωνές που δημιουργούν ένα συνονθύλευμα στερεότυπων μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Πλέον είναι ορατός ο δρόμος που θα ακολουθηθεί στις επερχόμενες Ευρωεκλογές από τις πολιτικές δυνάμεις (σ.σ εάν αφουγκραστούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας) και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο όπου ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών θα έχει ισχυρή αντιευρωπαϊκή κριτική και διάθεση.
Ενδιαφέρον άρθρο!
Δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε κάνει μια ειλικρινή συζήτηση ως πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πως αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτή την ένωση.
Άλλοι βλέπουν οικονομικούς δρόμους χωρίς δασμούς, άλλοι ως οικονομική ευκαιρία μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και άλλοι ως μια πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Ο καθένας βλέπει την Ε.Ε. από την μεριά που τον βολεύει. Δεν ξέρω αν οι πολίτες των άλλων κρατών μελών έχουν την ίδια άγνοια με τους Έλληνες, αλλά τουλάχιστον εδώ το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει σε μια ειλικρινή συζήτηση με τους ψηφοφόρους του.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο κύριος Κύρτσος που επισκέφθηκε πρόσφατα τα μέρη μας:
https://www.youtube.com/watch?v=zEqZRaWbO3M
https://www.youtube.com/watch?v=WpGP6CXis6Q
https://www.youtube.com/watch?v=KJV8BxNGXIQ
Η ίδια όμως η Ε.Ε. σκάβει το λάκκο της, όταν βλέπει ως συμφέρον της, αυτό που συμφέρει 1-2 ισχυρές χώρες, αδιαφορώντας για το σύνολο και τη μακροπρόθεσμη πορεία της.
Η Ευρώπη γερνάει, αλλοιώνεται και πέφτει θύμα παγκόσμιων συμφερόντων, συμπαρασύροντας μαζί της και την Ευρωπαϊκή Ένωση που φέρεται να λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της. Αν δεν αλλάξει τακτική, τότε θα διαλυθεί δίνοντας πλήρη δικαίωση στα κλειστά σύνορα και την ξενοφοβία.
https://www.youtube.com/watch?v=Qt-v3zlNs6k
Τέλος θα παραθέσω κάτι που μας αφορά, από μια άλλη οπτική γωνία:
Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος μας έχει “αθηναιοποιηθεί”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι Αθηναίοι ήξεραν τί είναι το καλό, αλλά δεν ήθελαν να το κάνουν.
Μιλώντας στη Βουλή των Γερόντων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ο φιλόσοφος της Αρχαίας Ρώμης Κικέρων, διηγείται ένα επεισόδιο κατά το οποίο στην Αθήνα ένας ηλικιωμένος μπαίνει στο θέατρο. Πρώτα πηγαίνει εκεί που κάθονταν οι Αθηναίοι και κανείς δεν του δίνει θέση. Τότε αναγκάζεται να πάει στο τμήμα που κάθονταν οι Σπαρτιάτες και εκεί αμέσως του δίνουν θέση. Οι Αθηναίοι χειροκρότησαν αυτή τη στάση, επειδή οι Αθηναίοι γνωρίζουν τι είναι το καλό αλλά δεν θέλουν να το κάνουν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί και μάλιστα το 2040 αναμένεται να διπλασιαστεί. “Γι αυτό και προτείνω σε όλες τις τελετές γάμων των νέων μας, να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, αν είναι δυνατόν και περισσότερα. Λέω πως εάν είναι ένα, είναι περίεργο. Αν είναι δύο, είναι ανταγωνισμός. Εάν είναι τρία, είναι ισορροπία. Εάν είναι τέσσερα, είναι ευμάρεια”. ανέφερε…
https://www.alphanews.live/international/giati-o-erntogan-thymithike-tin-arhaia-athina