Το χαρούμενο ταξίδι του Euromosaica (pics)
Ναι, τα πανιά άνοιξαν και το καράβι ξεκίνησε από κει στα βόρεια, στην κρύα θάλασσα της Βαλτικής στο Βέντσπιλς της Λετονίας. Πήρε κόσμο όμορφο και κάτασπρο. Κατέπλευσε στον Ατλαντικό και έφτασε στη Μεσόγειο, πέρασε από τα νησιά της Καλυψώς και της Κίρκης, μα μετά έφτασε στη Σικελία, στο Ταυρομένιο, και πήρε παιδιά ενθουσιώδη και δασκάλες με μάτια λαμπερά. Όχι, δεν κατευθύνθηκε προς την Ιθάκη. Πήγε στην Ίσκια για τα θερμά, αλλά έπρεπε να φύγει και φορτώθηκε κόσμο καλό και ταξιδιάρικο. Και ήταν ο πιο πολύς. Μα η θάλασσα μεγάλη και το καράβι “Euromosaica” κατευθύνθηκε σε μέρη μαγικά και γεμάτα με αρώματα. Στην Ανατολή της Μεσογείου. Εκεί βγήκαν στην παραλία όμορφα και χαμογελαστά κοριτσάκια από τα Άδανα μαζί με ευγενικές και σεβάσμιες γυναίκες να τα συνοδεύουν. Τους πήρε όλους και κατευθύνθηκε στη Μαύρη Θάλλασα. Εκεί στα ανατολικά παράλια περίμεναν κοπέλες με τραγούδια από το Ρακόφσκι και δασκάλες πολύγλωσσες. Ψηλά στη θάλασσα της Δακίας (Ρουμανίας) ήρθαν νεαροί και νεαρές με κυρίες και κυρίους από το Βλαντέστι και από το Μπάμπιν της Σλοβακίας. Και το “Euromosaica” πέταξε περνώντας τον Ελλήσποντο και έφτασε στο Φιλώτα. Ναι, στο Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα.
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019. Υποδοχή στο σχολείο με σημαιούλες και καπελάκια από τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου Φιλώτα. Χαμόγελα πολλά και ενθουσιασμός. Χαιρετισμοί, ομιλίες και παρουσιάσεις. Τοπικοί παράγοντες, καλεσμένοι, στελέχη της εκπαίδευσης, γονείς. Ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας Κίμων Σαββάκης ενημέρωσε τους εταίρους για την ελληνική εκπαίδευση. Ο Σύμβουλος της Περ. Εν. Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές για θέματα που έχουν σχέση με την περιοχή του Φιλώτα. Η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Αμυνταίου Αρετή Κοσμοπούλου για το Δήμο Αμυνταίου και τη γεωγραφία του. Η Άννα Σπύρτου, καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τη σχέση του Δημοτικού Σχολείου Φιλώτα με το Πανεπιστήμιο και τη Νανοτεχνολογία. Φυσικά μίλησαν και οι εκπρόσωποι των ξένων αποστολών παρουσιάζοντας τους τόπους τους παραθέτοντας και οπτικοακουστικό υλικό. Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας Δήμητρα Λιασκόνη μαζί με μαθητές και μαθήτριές μας αναβίωσαν στον προαύλιο χώρο τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Οι μαθητές από τη Ρουμανία χόρεψαν χορούς τσιγγάνικους και ενθουσίασαν τους θεατές τους. Το μεσημέρι όλοι οι συμμετέχοντες γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα και όχι μόνο που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών που κάλυπτε σχεδόν όλη την παραδοσιακή γαστρονομία των πατρίδων από τις οποίες κατάγονται οι κάτοικοι των τριών χωριών. Ξεδίψασαν με “Ξινό Νερό” και αναψυκτικά, χορηγία της Δημοτικής Επιχείρησης.
Τρίτη, 2 Απριλίου 2019. Επίσκεψη και ξενάγηση των αποστολών στο οινοποιείο του Κτήματος Άλφα. Εντύπωση και θαυμασμό προκάλεσε στους ενήλικες των αποστολών η οργάνωση και διασπορά της φήμης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη της τοπικής μας αμπελουργίας και οινοποίησης. Κατόπιν μαζί με μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν μιας εξαιρετικής ποιότητας και πιστότητας μουσική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ειδικά αφιερωμένη στο Euromosaica και κάλυψε την τοπική παράδοση, αλλά και της Ελλάδας εν γένει. Άρτια οργανωμένη από το Διευθυντή του Σχολείου Βασίλειο Τραϊανό και την μουσικό Μαρία Αρουσάνοβα. Στη συνέχεια οι ξένοι φίλοι μας επισκέφτηκαν το οινοποιείο του Χρήστου Μπόσκου, ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ. Μια ακόμη ενημέρωση για τον παραγόμενο οίνο. Οι συνεργάτες της επιχείρησης ετοίμασαν και από ένα αναμνηστικό δωράκι κατασκευασμένο με φελλό για τους μαθητές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τυπογραφείο της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Οι μαθητές συμμετείχαν επίσης στο Φεστιβάλ τεχνολογικής δημιουργίας στο χώρο της Σχολής. Μια μικρή βόλτα στην πόλη της Φλώρινας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν και την πρωτεύουσα του νομού.
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019. Εκδρομή στα Μετέωρα. Πρώτα ξενάγηση-ενημέρωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και μετά επίσκεψη στις Μονές των Μετεώρων. Η όμορφη πόλη των Τρικάλων έδωσε την ευκαιρία για αναψυχή και φαγητό. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα ανθρώπινα απρόοπτα αναδεικνύουν πτυχές της αφοσίωσης ανθρώπων που υπηρετούν τον τομέα Υγείας. Μαθητής από την Ταορμίνα της Ιταλίας μετά από πόνους στην κοιλιακή χώρα κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Εν συντομία, τα μεσάνυχτα ο μαθητής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο χειρουργός και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων παρείχαν εξαιρετικές ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Αυτό όμως που ξεχωρίζει αποτέλεσε το ενδιαφέρον τους για τα περαιτέρω της ψυχικής φροντίδας του μικρού Ιταλού που δεν είχε κοντά του τους γονείς του. Η τύχη να υπάρχουν στην πόλη της Λάρισας δύο εξαιρετικοί Άνθρωποι αποτέλεσε το κάρμα στο όλον. Το ζεύγος Ανδρέα και Αφροδίτη Κανδύλη. Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας με σπουδές στην Ιταλία η Αφροδίτη Κανδύλη υποκατέστησε τη μητέρα του παιδιού μέχρι να καταφθάσει η βιολογική από την Ιταλία.
Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019. Πήραμε τα βουνά. Επίσκεψη ενημέρωση στο Αρκτούρο. Λύκοι και Αρκούδες. Το σήμα του Αρκτούρου με όλα αυτά που προμηθεύτηκαν σχεδόν όλοι θα ταξιδέψει και θα γίνει γνωστό στους τόπους τους. Το απόγευμα επίσκεψη στη λίμνη Ζάζαρη. Κανό, ιππασία. Απόλαυση για όλους. Το βράδυ ελληνική μουσική και φαγητό σε ταβέρνα του Φιλώτα. Ελληνικοί χοροί και ακούσματα.
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019. Τελευταία μέρα δράσεων. Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Φιλώτα. Γνωριμία με ένα ακόμη σχολικό ίδρυμα του χωριού. Ενημέρωση από την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας για το σχολείο και τραγούδια από τους μαθητές με την επιμέλεια της καθηγήτριας μουσικής. Επιστροφή στο Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα και άλλες δράσεις. Οι ξένοι μαθητές μπήκαν στις τάξεις και μαζί με τους Έλληνες μαθητές συμμετείχαν σε δράση που οργάνωσαν άριστα και αποτελεσματικά οι καινοτόμοι καθηγητές Πληροφορικής του ΣΕΠ Φλώρινας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και οι μαθητές ήταν μέχρι και 15 ετών δεν είχαν έρθει σε επαφή με τόσο προχωρημένο αντικείμενο προγραμματισμού. Ακολούθησε άλλη δράση με άκρως ελληνικό χαρακτήρα. Ήταν η διδασκαλία σε ξένους και Έλληνες μαθητές του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη “Ιθάκη”. Ο στόχος ήταν η δημιουργία κόμικς με λεζάντες σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων. Στο τέλος οι μαθητές διάβασαν εναλλάξ στη γλώσσα τους το δημιούργημά τους. Φυσικά η “Ιθάκη” και τα μηνύματά της είναι πια μέρος της γνώσης και των 45 μαθητών και εκπαιδευτικών από τα επτά σχολεία εταίρους. Το μεσημέρι όλοι γεύτηκαν ακόμη έναν μπουφέ από τους γονείς των μαθητών του σχολείου. Και φυσικά εξαιρετικό και το σέρβις από τους ίδιους. Στους επισκέπτες δόθηκε από μια τσάντα με αναμνηστικά, αλλά και προϊόντα που χορηγήθηκαν από τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις, όπως συσκευασίες με αποξηραμένα ορεινά φρούτα του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Βοκερία” Μανιακίου και κομπόστες με ροδάκινο και άλλα φρούτα από τη Βέγορα Αμυνταίου. Το απόγευμα έλαβε χώρα επίσκεψη στην Εύξεινο Λέσχη Φιλώτα. Εκεί η εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Λέσχης Βασίλειο Αλεξανδρίδη πλαισιώθηκε από τα εξαιρετικά Αγγλικά της Γραμματέως Χριστίνας Ανδρεάδου. Χαρακτηριστικότατο το δώρο που δόθηκε από την Εύξεινο το βαζάκι με φυστικοβούτυρο με την επωνυμία “Μακεδονικό φιστίκι” δημιουργία επιχείρησης με έδρα το Φιλώτα. Συνέχεια στο Σύλλογο Θρακιωτών Φιλώτα. Τραγούδια, χοροί, μουσικές, βραδινό γεύμα και δώρα για όλους. Έκπληξη από τους Βούλγαρους μαθητές που τραγούδησαν πολυφωνικό θρακιώτικο τραγούδι στα βουλγαρικά. Η πρόεδρος Σοφία Μουλάκη με όλα τα μέλη του Συλλόγου Θρακιωτών έκαναν τα πάντα για να κλείσει η εβδομάδα για τους ξένους φίλους μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δόθηκε δώρο για τον καθένα ξεχωριστά με άρωμα της γης μας.
Σε αίθουσα του σχολείου λειτούργησε και έκθεση παλιάς φωτογραφίας του Φιλώτα.
Η έκφραση ευγνωμοσύνης δεν πρέπει να λείπει προς μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς, το Δήμο Αμυνταίου και όλους αυτούς που ενέχονταν στο να γίνουν όλα τα παραπάνω.
Μια βδομάδα, λοιπόν, γεμάτη! Μια βδομάδα για να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη και να θυμίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό.
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φιλώτα
Σταύρος Πασπάλης