Εκλογές 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ψηφίσετε
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακή και στις 19:00 κλείνουν. Γύρω στις 21:00-22:00 θα έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα με βάση την εκτίμηση, όπως σημείωσε ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της Singular Logic, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως επεσήμανε, «είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία με τρεις κάλπες. Έχει προβλεφθεί μια φυσιολογική ροή για τις ευρωεκλογές, και για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις 21:00 και προς τις 22:00 θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση, αρχικά για τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια για τις περιφερειακές και όπου χρειαστεί για τους δήμους». «Πρώτα θα δώσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει το πολιτικό μήνυμα. Θα δώσουμε εκτίμηση σε 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις εκλογές
Πρώτο σημαντικό βήμα της εκλογικής διαδικασίας είναι ο εντοπισμός της εκλογικής περιφέρειας και του εκλογικού κέντρου όπου ψηφίζει ο κάθε πολίτης. Η διαδικασία είναι απλή, αφού αρκούν μερικά «κλικ» στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε που ψηφίζεις».
Θυμίζουμε πως την Κυριακή ψηφίζουμε για:
- Ευρωεκλογές
- Περιφερειακές Εκλογές
- Δημοτικές Εκλογές
- Κοινοτικές Εκλογές
Στις 07:00 ανοίγουν οι κάλπες
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και μετά από αυτή την ώρα δεν θα γίνεται δεκτή καμία ψήφος. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
Τα απαραίτητα έγγραφα
Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:
- Αστυνομική ταυτότητα
- Διαβατήριο
- Άδεια οδήγησης
- Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές
Να σημειωθεί ότι αποδεκτή στη διαδικασία των εκλογών γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα και πως στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)
Δείτε στο βίντεο αναλυτικές οδηγίες για το σύστημα ψηφοφορίας με τα γειτονικά τμήματα:
Πόσους σταυρούς βάζουμε
Διαβάστε αναλυτικά πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Ευρωεκλογές
Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
- Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
- Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
- Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
- Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
- σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
- Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
- Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
- Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
- Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
- Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες – Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ
Οδηγίες για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Πιο συγκεκριμένα, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ετεροδημοτών εκλογέων, ο κ. Πουλάκης υπενθύμισε τα εξής:
Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες:
- Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
- Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.
Κάλεσε δε, τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://ypesapps.ypes.gr/services/eea/eea.htm) ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500.
Πηγή: iefimerida.gr