Ημερίδα με θέμα: “Μετανάστευση – Κινητικότητα – Brain Drain: Οι νέοι σε εποχές κρίσης” στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Ημερίδα με θέμα: “Μετανάστευση – Κινητικότητα – Brain Drain” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, από τις 15:00, στο μεγάλο αμφιθέατρο του κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη της μετανάστευσης ως ένα φαινόμενο α) ‘εκροής’ επιστημονικού δυναμικού, νέων με Πανεπιστημιακούς τίτλους και υψηλή ειδίκευση και β) εισροής νεομεταναστών και προσφύγων που δημιουργεί νέες και σύνθετες κοινωνικές και εκπαιδευτικές πραγματικότητες.
Αντικείμενο της ημερίδας, που αποτελεί πράξη διάχυσης του ερευνητικού έργου «Νέοι/ες ‘σε κρίση’/ στην κρίση: Κατασκευές της επιστημονικής μετανάστευσης στον λόγο Ελλήνων/ίδων του εξωτερικού και των ΜΜΕ» (https://youth-in-crisis.weebly.com/) και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση & Διά βίου Μάθηση», «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές», ΕΔΒΜ 34, ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι η κινητικότητα των νέων.
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η κινητικότητα των νέων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές. Από τη μια πλευρά, αρκετοί/ές μετανάστες/τριες που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 επαναπατρίζονται υπό την πίεση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες έλληνες/ίδες νέοι/ες με πανεπιστημιακούς τίτλους και υψηλή ειδίκευση, έχουν επιλέξει ή/και αναγκαστεί να μεταναστεύσουν, προκειμένου να ξεφύγουν από την ανεργία και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς σε εργασιακό περιβάλλον αντάξιο των φιλοδοξιών τους, φαινόμενο που είναι ευρύτερα γνωστό με τον νεολογισμό ‘brain drain’ (διαρροή εγκεφάλων/ διαρροή επιστημονικού δυναμικού).
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί κεντρική πύλη εισόδου στην Ευρώπη των πρόσφατων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Ασία και την Αφρική. Όλη αυτή η κινητικότητα δημιουργεί νέες και σύνθετες κοινωνικές ταυτότητες και πραγματικότητες. Καθιερωμένες αντιλήψεις για το ‘εθνικό’ και το ‘άλλο’ ανατρέπονται και αμφισβητούνται, ενώ απαιτούνται νέες μέθοδοι σκέψης και τρόποι ενέργειας.
“Καθιερωμένες αντιλήψεις για το ‘εθνικό’ και το ‘άλλο’ ανατρέπονται και αμφισβητούνται, ενώ απαιτούνται νέες μέθοδοι σκέψης και τρόποι ενέργειας.”
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Το να σταματήσει το brain drain είναι πολύ εύκολο, αλλά ποιος θέλει να γίνει κακός;