Η Πέτη Πέρκα για «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» (video)
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, 27.11.2019, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»
Η κα Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της με το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης. «Είναι αποκαλυπτικό νομοσχέδιο. Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028 έρχεται το παρόν νομοσχέδιο που ξεδιπλώνει το σχέδιο της Κυβέρνησης που όμως δεν υποστηρίζεται από κανέναν σχεδιασμό. Εξαγγελίες εντυπωσιασμού χωρίς κανένα σχεδιασμό, καμία τεκμηρίωση, καμία πρόταση εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου».
Ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, κανένα σχέδιο για το κόστος ενέργειας, κανένα σχέδιο για την δίκαιη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και των λιγνιτικών περιοχών. Κανένα σχέδιο, μόνο εξαγγελίες χωρίς να εξειδικεύονται μέτρα για τη στήριξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και των κατοίκων της. Ξέρετε, η απολιγνιτοποίηση δεν εντέλλεται. σας προκαλούμε επιμόνως να μας παρουσιάσετε το σχεδιασμό σας. Ποια ακριβώς βήματα θα ακολουθήσετε προκειμένου να έχουμε δίκαιη μετάβαση;»
Πρόσθεσε «Πως θα επουλωθούν οι πληγές των νομών Φλώρινας και Κοζάνης που είναι η καρδιά του μεγαλύτερου λιγνιτικού κέντρου της Ν.Α. Ευρώπης; Ποιο παραγωγικό μοντέλο θα υποστηρίξετε για την περιοχή; Τι θα απογίνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο;Τι θα απογίνουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι; Πώς θα γίνει η αποκατάσταση; Πως θα αξιοποιηθεί το επενδεδυμένο κεφάλαιο των σύγχρονων μονάδων; Της Πτολεμαΐδας 5; Μια ολόκληρη περιοχή στηρίζεται οικονομικά και επιχειρηματικά μόνο στον λιγνίτη όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι αποκλειστικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.»
«Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, σε μια νέα εποχή, στην οποία πρέπει να ξέρουμε τα λάθη που έχουν γίνει και πώς δεν θα ξαναγυρίσουμε σε αυτά. Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε χωρίς πυξίδα, τα τραγικά λάθη του παρελθόντος θα αναβαθμιστούν σε εγκληματικά. Γιατί είναι εγκληματική η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού που αναφέρεται ακόμα και στην Έκθεση Αξιολόγησης της Commission και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης. Σας καταθέσαμε ερώτηση με θέμα: “Το σχεδιασμό και τους πόρους για τη Δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών” και η απάντησή σας δεν ήταν ικανοποιητική. Επίσης καταθέσαμε τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με θέμα «Ένταξη των περιοχών της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να πληγεί άμεσα από την απολιγνιτοποίηση σε νέο ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016». Προφανώς δεν την κάνατε αποδεκτή. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2030 κατατεθειμένο και με καλή αξιολόγηση από την Ε.Ε. Επίσης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε τεχνική βοήθεια για το θέμα της ομαλής και δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή από την SRSS και από την Παγκόσμια Τράπεζα». Απολιγνιτοποίηση λοιπόν το 2028 χωρίς σχέδιο για το θέμα της δίκαιης μετάβασης, ακόμα και η WWF, που είναι δηλαδή μια καθαρά περιβαλλοντική οργάνωση, λέει ναι στην απολιγνιτοποίηση, αλλά με σχέδιο, με οργάνωση, όχι ασύντακτα και άμεσα».
Ως πρός το ζήτημα της ΔΕΠΑ, η κα Πέρκα τοποθετήθηκε ως εξής:
«Πάμε τώρα στην καρδιά του νομοσχεδίου. Ακολουθείτε την παλιά καλή συνταγή που ξέρετε. Επένδυση και ανάπτυξη ίσον ιδιωτικοποίηση άνευ όρων και ορίων.Προωθείτε την άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία), ανατρέποντας μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει από το ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί προβλεπόταν ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε εταιρεία υποδομών και σε εταιρεία εμπορίας».
Στο κομμάτι της εμπορίας βεβαίως να ανοίξει η αγορά, να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων στην εμπορία, να υπάρχει ανταγωνισμός, αν και εδώ θα έπρεπε να υπάρχει η παρουσία του δημοσίου ώστε να λειτουργήσει εξισορροπητικά. Αλλά τις υποδομές, που είναι φυσικό μονοπώλιο, είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ τις δίνει, για να μην πούμε και για τους όρους της εκποίησης. Πρόκειται για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, να έχουμε συνθήκες δημιουργίας ενός ιδιωτικού μονοπωλίου. Πόσο λογικό ακούγεται να παραχωρείς στον ιδιώτη ένα φυσικό μονοπώλιο που έγινε με δημόσιο χρήμα και να μην έχεις έστω και ένα μειοψηφικό πακέτo;
Πρόσθεσε ότι «ο όλος σχεδιασμός που έχετε γύρω από τα ζητήματα της ΔΕΠΑ, με την πλήρη αποχώρηση δημοσίου από αυτή, θέτει, πρώτα απ’ όλα, σε κίνδυνο την επέκταση αυτού κάθε αυτού του δικτύου. Γιατί δεν μπορούμε να διακρίνουμε πώς θα εξαναγκάσετε τον ιδιώτη να κάνει τα έργα και με ποιες προϋποθέσεις».Υπενθύμισε ότι υπήρχε ένας προγραμματισμός από την Κυβέρνησή μας για την επέκταση του δικτύου σε πάνω από τριάντα πόλεις, που ήταν δίπλα στον κεντρικό αγωγό του ΔΕΣΦΑ, με πόρους που είχαν εξασφαλιστεί.
Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της αναφορικά με τη ΔΕΠΑ αναφέροντας ότι «πολλά ερωτηματικά εγείρονται για την μεταφορά του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), μετά τη διαβούλευση στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και όχι στην ΥΠΟΔΟΜΩΝ ή ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ. Ο σταθμός αυτός αποτελεί μια βαριά υποδομή και πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα καιαυτή η παράλογη επιλογή δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα αδιαφάνειας και ανισοτιμίας, ενώ περιορίζει τον ανταγωνισμό και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Στην πραγματικότητα το Δημόσιο αποσύρεται ουσιαστικά απ’ αυτό τον καίριας σημασίας τομέα και η πολιτεία στερείται, ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Προφανώς κάθε άλλο παρά αρκετές είναι, αξιωματικές τοποθετήσεις περί «ανταγωνισμού» και «ανάγκης – ως νομοτέλειας –απόσυρσης του κράτους από κάθε παραγωγική δραστηριότητα». Άλλωστε και αυτοί οι αφορισμοί χάνουν έδαφος μπροστά στην πραγματικότητα όπως δείχνουν παραδείγματα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αλήθεια ποιο ακριβώς μοντέλο που προφανώς έχει καλά αποτελέσματα αντιγράφετε; Περιμένουμε μια απάντηση»
Ως προς τα εργασιακά, η κα Πέρκα τοποθετήθηκε ως εξής:
«Η επαναφορά του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας δεν σας επιτρέπει να ξαναμιλήσετε για brain drain, πρόοδο, ίσες ευκαιρίες και αλλά τέτοια ωραία που κοσμούν τις ομιλίες σας αλλά όχι τις πολιτικές σας. Η κατάργηση του ΑΣΕΠ για τις προλήψεις υπαλλήλων στη ΔΕΗ, δεν δίνει καμία βεβαιότητα ότι θα προσληφθούν οι ικανότεροι και οι πιο καταρτισμένοι επιστήμονες. Η κατάργηση του ΑΣΕΠ, ίσα-ίσα, μας γυρίζει σε εκείνο το παλιό μοντέλο με τις 10.000 προσλήψεις το 1990-1993, διαφόρων ειδικοτήτων άσχετων με την Δ.Ε.Η., έτσι επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ και αυτό έγινε από Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πρόσθεσε ότι «δημιουργείτε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων , διαλύετε τις ΣΣΕ, είναι απαράδεκτο να αλλάζει η συλλογική σύμβαση εργασίας με ένα νόμο. Η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσε αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε καθεστώς μνημονίου και τώρα η ΝΔ με αυτό το νομοσχέδιο φέρνει την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την στιγμή που η οικονομία της χώρας βελτιώνεται».
«Αυτό το νομοσχέδιο εντέλει από την μία φέρνει διάλυση του ΑΣΕΠ, και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και από την άλλη φέρνει διατάξεις για τα «golden boys», τους υψηλούς μισθούς, τις λιμουζίνες των «golden boys» της ΔΕΗ. Αντιφατικές διατάξεις που προκαλούν την κοινωνία. Και μια διευκρίνιση που ηθελημένα αθέλητα επαναλαμβάνετε: ισχυρίζεστε ότι λήγει η μονιμότητα της Δ.Ε.Η., η μονιμότητα της Δ.Ε.Η. έχει λήξει από το 2012, και πλέον υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ».
Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, παρέχοντας διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά για την ΔΕΗ, αποκαθιστώντας την αλήθεια αναφορικά με ψευδή στοιχεία που ειπώθηκαν από τα μέλη της Κυβέρνησης.
«Πράγματι το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 91 εκ., τα 70 όμως από αυτά ανήκαν στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σήμερα είναι μια άλλη επιχείρηση, και δεν λέει κανένας από την Κυβέρνηση, ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αποσχιστεί από την ΔΕΗ και σήμερα είναι μια άλλη εταιρία. Μετράτε και ξαναμετράτε, αλλά δεν λέτε την αλήθεια. Το 2013 είχε ζημίες 225 εκ., το 2008 είχε ζημιές πάνω από 400 εκ. Στα δε περίφημα 900 εκ. το ξέρετε ότι είναι και η απομείωση της αξίας λόγω της αποεπένδυσης, ότι είναι και η εθελουσία έξοδος (160 εκ.) και πολλές ακόμα λογιστικές υποχρεώσεις. Από το 2015 και μετά, η ΔΕΗ μείωσε το δανεισμό της κατά 1 δις ευρώ, πραγματοποίησε επενδύσεις 1,3 δις ευρώ, κάλυψε τα ελλείμματα του λογαριασμού των ΑΠΕ. Κατέβαλε 126 εκ ευρώ το 2017, παλιά χρωστούμενα από την αμαρτωλή ιστορία της Energa και της Ελλάς power. Βέβαια, επιβαρύνθηκε από τα ΝΟΜΕ, τα οποία όμως ήταν σχεδιασμός της ΡΑΕ το 2013 και προβλεπόταν στο δεύτερο μνημόνιο.» Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να σταματήσουν να αναφέρουν τα ΝΟΜΕ ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αυτά προβλέπονταν στο δεύτερο μνημόνιο. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με ένα ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη. Ζήτησε να ενημερωθεί για το τι ακριβώς έκανε ο Υπουργός και έσωσε την ΔΕΗ. Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο. «Να χρεώσουν 500 εκ. τους καταναλωτές; θα δώσετε τα ΥΚΩ που χρωστούσαν παλιές κυβερνήσεις έως το 2011, τα οποία δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί; Περιμένω μια απάντηση για αυτά τα ερωτήματα».