Την Τετάρτη 13/01/2021 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλές από τις διατάξεις του οποίου βρίσκουν αντίθετο το Σωματείο μας. Πρωτίστως και κυρίως θεωρούμε ότι πλήττεται και ουσιαστικά καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, συρρικνώνεται η δημοκρατία και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, προβλέπονται τα εξής:

• Ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίζεται απ’ τα ίδια τα ιδρύματα
  • Σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), η οποία θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από ειδικούς φρουρούς.
  • Έλεγχος εισόδου-εξόδου με κλειστό σύστημα παρακολούθησης (κάμερες).
  • Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές και φοιτήτριες, το οποίο προβλέπει πειθαρχικά παραπτώματα, όπως η αντιγραφή στις εξετάσεις και η «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος», καθώς και πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν έως και τη διαγραφή φοιτητών και φοιτητριών.
  • Όριο φοίτησης ν+1/2ν. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα οδηγήσει στη διαγραφή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών από τις σπουδές τους.

Τα παραπάνω έρχονται να δυσχεράνουν περισσότερο την καθημερινότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα:

• Η ελάχιστη βάση εισαγωγής συνεπάγεται μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατά συνέπεια χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα αποκλειστούν από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα κατευθυνθούν στα ιδιωτικά κολέγια, των οποίων τη θέση έχει ήδη ενισχύσει η κυβέρνηση μέσω εξίσωσης των πτυχίων. Παράλληλα η βάση εισαγωγής θα οδηγήσει σε σταδιακή απαξίωση και απονέκρωση όλα τα περιφερειακά ιδρύματα της χώρας όπως και το Π.Δ.Μ.
  • Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι πειθαρχικές διώξεις, και οι κάμερες παρακολούθησης έρχονται να διαμορφώσουν ένα πλήρως αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό και οι φοιτητές και φοιτήτριες θα λειτουργούν υπό καθεστώς διαρκούς επιτήρησης. Έτσι θα δημιουργηθούν εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης και παράλληλα θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί η κατεύθυνση της παραγόμενης έρευνας. Επιπλέον, το γεγονός ότι δημιουργείται ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δεν θα λογοδοτεί στα ίδια τα ιδρύματα αλλά θα υπάγεται στο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πλήξει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ΑΕΙ που είναι ένα πάγιο κεκτημένο.
  • Οι διαγραφές φοιτητών και φοιτητριών έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και έρχονται να πλήξουν το πιο  αδύναμο οικονομικά στρώμα των φοιτητών και φοιτητριών.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Διοικητικές θέσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  εκφράζει την έντονη διαφωνία του για το εν λόγω νομοσχέδιο και

Α) καλεί τους τοπικούς κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς φορείς να σταθούν απέναντι στο διαφαινόμενο κλείσιμο Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, στην επιβαλλόμενη έξωθεν τάξη, πειθαρχία και αστυνομοκρατία και στην οικονομική και ψυχολογική εξόντωση χιλιάδων φοιτητών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις σπουδές τους,

Β) αποστέλλει το ψήφισμα στην Πρυτανεία και τη  Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για να καθοριστεί ενιαία αμυντική στάση στις νέες δυσοίωνες εξελίξεις για το Ίδρυμά και την Περιφέρεια μας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη μετά-λιγνίτη εποχή.

Το Δ.Σ. του νέου σωματείου εργαζομένων

σε διοικητικές θέσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας