Οι λίγοι πήραν τα πολλά, οι πολλοί, για μια ακόμη φορά, δεν πήραν τίποτα…
Εδώ και μήνες, οι πρωινοί τηλεθεατές παρακολουθούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να «μοιράζουν αφειδώς χρήματα» στους απελπισμένους μικρούς και μεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες. Και όταν αυτοί κουράζονται συνεχίζουν οι γνωστοί, σε εισαγωγικά” δημοσιογράφοι”, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Το παραμύθι όμως κατάρρευσε και στην Δυτική Μακεδονία όταν ανακοινώθηκαν πόσοι κέρδισαν το «λόττο» της χρηματοδότησης, από το επιδοτούμενο (μέσω ΕΣΠΑ) πρόγραμμα δράσης, με τον τίτλο « Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στην Δυτική Μακεδονία».
Εγκρίθηκαν 1.728 αιτήσεις δηλαδή το 36% του συνόλου και απορρίφθηκαν 3024 δηλαδή το 64%. Και να σκεφτείτε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 10 εκατομμύρια και αναγκάστηκαν να τον αυξήσουν σε 40 εκατομμύρια μετά την αποδοκιμασία και την οργή της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη δισεκατομμύρια σε αεροπορικές εταιρίες, βιομήχανους, μεγαλέμπορες και λοιπούς «φτωχοποιημένους» της χώρας μας. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν την κρίση για να χρηματοδοτήσουν τους πολιτικούς τους φίλους και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα. Στους φτωχοποιημένους αυτούς πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι ουσιαστικά είναι εργαζόμενοι και ζούνε στο όριο της επιβίωσης, με τις υποχρεώσεις όμως μεγαλύτερων κεφαλαίων για τις δυνατότητες τους. Από αυτή την άποψη είναι εντελώς άδικη η διανομή των ποσών που τα κριτήρια της αναλογοποιούν με λανθασμένο τρόπο, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, αβαντάροντας τις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Κι όλα αυτά κόντρα στις συζητήσεις και τις προτάσεις των ιδίων των εμπλεκομένων που γίνανε στην περιφέρεια. Εδώ οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής είναι προφανείς.
Θέλουμε να απευθύνουμε δημόσια ερωτήματα στον περιφερειάρχη, την περιφερειακή διοίκηση, τους συλλογικούς εκπροσώπους των επαγγελματιών και βιοτεχνών (επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους κτλ.) αλλά και στους πληττόμενους συμπολίτες μας.
- Με βάση την υψηλή μοριοδότηση των εργαζόμενων μπορεί να υπάρξει ισοτιμία στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες εταιρίες που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους και στις μικρές;
- Αφού ο στόχος της χρηματοδότησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά από τον Covid19 γιατί μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση εταιρίες με αυξήσεις τζίρου στο επίμαχο διάστημα;
- Μπορούσε να μειωθεί το ανώτερο όριο στα μισά (20.000) για να αυξηθεί ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων;
Η απάντηση με καθαρό μυαλό είναι σαφής: Δεν έκαναν λάθος, δεν τους ξέφυγε, δεν παρασύρθηκαν από τεχνοκράτες! Είναι επιλογή τους. Οι λίγοι να πάρουν τα πολλά κι ας μην τα χρειάζονται, και οι πολλοί για μια ακόμη φορά να μην πάρουν τίποτα.
Και για να μην μας λένε ότι δεν προτείνουμε λύσεις, οι ερωτήσεις μας εμπεριέχουν μέρος των λύσεων. Μόνο που χρειάζεται μια άλλη πολιτική βούληση. Οι πολλοί που επλήγησαν και κινδυνεύουν να κλείσουν να τα πάρουν όλα, γιατί βρέθηκαν στη χειρότερη θέση.
Εμείς ξέρουμε καλά ότι μοιράζοντας ψίχουλα ή τίποτα στους πολλούς αν κάτι καταφέρνουν είναι να έρχεται πιο γρήγορα το λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες να παλέψουν για γενναία χρηματοδότηση τους στη βάση του μειωμένου τζίρου. Ο νόμος που ψηφίστηκε για τη χρηματοδότηση των παγίων δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφωνίας ενοίκια, κ.α. Είναι δικά μας λεφτά, δεν μας τα χαρίζει κανένα ΕΣΠΑ, καμιά Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς η κυβέρνηση θα τα μοιράσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενίσχυση χρειάζονται και οι εργαζόμενοι. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση πέραν των 534 ευρώ ζητάμε: Να αυξηθεί το κονδύλι της συμπληρωματικής ενίσχυσης των εργαζομένων αυτών είτε από το ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους. Να επεκταθεί η ενίσχυση των 534 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους , στους ανέργους , αλλά και στους ημιαπασχολούμενους που αμείβονται με μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ. Επίσης να δοθεί συμπληρωματική έκτακτη ενίσχυση στους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή λειτουργίας.
Να καταργηθούν οι φόροι και τα τέλη για τα βασικά δημόσια αγαθά (ρεύμα και νερό κλπ ) στα νοικοκυριά αυτά και να δοθεί και επιδότηση ενοικίου στους εργαζόμενους αυτούς και στους ανέργους.»
«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»