Ενημέρωση μαθητών για τη σεισμική δραστηριότητα από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρο Τσάπανο (video, pics)
Ενημερωτική εκδήλωση για τη σεισμική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και του ΚΠΕ Καστοριάς με τίτλο «Ξέρεις τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια σου»;
Στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μίλησε ο Σεισμολόγος Καθηγητής του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος ενώ την ομιλία του εξ’ αποστάσεως έκανε ο Γεωλόγος Αναστάσιος Βασιλείου.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Διευθυντής του σχολείου Κώστας Σεχίδης πρόσφερε ένα συμβολικό δώρο στον κ. Τσάπανο. Δηλώσεις σχετικά με πιθανούς σεισμούς την ώρα λειτουργίας των σχολείων αλλά και για το δίκτυο σεισμογράφων που έχουν εγκατασταθεί στον Δήμο Φλώρινας έκανε ο κ. Τσάπανος.
Κ. Τσάπανε βρισκόμαστε στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας στο πλαίσιο μιας δράσης ενημέρωσης των παιδιών για τη σεισμική δραστηριότητα. Μπορείτε να μας πείτε για την παρουσία σας εδώ;
Έγινε μετά από πρόσκληση των δύο Πειραματικών Σχολείων της Καστοριάς και της Φλώρινας. Το θέμα ήταν οι σεισμοί σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και κυρίως σε τοπικό επίπεδο, μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου μεγέθους 5,3R που αναστάτωσε τους κατοίκους της πόλης.
Με αφορμή την μικρή σεισμική δόνηση που έγινε πριν από λίγες μέρες και όπως γνωρίζουμε σε περίπτωση σεισμού τα παιδιά πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο. Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο για το πόσο θα πρέπει να καθίσουν τα παιδιά στον προαύλειο χώρο για τη μέγιστη ασφάλειά τους;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σεισμού και εάν θα ακολουθούν άλλοι μετασεισμοί. Κατά την άποψή μου εκείνη την ημέρα θα πρέπει τα παιδιά να φύγουν από το σχολείο.
Στην περίπτωση που κάποια παιδιά δεν ακολουθήσουν το σύνολο και μείνουν μέσα στο κτίριο, οι εκπαιδευτικοί πως πρέπει να λειτουργήσουν; Θα μπουν μέσα στο κτίριο να παραλάβουν τα παιδιά ή θα πρέπει να καλέσουν την πυροσβεστική;
Αυτό είναι ένα θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών. Πρέπει απαραιτήτως όλα τα παιδιά να είναι έξω. Απαγορεύεται δια ροπάλου μετά από έναν σεισμό να καθίσουν τα παιδιά μέσα ή άνθρωποι μέσα στο κτίριο.
Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται μια άσκηση σεισμού;
Υπάρχουν οδηγίες γι’ αυτό και αν απαιτείται, παρουσίαση ενός σεισμολόγου για να διορθωθούν μικροατασθαλίες.
Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας για τους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν εδώ;
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με μικροσεισμούς με μεγέθη για παράδειγμα 2R που δεν τους καταλαβαίνουν οι κάτοικοι αλλά τους καταγράφουν τα μηχανήματα. Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, θα κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε για παραπέρα έρευνα και με ποια μηχανήματα.
Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη Σχολή Σεισμολογίας που πρότεινε ο κ. Μπομπότας;
Δεν υπάρχει Σχολή Σεισμολογίας σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι σεισμολόγοι έχουν τελειώσει ή το Τμήμα Γεωλογίας ή το Τμήμα Φυσικής κάποιου Πανεπιστημίου. Η σεισμολογία και η γεωφυσική είναι ειδικότητες. Σχολή Σεισμολογίας δεν μπορεί να υπάρξει στη Φλώρινα, δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια δεκαετία περίπου πριν, είχαμε κάνει μια κίνηση, κάποιοι πανεπιστημιακοί στη Θεσσαλονίκη, για να ιδρυθεί Σχολή Δασολογίας στη Φλώρινα. Φάγαμε τοίχο. Δεν ευδοκίμησε αυτή η προσπάθεια και ας είμαστε περιτριγυρισμένοι από δάση. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία αλλά δεν έγινε.
Pingback: Ενημέρωση μαθητών για τη σεισμική δραστηριότητα από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρο Τσάπανο (video, pics) - Μακεδονία