Χρηματοδότηση δράσεων για την ιχθυοπανίδα του Δήμου Πρεσπών
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδη εντάχθηκε η Πράξης «ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΠΑΝΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020»
Πρόκειται για μια σημαντική δράση για την βιοποικιλότητα των Πρεσπών με την οποία θα αξιολογηθεί η κατάσταση των πληθυσμών όλων των ειδών της ιχθυπανίδας (ψάρια, δίθυρα, καρκινοειδή κλπ) στις λίμνες και τα υδατορέμματα του Δήμου Πρεσπών συμπεριλαμβανομένου του Λαδοπόταμου. Η δράση θα υλοποιηθεί με επιστημονικά καταγραφικά μέσα και ποικίλων εργαλείων (ηλεκτραλιεία, υποβρύχια μαγνητοσκόπηση, ανίχνευση DNA). Δειγματοληψίες θα διεξαχθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους σε αντιπροσωπευτικό φάσμα βιοτόπων-περιοχών σε όλο των Δήμο Πρεσπών. Τα στοιχεία θα εμπλουτίσουν χωρική βάση δεδομένων για όλα τα είδη ενώ η πληροφορία θα συνθεθεί με τις κατάλληλες στατιστικές/γεωστατιστιτικές αναλύσεις για την κατάστασή τους σε ένα αποθετήριο επιστημονικής γνώσης για την ιχθυοπανίδα των Πρεσπών.
Η πράξη έχει ισχυρό χαρακτήρα ανάδειξης και προώθησης με δημιουργία ιστοσελίδας- πλατφόρμας (στα ελληνικά με μεγάλος μέρος μεταφρασμένο και στα αγγλικά) με πλήθος αναρτήσεων ενώ θα περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό που θα παραχθεί με βιντεοσκόπηση, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων λήψεων, με σκοπό την δημιουργία ολιγόλεπτων βίντεο σποτ για σειρά θεμάτων αναφορικά με τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών καθώς και τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με γεωαναφερόμενες πληροφορίες και υλικό.
Ειδική σημασία αποδίδεται στη στενή συνεργασία με τους αλιείς των Πρεσπών με καταγραφή των δεδομένων από αυτούς καθώς και των απόψεών τους οι οποίες θα συλλεχθούν με απογραφική έρευνα για τους επαγγελματίες αλιείς και δειγματοληπτική έρευνα για τους ερασιτέχνες. Τέλος, στην πράξη περιλαμβάνονται και καθαρά δράσεις διάχυσης με παραγωγή αφισών, φυλλαδίων εκδηλώσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης κλπ.
Τα αποτελέσματα του συνόλου των δράσεων θα παρουσιαστούν στην τελική εκλαϊκευμένη έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει και ειδική μελέτη σκοπιμότητας για το σχεδιασμό ενυδρείου στο Δήμο Πρεσπών.
Που θα μπορούσα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη δράση ; Ερασιτέχνης ψαράς με ενδιαφέρον στη δυναμική πληθυσμών . Εδώ και χρόνια σκεφτόμουν την παραπάνω δράση αλλά δεν είναι το πεδίο μου για να την υλοποιήσω . Θα ήθελα καθαρά από χόμπι να παρακολουθήσω τους ειδικούς που θα την αναλάβουν
Ωραία αυτά που γράφετε αλά δεν μπορώ καταλάβω γιατί απαγορεύεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα στο ποτάμι του Αγίου Γερμανού την στιγμή που στην ιδία περιοχή επιτρέπεται το κυνήγι η βοσκή η υλοτομία και άλλες δραστηριότητες.Στην αρχή της απαγόρευσης μας λέγανε για 5 χρόνια μετά 10 χρόνια λένε πως ειναι σπάνιο είδος η πέστροφα και δεν πρέπει να χαθεί.Νομίζω ότι είναι εύκολη η φύλαξη του ποταμού διότι υπάρχει ο δρόμος παράλληλα με το ποτάμι.Υποψιάζομαι πως κάποιους ενοχλούσε η παρουσία των ερασιτεχνών ψαράδων στην περιοχή και γιά αυτο έγινε η απαγόρευση.Προτείνω ο σύλλογος ερασιτεχνών ψαράδων να κάνει προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας για την άρση της απαγόρευσης TOM
Καλησπερα, Ως μέλος του συλλόγου ερασιτεχνών ψαράδων θα ήθελα να σε ρωτήσω φιλε Τομ που ήσουν στις συνελεύσεις του συλλόγου για να θίξεις τα προβλήματα σου;
Pingback: Χρηματοδότηση δράσεων για την ιχθυοπανίδα του Δήμου Πρεσπών - Μακεδονία