Λύνεται οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της Φλώρινας με την δημοπράτηση του έργου κατασκευής νέου διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς (video)
Την δημοπράτηση των έργων του διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς και του αγωγού δικτύου σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της Φλώρινας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης και ο Αντιπερφιερειάρχης Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου.
Ο κ. Γιαννάκης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε αναλυτικά πως “σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους Φλωρινιώτες, για την δημοτική μας αρχή, αφού ανακοινώνω την δημοπράτηση των έργων του διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς και του αγωγού δικτύου σύνδεσης του νερού του διυλιστηρίου με το δίκτυο ύδρευσης της Φλώρινας.
Χαιρετίζω και ευχαριστώ τον Βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Βόσδου, η συνδρομή των οποίων είναι καθοριστική στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε ως Δημοτική Αρχή.
Βρισκόμαστε όλοι εδώ για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου μας που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό μας. Με τα έργα αυτά θα σταματήσει οριστικά η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίαζε η πόλη μας να κόβεται το νερό συχνά πυκνά, άσχετα με την εποχή.
Κι επειδή θέλω να έχω πάντα ειλικρινείς σχέσεις με τους συμπολίτες μου πρέπει να γνωρίζουν τι συνέβαινε και τι συμβαίνει με την ύδρευση. Να πούμε κατ’ αρχήν ότι το πρόβλημα της ύδρευσης που έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, η σημερινή δημοτική αρχή το κληρονόμησε.
Κατά την άποψη μου οι βασικές αιτίες του προβλήματος της λειψυδρίας είναι:
– η αυξημένη εποχιακή θολότητα είτε από έντονες συνεχείς βροχοπτώσεις, είτε από λιώσιμο χιονιού μετά από ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας,
– η εποχιακή αυξομείωση της στάθμης των υδάτων,
– η αύξηση του πληθυσμού,
– οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή,
– η πλημμελής αντιμετώπιση του προβλήματος αφού το έργο θα έπρεπε να κατασκευαστεί παράλληλα με την κατασκευή του φράγματος Τριανταφυλλιάς.
Το πρόβλημα ήταν ασφυκτικά πιεστικό και έπρεπε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Τι έκανε η δική μας Δημοτική Αρχή; Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του έργου, από την πρώτη στιγμή κινήθηκε συντεταγμένα, με χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια, συστηματικά και μεθοδικά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στις 12/08/2020, υποβάλαμε για ένταξη και χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας επικαιροποιημένο φάκελο του έργου με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ», προϋπολογισμού 17.448.000€.
Η πράξη αφορά στην κατασκευή διυλιστηρίου πόσιμου νερού από το φράγμα Τριανταφυλλιάς και την κατασκευή αγωγού ύδρευσης που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό από το νέο διυλιστήριο στην περιοχή του φράγματος της Τριανταφυλλιάς στις δεξαμενές της πόλης, με φορέα υλοποίησης της πράξης την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και φορέα λειτουργίας και συντήρησης την ΔΕΥΑΦ.
Στις 4/8/2021 η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας μετέφερε την χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Ταμείο Συνοχής) με το ποσό των 18.800.000 ευρώ.
Από το νέο διυλιστήριο θα υδροδοτηθεί μόνο η πόλη της Φλώρινας, με περίπου 1,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση.
Το έργο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης και στις 2 Μαρτίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.
Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι περίπου στους 30 μήνες. Θα κατασκευαστεί πρώτο το διυλιστήριο, έτσι ώστε το νερό που διυλίζεται να οδηγείται στον παλιό αγωγό μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος.
Η δική μας Δημοτική Αρχή πιστή στις αρχές της συλλογικής προσπάθειας και του συνεχούς διαλόγου με τους πολίτες διαβεβαιώνει τον καθένα και την καθεμιά πως το 2023 αποτελεί την αρχή του τέλους της εφιαλτικής λειψυδρίας της Φλώρινας, πρόβλημα που κληρονομήσαμε και το λύσαμε σε μια μας θητεία.
Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Μιλάει για το έργο το οποίο επιτελεί, αλλά και για τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν από ‘δω και στο εξής μακριά από πολώσεις, εντάσεις, μικροπολιτική και επιστροφή σε ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές περασμένων δεκαετιών και όχι σε εποχές που ο δήμος μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά βγαίνει από την αφάνεια και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία μακριά από την εσωστρέφεια.
Θα ήθελα επίσης, κλείνοντας, να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τους πρώην Αντιπεριφερειάρχες Κιοσέ Ιωάννη και Άμπα Βασίλη, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γιάννη Παπαδόπουλο, την Διευθύντρια της Δ19 Καστραντά Γεωργία, τον Γενικό Διευθυντή της Δ19 Κοτσώνη Αντώνη, καθώς και τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή και τους υφυπουργούς Καράγιαννη Γιώργο και Παπαδόπουλο Μιχάλη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.
Ιστορική χαρακτήρισε τη μέρα για τη Φλώρινα ο Βουλευτής κ. Αντωνιάδης, που έκανε λόγο για μια παρέμβαση που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης. “Είναι ανεπίτρεπτο για τη Φλώρινα, με δύο τεράστιους και δύο μικρότερους ταμιευτήρες, να αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά πρόβλημα με το νερό. Με αυτό το σημαντικό έργο – παρέμβαση, που προγραμμάτισε ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την χρηματοδότηση της Κυβέρνησης, λύνεται οριστικά το πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βόσδου σημείωσε πως “με τη δημοπράτηση του έργου μπαίνει στην τελική ευθεία η αξιοποίηση του φράγματος. Από την μελέτη για την κατασκευή του φράγματος υπήρχε η δυνατότητα και είχε επισημανθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το νερό του ταμιευτήρα και για ύδρευση. Υπήρχαν διάφορα ζητήματα τα οποία στην πορεία επιλύθηκαν και έτσι φτάνουμε σήμερα, μετά από συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, να γίνεται πραγματικότητα και να ενταχθεί το έργο με έναν σημαντικό προϋπολογισμό για να επιλύσει, επιτέλους, ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας” για να προσθέσει πως “είναι επίσης σε εξέλιξη τα έργα του αρδευτικού από το φράγμα Τριανταφυλλιάς και προχωρά και η μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών ανάντη του φράγματος”.
“Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι περίπου στους 30 μήνες”.
Δηλ. με τις συνήθεις καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί στο τέλος της θητείας της επόμενης δημοτικής αρχής ….ίσως!