Η Πέτη Πέρκα στον Flash 99,4: «Η μεγάλη συγκέντρωση για το νερό στη Θεσσαλονίκη δείχνει την αντίδραση της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια» (ηχητικό)
Η ραδιοφωνική παρουσία της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε με ένα σχόλιό της για τη μεγάλη συναυλία της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα ‘Υπερασπίσου το νερό’: «Κατ’ αρχήν να χαιρετίσω αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση, πράγματι ήταν εντυπωσιακή και κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ εκεί, έτσι νιώσαμε όλοι. Ήταν εντυπωσιακό το πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος σ’ αυτό το κάλεσμα και δείχνει τα αντανακλαστικά και την αντίδραση της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια. Να ιδιωτικοποιήσει δηλαδή το νερό, αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι εκτός συναλλαγής και εκτός εμπορίας. Πιστεύω ότι όταν κινείται ο λαός και η κοινωνία, κάτι καλό πάντα μπορεί να προκύψει».
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι η ΝΔ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση και ότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, η κα Πέρκα έθεσε το εύλογο ερώτημα: «Γιατί τότε δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή; Είναι γνωστό ότι αυτές οι αρχές ρυθμίζουν ανταγωνιστικές αγορές και ανταγωνιστικά προϊόντα, για παράδειγμα ενέργεια, ρεύμα. Να υπενθυμίσω επίσης ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν απαίτηση των θεσμών, στη δική μας κυβέρνηση το 2016, και το είχαμε αποτρέψει.
Να μην ξεχνάμε επιπλέον ότι κατά καιρούς έχουμε δει προσπάθειες ιδιωτικοποίησης από τη ΝΔ, π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει, είναι σαφές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στη λογική της, τις ΄λατρεύει’ και θεωρεί ότι έτσι θα προκύψει η ανάπτυξη κι όχι με το να διοχετευτούν πόροι στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, στο σχετικό πρόσφατο νομοσχέδιο ήταν ‘απέναντι’ όχι μόνο όλη η αντιπολίτευση, αλλά σύσσωμοι και οι φορείς, ΚΕΔΕ, περιβαλλοντικοί φορείς κτλ. Κατά την ακρόαση των φορέων δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει ότι πρόκειται περί λάθους και ότι δεν προβλέπεται ιδιωτικοποίηση, ενώ θέλω να σημειώσω ότι είναι και ενάντια στη νομολογία του ΣτΕ.
Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προστατευτεί και να μείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στην ακρίβεια και συγκεκριμένα στην τιμή της βενζίνης, όπου κυμαίνεται στο 1.90 ευρώ, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το αν θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναφέρει τα εξής: «Ζούμε σε μια χώρα εντελώς αρύθμιστη και χωρίς εποπτεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τους περισσότερους μήνες των τελευταίων δύο χρόνων, η χώρα μας ήταν ‘πρωταθλήτρια’ πανευρωπαϊκά στην τιμή της βενζίνης, αλλά και του ρεύματος. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, όσο δε γίνονται έλεγχοι, δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουμε.
Δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι καλές, μπορεί αυτή τη στιγμή η τιμή της βενζίνης να είναι χαμηλότερη των 2 ευρώ – και ευχόμαστε να παραμείνει – αλλά να υπενθυμίσω ότι παρ’ όλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε ακόμα πάρα πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και της βενζίνης, αλλά και του ρεύματος. Μαζί με την Ιταλία, η οποία μας περνάει πολύ λίγο στο ρεύμα, είμαστε οι δύο πρώτες χώρες».
Η υπόλοιπη συζήτηση επικεντρώθηκε στις επικείμενες εκλογές, με το δημοσιογράφο να ζητά αρχικά ένα σχόλιο σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν φαίνεται να εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κυβέρνηση. «Να σας υπενθυμίσω ότι πριν λίγους μήνες είχε αποτυπωθεί διψήφια διαφορά. Πλέον η ‘ψαλίδα’ συνεχώς μειώνεται και μάλιστα σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι στα όρια του στατιστικού λάθους», υπογράμμισε η Βουλευτής Φλώρινας.
Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, για κάποιον ‘περίεργο’ λόγο οι δημοσκοπήσεις δε μας έχουν ευνοήσει ποτέ – ας μη θυμίσω τις εκλογές του 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με πολύ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που τελικά πήρε. Για εμάς όμως, η πραγματική δημοσκόπηση είναι η κάλπη και αυτό που ζούμε με τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, όπου έρχεται πολύς κόσμος δίπλα μας και κοντά μας. Αλλά και αυτό που ζω κι εγώ ως Βουλευτής Φλώρινας, ότι δηλαδή δεν πάει άλλο.
Οι εκλογές είναι πια πολύ κοντά και μένει να δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία θεωρώ ότι θα είναι πολύ θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δηλαδή θα είμαστε πρώτο κόμμα από την πρώτη Κυριακή και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Γι’ αυτό και απευθύνουμε πρόσκληση σε όλο το προοδευτικό φάσμα, με τη σημερινή γεωγραφία: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, θα μπορούσε να είναι και το ΚΚΕ, το οποίο βεβαίως αρνείται. Παρ’ όλα αυτά, τα παραπάνω κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της άρνησης ή της αποδοχής στο να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση για να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί να αφήσουμε τη ΝΔ και τις πολιτικές της να εξοντώσει πλήρως το λαό».
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι δηλώσεις Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη δεν δείχνουν πρόθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κα Πέρκα ήταν σαφής: «Θεωρώ πολύ λογικές αυτές τις δηλώσεις, αλοίμονο αν προ των εκλογών τα μικρότερα κόμματα έλεγαν ‘τι ωραία, θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ’. Καταλαβαίνετε ότι οι εκλογές είναι μια μάχη ανταγωνιστική, άρα κάθε κόμμα περιχαρακώνεται και προσπαθεί να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερη εμπιστοσύνη από μερίδα του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα σε πραγματική βάση θα γίνει αμέσως μετά την Κυριακή της 21ης Μαϊου, εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Βεβαίως, πάντα μιλάμε για προγραμματική συμφωνία, κυβέρνηση που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε στο πώς θα συγκυβερνήσουμε. Άλλωστε αυτό είναι μια κουλτούρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει με πολύ μεγάλη επιτυχία, κι εδώ έχουμε ακόμα τη ΝΔ να μιλάει για αυτοδυναμία και άρα πιθανόν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι να καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία αυτή. Και υπενθυμίζω, ήταν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που κατέστρεψαν τη χώρα και την ‘έριξαν στα βράχια’ επί 40 έτη.
Σε ό,τι αφορά στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις συνεργασίας «τερατογένεση», θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω, δεν είναι άραγε τερατογένεση, δεν είναι τραγικό να επιμένεις στην αυτοδυναμία ή να λες ότι εκ των υστέρων μπορεί να συγκυβερνήσω ή να πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα; Θέλω να υπενθυμίσω ότι δε ζούμε στο 1965.
Αυτό δηλαδή που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι τερατογενέσεις; Μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας μπορεί να εκφραστεί μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού λαού μέσα από το κάθε κόμμα και να γίνει μια προγραμματική συμφωνία και μια κυβέρνηση που τελικά θα ελέγχεται και καλύτερα, ως μη μονοκομματική. Είναι αυτό τερατογένεση και όχι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, να πάει δηλαδή μόνος του για αυτοδυναμία και όπου φτάσουμε; Διότι εγώ βλέπω να μπαίνει η χώρα σε περιπέτειες, αν δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή».