Η ΑΔΕΔΥ Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών
Η Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων (International Council of Nurses – ICN) για να τιμήσει τη γέννηση της Florence Nightingale στη Φλωρεντία, όπου διέμεναν προσωρινά οι εύποροι γονείς της το 1820. Η αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος, θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής και μεγάλωσε στην Αγγλία. Υπήρξε φιλεύσπλαχνη νοσοκόμος, πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής και θεμελίωσε το επάγγελμα των αδελφών νοσοκόμων.
Οι νοσηλευτές , από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.
Σήμερα, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση.
Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους.
Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης.
Παρ΄ όλα αυτά δεν αναγνωρίστηκε από την πολιτεία η αυτοθυσία που επέδειξε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
- Την ένταξή των υγειονομικών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
- Την αύξηση των μισθών των που σε πολλές περιπτώσεις είναι ίσος ή και κατώτερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
- Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
- Ισχυρή Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί επισήμανση αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, το Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Φλώρινας τιμά όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους για το ήθος και την ανιδιοτέλεια τους, για τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν.
Αιώνια η μνήμη σε αυτούς που χάθηκαν εκτελώντας τα καθήκοντά τους…
Χρόνια πολλά !!!
Καλή δύναμη!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μπράβο στην ΑΔΕΔΥ που τιμά το έργο των εν ενεργεία Νοσηλευτών αλλά συγχρόνως τιμά και την μνήμη των Νοσηλευτών που χάθηκαν στο καθήκον. Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι το Νοσοκομείο Φλώρινας για τον σύζυγό μου Κώστα ΠΕΤΣΟΥΚΗ τον 15ο Υγειονομικό που χάθηκε στη πανδημία απεφάνθη τα εξής. Ναι δούλευε 7 συνεχομενες βάρδιες. Ναι υπήρχε αυστηρό lockdown. Ναι δεν κόλλησε κανείς από την οικογένεια το επίμαχο διάστημα. Ναι δεν υπήρχε η τεχνογνωσία αλλά ούτε και τα εμβόλια το διάστημα που κόλλησε κόρονοιο ο άνθρωπος μας. Και συμπερασματικά αποφαίνεται ο διενεργων την ΕΔΕ (ειδικού τύπου οχι για αναζήτηση ευθυνών αλλά καταγραφής των γεγονότων) ότι δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί αν ο άνθρωπος μας κόλλησε κατά την ώρα εργασίας. Το αποτέλεσμα; Στέρησαν από τα παιδιά του Κώστα ΠΕΤΣΟΥΚΗ το ευεργέτημα του Νόμου για διορισμό στο Δημόσιο με ειδικές διατάξεις. Κυρίως όμως στέρησαν την ηθική αναγνώριση ότι στη χώρα μας οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν κατά την άσκηση του έργου τους τιμούνται ως ήρωες. Σήμερα ο γιος μας ξεκινάει το ταξίδι του brain drain γιατί μια άλλη χώρα Ευρωπαϊκή τον χρηματοδοτεί για διδακτορικές σπουδές. Η χώρα προέλευσης του του στέρησε πρωτίστως την ηθική αναγνώριση ότι ο πατέρας του έπεσε ως ήρωας στο καθήκον. Τα συμπεράσματα δικά σας. Μπράβο και πάλι στην ΑΔΕΔΥ που αναγνωρίζει και τιμά το έργο των Νοσηλευτών και την μνήμη όσων έφυγαν στο καθήκον.