Η Πέτη Πέρκα στο MEGA: «Τα δάκρυα της ΝΔ για την ασυδοσία στην εργασία είναι κροκοδείλια, αφού φρόντισε να υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ και να μειώσει τα πρόστιμα» (video)
Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στο πρωτοφανές περιστατικό σερβιτόρου στη Ρόδο, όπου σχεδόν κολυμπάει για να παραδώσει παραγγελία μέσα στη θάλασσα. Αφού οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονικά και έχουν συμβεί στις κυβερνητικές θητείες όλων των κομμάτων, η Βουλευτής Φλώρινας απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν ισχύει αυτό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυβέρνησε μόνο για 4.5 χρόνια, αναβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), επέβαλε πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες και προχώρησε σε ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από τέτοια φαινόμενα. Για να έρθει το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ και να υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ. Όταν έχεις κάνει κάτι τέτοιο, πραγματικά είναι κροκοδείλια τα δάκρυα από πλευράς ΝΔ».
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική διάταξη, για να μπορεί ο ελεγκτής του ΣΕΠΕ να επιβάλει πρόστιμο, σημείωσε δηκτικά: «Θα πρέπει δηλαδή για κάθε παράβαση, να υπάρχει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία; Φανταστείτε για κάθε εξευτελιστική εργασία, να πρέπει να υπάρχει και μια νομοθετική ρύθμιση. Δεν είναι προφανές ότι η εργασία πρέπει να είναι σε ένα επίπεδο ανθρώπινο, με αξιοπρέπεια, που δε θα ευτελίζει τον εργαζόμενο;
Όταν ο επιχειρηματίας ξέρει ότι δεν υπάρχει έλεγχος, διότι δεν υπάρχει ΣΕΠΕ, όταν ξέρει ότι ακόμα κι αν ελεγχθεί, δε θα του επιβληθεί υψηλό πρόστιμο, τότε δεν ανησυχεί και τότε παρατηρούνται τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά. Με τον τίτλο του τουρισμού ως ‘βαριά βιομηχανία της χώρας’ και τη βαρύτητα που έχει δοθεί, δυστυχώς παράλληλα παρατηρείται και μεγάλη ασυδοσία.
Σε σχέση με τα πρόστιμα και πώς αυτά διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, να αναφέρω στο σημείο αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Επί ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκε σε τράπεζα πρόστιμο 1.5 εκατομμύριο ευρώ για παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας. Για την ίδια περίπτωση, επί κυβέρνησης ΝΔ, όπου μειώθηκαν τα πρόστιμα, η τράπεζα θα πλήρωνε μόλις 100 χιλιάδες ευρώ.
Κι εδώ θα κάνω και μια κριτική στη ΝΔ, για το πώς γενικά χαλάρωσε η νομοθεσία κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά, τα πολεοδομικά θέματα. Όλα αυτά τα εργαλεία που έχει διαχρονικά η χώρα, με νόμους της ΝΔ χαλάρωσαν, σε περιοχές NATURA, σε αιγιαλούς, παντού, το έχουμε καταδείξει αυτό. Δυστυχώς, αντί να πηγαίνουμε μπρος, πηγαίνουμε πίσω. Δεν πάμε καλά ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τον έλεγχο. Έχουμε κάνει πολύ αυστήρη κριτική, σημείο σημείο.
Θα επιμείνω όμως και για τις εξέδρες, διότι έχω διατελέσει και Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας. Προφανώς δεν επιτρέπεται να υπάρχει μόνιμη κατασκευή, όπως οι συγκεκριμένες που εξυπηρετούν πολλούς λουόμενους. Βγήκε ο αρμόδιος Υπουργός και δήλωσε ότι θα το ελέγξει. Να μας πει όμως πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια και πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί».
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η κα Πέρκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε αρχικά ότι δε γνωρίζει αν η κα Γεροβασίλη έχει αρνηθεί να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σε σχέση με τους χρόνους των διαδικασιών, υπογράμμισε: «Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά συγχρόνως να μην αδικηθεί η διαδικασία. Φαντάζομαι ότι σήμερα που θα γίνει η κουβέντα στην Πολιτική Γραμματεία, κάπου θα καταλήξει. Ο νέος Πρόεδρος ή η νέα Πρόεδρος πρέπει να αναδειχθεί γρήγορα, διότι έρχεται δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία, έρχεται το Σεπτέμβριο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, γενικά πρέπει να κινηθούμε άμεσα».
Σε σχέση με το αν τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ότι θα βάλουν υποψηφιότητα, έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να αναλάβουν χρέη Προέδρου, σχολίασε: «Θερώ ότι τα minimum χαρακτηριστικά τα διαθέτουν σχεδόν όλοι. Το πιο σημαντικό είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά – αν ο νέος Πρόεδρος έχει την προσωπικότητα να ενώσει και να εμπνεύσει το κόμμα – και μετά να συζητήσουμε το αν θα πρέπει να είναι στη Βουλή, αν θα είναι άντρας ή γυναίκα κτλ. Ειδικά για τις γυναίκες, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει το ερώτημα, είναι δυνατόν να το συζητάμε; Προφανώς και μια γυναίκα θα μπορούσε ισότιμα να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου, φυσικά με το να διαθέτει συγχρόνως και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν.
Σε σχέση με το τελευταίο, θέλω να πω ότι είμαστε η κοινοβουλευτική ομάδα με πιθανόν την καλύτερη αναλογία γυναικών/ανδρών που υπήρχε ποτέ στο Κοινοβούλιο. Να υπενθυμίσω ότι η ΝΔ, κατάφερε 4 από τους 5 εκλεγμένους να είναι άνδρες».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στην οικονομία και τη Βουλευτή Φλώρινας να σημειώνει:
Ήδη πριν από τις εκλογές, γνωρίζαμε από την Έκθεση της Κομισιόν ότι τα επιδόματα θα τελειώσουν. Άκουσα πριν τον κ. Λοβέρδο (εκπρόσωπο της ΝΔ στη συζήτηση) να λέει ότι τα εν λόγω επιδόματα ήταν έκτακτα. Ερωτώ λοιπόν, αντί η ΝΔ να δίνει επιδόματα, γιατί δεν παρενέβη στην πηγή δημιουργίας υπερκερδών; Γιατί δεν προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, των έμμεσων δηλαδή φόρων που πλήττουν κυρίως μεσαία και ευάλωτα στρώματα;
Η συγκεκριμένη κουβέντα δεν άνοιξε ποτέ προεκλογικά. Όταν εμείς μιλούσαμε για τα υπερκέρδη και για το ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ, μας κατηγορούσαν για τοξικότητα και λαϊκισμό. Σήμερα λοιπόν θα μας πούνε πάλι ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο, όχι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που τα αντιμετωπίζουν αυτά και άλλες που τα ευνοούν. Με τις δεύτερες είναι που έχουμε φτάσει εδώ και καιρό να έχουμε το ακριβότερο ρεύμα και τους χαμηλότερους μισθούς».