Η Πέτη Πέρκα στο OPEN: «Το φετινό καλοκαίρι, με τις μισές πυρκαγιές σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια, τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις» (video)
«Βεβαίως και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κι αυτό το λέμε όχι τόσο με αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά κυρίως, γιατί κάτι πρέπει να γίνει», σημείωσε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η Βουλευτής Φλώρινας.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ – το ξέρουμε πολύ καλά – και το κράτος, η Πολιτεία πρέπει να ετοιμαστεί με βάση αυτό το δεδομένο. Να μετράει το ανθρακικό αποτύπωμα, οποιοδήποτε νομοθέτημα να περιλαμβάνει αυτή την παράμετρο, κάτι που όμως δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Και τελικά σήμερα έχουμε έναν κρατικό μηχανισμό που εμφανίζει συμπτώματα κατάρρευσης, παραίτησης και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Μάλιστα να πούμε ότι για πρώτη φορά οι πυρκαγιές σβήνουν όταν φτάνουν στη θάλασσα».
Συνεχίζοντας, η κα Πέρκα παρέθεσε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οποία είναι ‘κόλαφος’ για την κυβέρνηση. «Στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195%, συγκριτικά με το μέσο όρο της περιόδου 2002-2022. Δηλαδή, με τις μισές πυρκαγιές τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις.
Και βεβαίως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις καμένες εκτάσεις – άλλη μία θλιβερή πρωτιά – μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών με σχεδόν 1.3 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με περίπου 800 χιλιάδες στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με περίπου 600 χιλιάδες».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συναινούσε σε ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, η Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε τα εξής: «Συμφωνώ απολύτως, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως, ήδη από τον Ιούλιο, συζήτηση στη Βουλή. Τώρα θα γίνει και θεωρώ ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Να υπενθυμίσω όμως ότι η χώρα μας διαθέτει από το 2016 θεσμοθετημένη Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, που εκπονήθηκε με τη συμβολή της Ακαδημίας Αθηνών και της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και πολλά άλλα.
Η αλήθεια είναι ότι η οξύτητα και η έκταση του φαινομένου της κλιματικής κρίσης απαιτούν επιστημονικό σχεδιασμό, ριζικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως εθνική συνεννόηση. Εμείς καλούμε συνεχώς, έχουμε κάνει και πολλές ερωτήσεις όλο αυτό το διάστημα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Ελπίζουμε στη συζήτηση στη Βουλή να μην υπάρχει αυτή η απάντηση που παίρνουμε συνήθως, ότι ο λαός ψήφισε και η ΝΔ πήρε 41%, άρα τα πήγε καλά, διότι εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, πολύ σοβαρές ελλείψεις.
Θα μπω στον πειρασμό να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμο ένα πλήρες νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπάρχει και το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer, το οποίο είχε συσταθεί ομοφώνως, αλλά δεν αξιοποιήθηκε. Ένα ενδιαφέρον σημείο του συγκεκριμένου πορίσματος ήταν οι μονάδες-κύτταρα στους Δήμους, οι οποίες θα μπορούσαν, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, να συντονίσουν καλύτερα όλους τους εμπλεκομένους. Όλα αυτά δεν έγιναν, μάλιστα το Φεβρουάριο του 2020 η ΝΔ έφερε έναν δικό της νόμο, τον οποίο ένα μήνα μετά, το Μάρτιο του 2020 τον έθεσε σε αναστολή, διότι ήταν ανεφάρμοστος».