Η Πέτη Πέρκα στο Attica: «Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζεται με γενικόλογη και ηθικίστικη ρητορική» (video)
Η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από την αποχώρηση 9 ακόμα Βουλευτών του: «Να τονίσω κατ’ αρχάς ότι πέρα από τα γνωστά στελέχη, τους Βουλευτές, που απασχολούν την επικαιρότητα, αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι τα εκατοντάδες – χιλιάδες θα έλεγα – μέλη που φεύγουν από τις οργανώσεις, τα τμήματα, τη νεολαία, οι συνδικαλιστές. Είναι μια ‘πρωτότυπη’ διάσπαση που ξεκινάει από τη βάση και δημιουργεί μια πίεση προς τα πάνω.
Επομένως, η δημιουργία κάτι καινούριου είναι ό,τι πιο λογικό, διότι αυτός ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητευτεί. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για όλους μας, διότι είμαστε τόσα χρόνια στην Αριστερά και έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτό το κόμμα. Νιώσαμε όμως ότι χάνουμε την αξιοπρέπειά μας, ότι ξαφνικά φεύγει η Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μια αλληλουχία γεγονότων, αρχής γενομένης της εκλογής ενός Προέδρου που δεν τον ξέρουμε και δε μας ξέρει, δεν ήταν καν μέλος του κόμματος. Έπειτα με τις δηλώσεις του, οι οποίες μας τοποθετούσαν σε μια πολύ δύσκολη θέση – μου έρχεται η λέξη ‘εντροπή’ – αλλά και με τις ενέργειές του: την καρατόμηση των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Καλπάκη ήδη από την πρώτη μέρα, τη νέα ηγετική ομάδα και το κορυφαίο για μένα γεγονός, την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.). Εκεί πραγματικά όλοι νιώσαμε ότι μας διώχνουν.
Κάτι τέτοιο δεν έχουμε ξανασυναντήσει τόσα χρόνια στην Αριστερά. Με την ιστορία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, η οποία ήταν πολύ κουραστική, επώδυνη, με συγκρούσεις και διαφωνίες, πάντα όμως με πολιτική. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική, διαφόρων συλλογικοτήτων της Αριστεράς και ανεξάρτητων Αριστερών, με το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ως κύριο κορμό, αλλά με φοβερές ιδεολογικές διαφορές και με άλλες αφετηρίες.
Καταφέραμε με συνεννόηση, με πολιτική κουβέντα και ανάλυση, να κάνουμε ένα ενιαίο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνθήκη αυτού του κόμματος – που έφτασε να κυβερνήσει – ήταν ο πλουραλισμός, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η λειτουργία των τάσεων στο καταστατικό του. Η μόνη τάση που λειτουργούσε οργανωτικά σκληρά και πολλές φορές υπερέβαινε και το ρόλο της ήταν η τάση των προεδρικών, όπου μάλιστα στις τελευταίες εκλογές είχε την κύρια ευθύνη για το πώς θα γίνει ο προεκλογικός αγώνας.
Όλη αυτή η κουλτούρα πλέον διακυβεύεται. Ο κ. Κασσελάκης στην Κ.Ε. έβαλε το κόμμα μας ‘στο γύψο’, μίλησε για «άρρωστο κόμμα» και δήλωσε ότι τώρα πια «τέρμα οι τάσεις». Όταν όμως η λειτουργία ιδεολογικών τάσεων δεν υφίσταται καταστατικά, δημοκρατικά, ελεύθερα και ανοιχτά, τότε έχεις φράξιες».
Σε σχέση με το αν υπήρχαν προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και πριν την εκλογή Κασσελάκη, η κα Πέρκα σημείωσε ότι «φυσικά και έχουν γίνει λάθη. Κατ΄αρχάς έπρεπε ήδη από το 2019 να έχει γίνει απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να έχει αξιοποιηθεί το εξαιρετικό κείμενο των κ.κ. Δραγασάκη, Μπαλτά και Δρίτσα, το οποίο δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια.
Έπειτα ήρθε η διπλή στρατηγική ήττα στις εκλογές. Αυτό που έφταιξε εκεί κατά τη γνώμη μου ήταν, όχι τόσο η κακοφωνία, όσο μια εσκεμμένη λαϊκίστικη πολυφωνία. Δηλαδή να είσαι και με τα εμβόλια και με τους αντιεμβολιαστές. Να υποστηρίζεις και τους λιγνίτες και την πράσινη μετάβαση. Να λες σε μια μερίδα κόσμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά να μιλάς αλλιώς σε μια γενιά που ήθελε να τελειώσει με το δικομματισμό. Αυτό έγινε σε πάρα πολλά επίπεδα πολιτικής, με αποτέλεσμα, όχι να κερδίζεις και τις δύο ομάδες, όπως κακώς εκτιμήθηκε, αλλά να χάνεις και τις δύο.
Δεν μπορείς να μην έχεις ταυτότητα, τους χάνεις όλους. Με συγκεκριμένη πολιτική, με κόπο, με πολύωρες συνεδριάσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα φυσικά, αλλά και με τα στελέχη, καταφέραμε να φτάσουμε το 36%. Σίγουρα βοήθησε και η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, είναι γεγονός ότι η κανονικότητα δεν είναι η ‘ευκαιρία’ της Αριστεράς, είναι όμως η εποχή που η Αριστερά έρχεται να σώσει την κατάσταση. Κάτι που φαίνεται να μη δέχεται ο κ. Κασσελάκης, με τις αναφορές του για το μαξιλάρι των 37 δισ. ή για «Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους».
Σε κάθε περίπτωση, δε θέλω να υπάρχει κόντρα, θα προτιμούσα ένα ‘βελούδινο’ διαζύγιο. Θέλω να αποφύγω να εξαπολύω μύδρους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του με την πολιτική του και όλοι θα κριθούμε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέτωπο στο καθεστώς Μητσοτάκη, κάτι που δε γίνεται με γενικόλογη, ηθικίστικη ρητορική. Δεν κερδίζεις έτσι, θέλει ανάλυση, τεκμηρίωση και σύνθεση απόψεων, με κραυγές δε γίνεται.
Θέλω όμως να αναφερθώ και σε ένα μείζον θέμα, αναφέρομαι στην κλιματική κρίση. Το θέμα αυτό υποβαθμίστηκε στον προεκλογικό μας αγώνα – βεβαίως δε φταίμε μόνο εμείς, γιατί άλλαζε η ατζέντα, κυρίως από πλευράς ΝΔ. Από την Πράσινη Μετάβαση όμως εξαρτάται το παραγωγικό μοντέλο, το καταναλωτικό μοντέλο, ακόμα και η δημοκρατία. Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο δεν μπορείς να προσπεράσεις, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και πολιτική».
Η κα Πέρκα ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της ανέφερε ότι «έχουμε ξαναπεράσει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα ποτέ δεν είναι ειδυλλιακά στην Αριστερά, όχι μόνο στη χώρα μας, παγκοσμίως. Είναι άλλο η Δεξιά που χρησιμοποιεί κυρίως το λαϊκισμό και την επικοινωνία, μπερδεύει λίγο έτσι τον κόσμο, παίρνει 41% και σου λέει τώρα δε μιλάς. Εμείς πρέπει να καθήσουμε, να αναλύσουμε, να αποδείξουμε, να ξεσηκώσουμε, να εξηγήσουμε στον κόσμο, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς. Μια ζωή με δυσκολίες πορευόμαστε, έχουμε κουράγιο, αλλά έχουμε και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, εννοώ τους ανθρώπους της βάσης, για τους οποίους είμαι πολύ περήφανη».