Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη για να συνδιαμορφώσουμε το νέο φορέα της σύγχρονης Αριστεράς» (ηχητικό)
«Διοργανώνουμε την πρώτη ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς για τη Δυτική Μακεδονία και ξεκινάμε από τη Φλώρινα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Lingos, στον ημιώροφο», ανέφερε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.
«Καλούμε λοιπόν κάθε δημοκράτη πολίτη, προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί το νέο φορέα της σύγχρονης Αριστεράς στη χώρα μας. Θα ανοίξει μια πολιτική κουβέντα, η οποία δυστυχώς μας έλειπε τον τελευταίο καιρό, κυρίως με μέτωπο στην πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά και γενικά θα δώσουμε μια ιδεολογική και πολιτική μάχη απέναντι στο νέο συντηρητισμό, που τον ζούμε καθημερινά στη Βουλή, αλλά και στη ζωή μας.
Θα τεθούν όλα τα θέματα, τα γενικά, αλλά και τα τοπικά, στην κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Η ‘φωνή’ της Νέας Αριστεράς πρέπει να φτάσει και στο τελευταίο χωριό, διότι η κατάσταση απαιτεί μια συλλογική αντιμετώπιση, γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν. Μετά τις κρίσεις – όπου η μία έρχεται πάνω στην άλλη – και τον πολύ άδικο χειρισμό από την κυβέρνηση, θεωρώ ότι όλοι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες πρέπει να καταλάβουν ότι η ενεργή συμμετοχή αποτελεί το μόνο τρόπο για να σχεδιάσουν το μέλλον τους».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τη συνεχή προσωπική της προσπάθεια για να αναδείξει τα θέματα της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία, πέραν της σημασίας τους για την τοπική κοινωνία, αφορούν και συνολικότερα τη χώρα. Τόνισε ότι περιοχές όπως οι λιγνιτικές ή η Θεσσαλία, που υπέστη τέτοια καταστροφή από τις πλημμύρες και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα, αποτελούν σημεία αναφοράς, γι’ αυτό και πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα πιο πλούσιος διάλογος.
«Υπάρχουν χρήματα στα Ταμεία, δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή δεσμεύονται χώροι και πόροι χωρίς τη συμμετοχή και τη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι λιγνιτικές περιοχές αποτελούν το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης, την οποία και επικαλείται μόνο λεκτικά η κυβέρνηση. Η απολιγνιτοποίηση δεν πάει καλά, το ζούμε όλοι και το γνωρίζουμε. Από πλευράς μου πιέζω συνεχώς, αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και ο κόσμος, η κοινωνία, οι παραγωγικοί φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι».
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της παιδείας και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το πιο «καυτό» θέμα την παρούσα περίοδο, αφού αφορά ένα βασικό αγαθό «συνταγματικά κατοχυρωμένο, μέσω του Άρθρου 16 του Συντάγματος».
«Η κυβέρνηση προσπαθεί με αντισυνταγματικό τρόπο να φέρει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι ένα σχέδιο χρόνων της συντηρητικής παράταξης, πάντα όμως ερχόταν αντιμέτωπη με μεγάλο κίνημα φοιτητών, εκπαιδευτικών, αλλά και γενικώς των πολιτών, αφού το θέμα της παιδείας μας αφορά όλους. Αυτό πιστεύω θα γίνει και τώρα, ήδη ο κόσμος ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα, με μεγάλη χαρά είδα ότι και στη Φλώρινα έχει οργανωθεί κινητοποίηση. Στη Φλώρινα, πέρα από το γενικό, δηλαδή το δημόσιο αγαθό της παιδείας, έχουμε κι έναν λόγο επιπλέον να αντιδράσουμε, αφού τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα είναι τα πρώτα που θα ‘πληρώσουν’, θα αποδυναμωθούν τελείως.
Το επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι ότι δε θα χρειάζεται πλέον να σπαταλώνται χρήματα για να σπουδάζουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Σ’ αυτό όμως έχω να απαντήσω, γιατί τότε η κυβέρνηση θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τελικά μένουν εκτός του Πανεπιστημίου 20.000 νέοι κάθε χρόνο; Το θέμα είναι τελείως ταξικό, οι πλούσιοι θα μπορούν να πληρώνουν για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και συγχρόνως το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα υποβαθμιστεί. Ειδικά τα Περιφερειακά, αφού και λόγω της ακρίβειας, πολύ δύσκολα θα επιλέγει μια οικογένεια να στείλει το παιδί της να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστήμιο για παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση δε θα πετύχει τα σχέδιά της, θα βρει απέναντί της τον ελληνικό λαό σύσσωμο, το κίνημα έχει ήδη ξεκινήσει. Προστατεύουμε λοιπόν τη δημόσια παιδεία, προστατεύουμε το Σύνταγμα και εντέλει προστατεύουμε και τη δημοκρατία».