Παρουσίαση του δίσκου “Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz” στη Φλώρινα
Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00, ο Ιωάννης Ανδρόνογλου και οι Μουσικές Εκδόσεις «Σείστρον» παρουσιάζουν τον δίσκο Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz στη Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Φλώρινας.
Την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο και ώρα 19:00 θα προηγηθεί ομιλία του Ιωάννη Ανδρόνογλου στους σπουδαστές/τριες του Ωδείου Φλώρινας.
Στην παρουσίαση θα μετέχουν ως ομιλητές οι: Ανδρέας Αεράκης (Μουσικός Παραγωγός/Μουσικές Εκδόσεις Σείστρον), Ιφιγένεια Βαμβακίδου (Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Α.Π.Θ./Παιδαγωγική Σχολή), Νίκος Ταμουτσέλης (Εικαστικός, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας), Λαέρτης Κούλης (Κιθαριστής, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Ελένη Τσιλιπάκου (Καθηγήτρια κιθάρας Μουσικού Σχολείου Πτολεμαίδας & Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας).
Με το πέρας των ομιλιών, ο Ιωάννης Ανδρόνογλου θα ερμηνεύσει έργα που περιλαμβάνονται στο ηχογράφημα.
Ας σημειωθεί ότι το ιχνογράφημα που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ηχογράφημα, ανήκει στον Φλωρινιώτη εικαστικό, Νίκο Ταμουτσέλη.
Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Ανδρόνογλου
Ο Ιωάννης Ανδρόνογλου είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σολίστ κιθάρας.
Έχει ηχογραφήσει τους δίσκους Travelling (Legend Classics, 2010, επανέκδ. Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2014) και Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz (Αεράκης, 2023). Έχει δημοσιεύσει σε έντυπη μορφή τα έργα του Mandilatos Impressions και Fantasia on a Thracian folksong (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2015), το σύγγραμμα Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2020) όπως και έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας κεφαλαίου στο συλλογικό τόμο Legacies of Ancient Greece in Contemporary Perspectives (Η.Π.Α.: Vernon Press, 2022). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ως σολίστ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και ως σολίστ-διδάσκων έχει συμμετάσχει σε σημαντικά, ανά τον κόσμο, φεστιβάλ κιθάρας (Guitar Foundation of America, Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου κ.α). Έχει χαρακτηριστεί ως «απόλυτος κυρίαρχος της τεχνικής» από τον Ιταλικό Τύπο και ως «εύστροφος, δυναμικός και γεμάτος πάθος ερμηνευτής που ξέρει να καινοτομεί» από το σημαντικότερο Αμερικανικό περιοδικό για κιθάρα, το Soundboard.
Για την πανελλήνια α’ εκτέλεση του έργου Tambú από τον Ιωάννη Ανδρόνογλου, ο συνθέτης του έργου, Mark Delpriora, καθηγητής κιθάρας της Ακαδημίας Juilliard της Νέας Υόρκης, σημειώνει: «”Αν το φτιάξεις, θα έρθουν”∙ ειδικά μεγάλοι παίκτες όπως ο Ιωάννης Ανδρόνογλου για τον οποίο αυτό που φαίνεται δύσκολο, δεν είναι».
Ως εισηγητής έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με αντικείμενο την κιθάρα, όπως και σε συνέδρια μουσικολογικού, ιστορικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος (Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Dublin Guitar Symposium, Symposium on the Greeks κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες/ρεσιτάλ σε σημαντικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος κ.α.).
Είναι μόνιμος καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και Διδάσκων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών/Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), όπου έχει περατώσει, επίσης, μεταδιδακτορική έρευνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και μετέχουν διοργανωτικά στο γεγονός: το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η Ένωση Κρητών& Φίλων Κρήτης Ν. Φλώρινας «Η Μεγαλόνησος».