Συντονισμένη δράση για τον Αργυροπελεκάνο σε παγκόσμιο επίπεδο: 17 χώρες συμμετέχουν σε διεθνή ομάδα εργασίας
Μια πρωτοποριακή διεθνής συνεργασία ξεκινά μεταξύ της Συμφωνίας για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Υδρόβιων Πουλιών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA) και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), με στόχο την προστασία του εμβληματικού Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στην Ευρώπη και την Ασία. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα έχει στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής του διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση του Αργυροπελεκάνου, ενός από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους κατοίκους των υγροτόπων.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) με τη συνεργασία της ΕΠΠ θα συγκροτήσει μια διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων και κρατικών αξιωματούχων, υπό την εποπτεία της AEWA. Δεκαεφτά χώρες που φιλοξενούν Αργυροπελεκάνους αναμένεται να συμμετάσχουν στηδιεθνή αυτή προσπάθεια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της πρωτοβουλίας για το είδος.
Η Ελλάδα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των δράσεων προστασίας και διατήρησης, καθώς είναι η τρίτη σημαντικότερη χώρα στον κόσμο για το είδος και φιλοξενεί στην λίμνη Μικρή Πρέσπα μία από τις μεγαλύτερες αποικίες του. Ήδη από το 1985 η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ξεκίνησε δράσεις προστασίας του Αργυροπελεκάνου, ενώ από το 1990 η ΕΠΠ πρωτοστατεί σε δράσεις για τη μελέτη και προστασία του είδους. Το 2018, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις συνέταξαν το διεθνές Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση του Αργυροπελεκάνου, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις διατήρησης καθ’ όλο το εύρος εξάπλωσής του στην Ευρασία.
Ο Αργυροπελεκάνος είναι ένα από τα δυο σπανιότερα είδη πελεκάνου, από τα οκτώ που απαντούν παγκοσμίως. Σήμερα, στον Ελληνικό Κόκκινο Κατάλογο το είδος χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό». Στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN)η κατάσταση διατήρησής του βελτιώθηκε και έτσι χαρακτηρίζεται ως «Σχεδόν Απειλούμενο»είδος, ακριβώς λόγω των δράσεων προστασίας. Τον τελευταίο αιώνα ο Αργυροπελεκάνος υποφέρει από σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως οι αποξηράνσεις των υγροτόπων όπου ζει και αναπαράγεται, η άμεση καταδίωξη και θανάτωση, η θνησιμότητα εξαιτίας πρόσκρουσης σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας και άλλες. Η διεθνής ομάδα ειδικών θα συντονίζει και θα αξιολογεί την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με στόχο τον μετριασμό αυτών των απειλών.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με δεκάδες ειδικούς, κράτη και οργανώσεις πολιτών ανά τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές γι’ αυτό το εμβληματικό είδος των υγροτόπων. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις ώστε πράγματι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα μέτρα», δήλωσε εκ μέρους της ΕΠΠ, ο Δρ.Γιώργος Κατσαδωράκης, επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και Πρόεδρος της ομάδας ειδικών πελεκανολόγωντης IUCN.
«Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στηρίζει με κάθε τρόπο αυτή τη στρατηγική πρωτοβουλία. Ο Αργυροπελεκάνος είναι ένα είδος-σύμβολο για τους ελληνικούς υγροτόπους και αποτελεί διαχρονικό στόχο προστασίας για την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ από την ίδρυσή της το 1982, και το πρώτο πρόγραμμα διατήρησης για το είδος που υλοποιήσαμε,έως σήμερα. Με συντονισμένες ενέργειες και αποφασιστικότητα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον για τον Αργυροπελεκάνο, έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς κατοίκους των υγροτόπων της Ευρασίας», δήλωσε ο Πάνος Κορδοπάτης, Συντονιστής του Τμήματος Διατήρησης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.