Πέτη Πέρκα: «Το μόνο που καταφέρνει να κάνει με επιτυχία αυτή η κυβέρνηση είναι να προκαλεί σύγχυση»
Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών ‘Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας’
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τις τελευταίες εξελίξεις στο έγκλημα των Τεμπών και ειδικότερα το Πόρισμα του Καθηγητή Δ. Καρώνη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
«Με μεγάλη χαρά υποδέχεται αρχικά η κυβέρνηση τα Πορίσματα που δημοσιεύονται. Πρώτα με το Πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), το οποίο χαρακτηρίστηκε «Ευαγγέλιο», για να γίνουν αργότερα αντιληπτά τα σημεία που ήταν ‘απέναντι’ στο αφήγημα της κυβέρνησης, τα οποία αποδομήθηκαν και αφαιρέθηκαν. Ίσως με βοήθεια της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο της Πίζας; Ίσως με τη συμφωνία Μελόνι – Μητσοτάκη για επενδύσεις της HellenicTrain; Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι μειωμένες κατά 240 εκατομμύρια, από το αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας του 2019, που φυσικά ποτέ δεν τηρήθηκε».
«Η ίδια χαρά τώρα και με το Πόρισμα του κ. Καρώνη. Τελικά το μόνο που καταφέρνει να κάνει αυτή η κυβέρνηση με μεγάλη επιτυχία είναι να προκαλεί σύγχυση. Διάβασα το Πόρισμα και το non-paper που κυκλοφορεί από τη ΝΔ είναι λάθος. Ο κ. Καρώνης απορρίπτει την πρώτη θεωρία ότι τα έλαια σιλικόνης προκάλεσαν την πυρόσφαιρα. Οπότε η κα Αδειλίνη πρέπει τώρα να κάνει εισαγγελική παρέμβαση για όσους υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, όπως έκανε και για εκείνους που υποστηρίζουν ότι η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από κάποιο άγνωστο εύφλεκτο υλικό.
Το Πόρισμα Καρώνη λέει πολύ καθαρά ότι τα έλαια σιλικόνης θα μπορούσαν να συμμετείχαν στην πυρκαγιά πιθανότατα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, μετά από την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας. Κατά τα άλλα κάνει λόγο – καθόλου καθαρά – για πιθανή ύπαρξη ηλεκτρικού τόξου. Ούτε περιγράφει τις συνθήκες, ούτε το υπολογίζει, ούτε λέει πώς δημιουργήθηκε, ούτε γνωρίζει την ποσότητα, ούτε το σημείο. Κάνει αναφορά σε «εκνέφωμα», «σταγονίδια», υποθέτω για να έχει κάτι να πει η κυβέρνηση.
Υπάρχει μια ασάφεια και πολλά «φαίνεται», «ενδέχεται», δεν υπάρχει συμπέρασμα. Καταλαβαίνουμε τι πιέσεις ασκήθηκαν, το συγκεκριμένο Πόρισμα το περιμένουμε εδώ και δεκατέσσερις μήνες. Κύριοι της κυβέρνησης, έχουν καταρρεύσει όλοι οι θεσμοί, τώρα ‘βάζετε χέρι’ και στην επιστήμη; Είναι τρομερό ότι ένας Καθηγητής υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης – γιατί το Πόρισμα δεν είναι συνολικά του ΕΜΠ, η ευθύνη είναι του κ. Καρώνη. Υπάρχει όμως και ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο κ. Κωνσταντόπουλος, του οποίου το Πόρισμα είναι ξεκάθαρο και μιλάει για εύφλεκτο φορτίο, του οποίου την ύπαρξη σημειωτέον ούτε ο κ. Καρώνης απορρίπτει. Αυτά όμως δεν τα γράφετε στο non-paper».
«Θα περιμένουμε να μεταφραστεί επιτέλους το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το μοναδικό κρατικό Πόρισμα, για να διαπιστώσουμε αν έχουν αφαιρεθεί τα επίμαχα σημεία που δεν ταιριάζουν στο κυβερνητικό αφήγημα. Αν ισχύει αυτό, θα περιμένουμε να δούμε και την αντίδραση του κ. Ακού, του δεύτερου σε τάξη στελέχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), ο οποίος είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι οι δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί είναι αρκετές και τα συμπεράσματα του Πορίσματος είναι ασφαλή. Μάλιστα, είχε πει στον κ. Παπαδημητρίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι αν δεν δημοσιοποιηθεί το Πόρισμα ως έχει, ο ίδιος θα δώσει συνέντευξη τύπου».
Στη συνέχεια, η Π. Πέρκα ‘απάντησε’ σε ορισμένα θέματα που έθιξε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Σχετικά με τη διάσωση της Aegean κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου ο κ. Ταχιάος είπε ότι επρόκειτο για «πρακτική που ακολουθήθηκε πανευρωπαϊκά», υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές πρακτικές περιλάμβαναν κρατική στήριξη, αλλά με το κράτος να λαμβάνει μερίδιο στις εταιρίες ή άλλες εγγυήσεις.
«Την ίδια στιγμή που η Γερμανία λάμβανε 20% των μετοχών της Lufthansa, μέρος στο Διοικητικό Συμβούλιο με δυο άτομα, δικαίωμα αρνησικυρίας και υποχρέωνε τη διοίκηση να μη δίνει bonus στα στελέχη, η κυβέρνηση της ΝΔ προσέφερε κρατική στήριξη στην Aegean, χωρίς καμία εγγύηση για το ελληνικό δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ότι οι εργαζόμενοι συχνά «υπερβάλλουν» σε όσα λένε για τα προβλήματα ασφαλείας στις αερομεταφορές, επανέλαβε τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την κατάργηση των τοπικών Αεροπορικών Αρχών. «Επειδή είπατε ότι ο αριθμός των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον αέρα στη χώρα μας είναι μικρός, να σας πω ότι από τις 07.01.2022 που ξεκίνησε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) τη λειτουργία της, έχουν πέσει τρία ιδιωτικά αεροπλάνα και δύο ιδιωτικά ελικόπτερα, με 5 νεκρούς. Φανταστείτε πόσα «Αεροπορικά Τέμπη», όπως έχει πει ο Διοικητής της ΑΠΑ, θα είχαμε ζήσει, αν αυτά τα πέντε ιπτάμενα σκάφη έπεφταν αντί για τη θάλασσα σε πολυπληθείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις».
«Ενώ έχουμε και σωρεία αεροπορικών συμβάντων στα οποία η Αρχή ήταν απούσα. Παράδειγμα, η μη διενέργεια αλκοολομέτρησης σε πλήρωμα αεροσκάφους, έπειτα από καταγγελία της ίδιας της αεροπορικής εταιρίας κατά του πληρώματός της, στον αερολιμένα Ηρακλείου. Κι όμως, το αεροπλάνο πέταξε με ‘ύποπτο’ πλήρωμα – ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα..».
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο 47 εργαζομένου Ηλεκτρονικού Μηχανικού Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας, ο οποίος χάθηκε, υπερφορτωμένος με ευθύνες λόγω υποστελέχωσης, ενώ δεν είχε τοποθετηθεί σε οργανική μονάδα του κλάδου, κι ας κατατάχθηκε στους Ηλεκτρονικούς πριν από 6 χρόνια. Στην ίδια θέση βρίσκονται άλλα 44 άτομα, για τα οποία φαίνεται ότι επιτέλους ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησής τους.
Για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, υπογράμμισε την αντίθεση μεταξύ εργαζομένων και Υπουργού, όπου οι πρώτοι μιλούν για απαρχαιωμένο, παρωχημένο και ελλιπή εξοπλισμό, ενώ ο δεύτερος διαφημίζει το «κολοσσιαίο έργο» της ΥΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Τα ίδια ακούμε και από την ΥΠΑ, με καταιγισμό έργων, τα οποία είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κάθε χρόνο εξαγγέλονται τα ίδια έργα, τα οποία για την ώρα αποτελούν εξαγγελίες. Και ότι ακόμα κι αν ισχύουν, δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2029».
«Είπατε ότι το 3ο τρίμηνο του 2026 θα έχουμε πλήρη κάλυψη του εθνικού εναέριου χώρου με ραντάρ, αλλά ο Σύλλογος Οικονομικών Υπαλλήλων της ΥΠΑ μόλις πριν λίγες μέρες είπε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η διαδικασία έχει ‘κολλήσει’ εδώ και χρόνια λόγω δικαστικών εμπλοκών και ότι ακόμα κι αν αύριο ξεμπλόκαρε, δεν υπάρχει το κονδύλι των 30 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρητικά είχε εξασφαλιστεί από το ΤΕΑΑ.
Εδώ λένε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση, που δεν μπορεί να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών, να συνεχίσει διαγωνιστικές διαδικασίες προηγούμενων ετών, να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΥΠΑ και να ανταπεξέλθει σε έκτακτες ανάγκες».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Π. Πέρκα επανέλαβε ότι η Νέα Αριστερά δεν είναι αντίθετη με την αεροπορική συμφωνία Ελλάδας – Βραζιλίας, το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το καθήκον του κράτους να εγγυηθεί το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας στον αεροπορικό χώρο. «Δυστυχώς, τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχουμε αυτά τα δείγματα, οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από αυτό».
Δείτε εδώ το video: https://www.youtube.com/watch?v=xbCdhu0gtXs