Συνέντευξη Τύπου των Γ. Κασαπίδη, Σ. Βόσδου και Χρ. Μπαρδάκα για θέματα επικαιρότητας (video)
Θέματα της επικαιρότητας και θέματα που απασχόλησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής Γιώργος Κασαπίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου και Χρήστος Μπαρδάκας της παράταξης «Πορεία Δημιουργίας».
Η απολιγνιτοποίηση και ο ΑΗΣ Μελίτης και οι χρηματοδοτήσεις συλλογικών οργάνων και φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν τα δύο θέματα που αναπτύχθηκαν εκτενώς.
Ο Γιώργος Κασαπίδης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ανέφερε αναλυτικά: «Να ευχαριστήσουμε καταρχήν την Διοίκηση του Επιμελητηρίου και τη νέα Πρόεδρο κα Ρόζα για την παραχώρηση της αίθουσας, δεδομένου ότι ημέρα Σαββάτου ήταν διαθέσιμη η αίθουσα αυτή, δεν μπορούσαμε να κάνουμε την συνέντευξη στα γραφεία της Περιφέρειας οπότε εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα συνεργασίας με το Επιμελητήριο, την ευχαριστούμε θερμά και χαιρόμαστε για την ποιότητα αυτής της αίθουσας που μπορεί και φιλοξενεί τέτοιες δραστηριότητες μεταξύ άλλων στον προγραμματισμό του Επιμελητηρίου και χαιρόμαστε διπλά γιατί συνδράμαμε και εμείς στην περίοδο της θητείας μας επί ημερών Αντιπεριφέρειας του Σωτήρη Βόσδου για την ανακαίνιση της αίθουσας.
Κρίνουμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε μια σειρά επαφών με τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινώντας από τη Φλώρινα, για θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας δεδομένου ότι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο ζητήματα τα οποία λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και θεωρούμε ότι πρέπει να τα αναδείξουμε στο βαθμό που αντιστοιχεί στη σημαντικότητά τους.
Μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνεδρίαση που είχαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα θέματα της λογοδοσίας, του ελέγχου δηλαδή της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση για τα πεπραγμένα της, συζητήθηκαν δύο θέματα που είχαν τεθεί από τους συνεργάτες και μέλη του συνδυασμού που αφορούν ζητήματα της Φλώρινας και είναι αρκετά σημαντικά. Οι εξελίξεις όπως θα τις παρουσιάσουν τόσο ο κ. Βόσδου όσο ο κ. Μπαρδάκας δεν μας βρίσκουν σύμφωνους στο πνεύμα που θα θέλαμε κι εμείς να λειτουργεί η σημερινή περιφερειακή αρχή, γι’ αυτό και σύμφωνα και με το θεσμικό μας ρόλο οφείλουμε να αναδεικνύουμε αυτές τις αδυναμίες της σημερινής περιφερειακής αρχής, να ασκούμε την κριτική μας, να καταθέτουμε όμως και τις προτάσεις μας για την βέλτιστη λειτουργία της περιφερειακής αρχής.
Επιγραμματικά θα αναφερθώ στα θέματα αυτά που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα τα παρουσιάσουν αναλυτικότερα τόσο ο Σωτήρης όσο και ο Χρήστος. Το πρώτο αφορά την εξέλιξη του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μελίτης δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, πρόκειται να κλείσει ο σταθμός, ήταν γνωστό ότι θα έκλεινε ο σταθμός της Μελίτης, το οποίο και έγινε. Ωστόσο, έγκαιρα εμείς είχαμε καταθέσει προτάσεις διαφωνώντας με το χρονικό διάστημα αυτής της απόφασης, ζητώντας να παραταθεί η λειτουργία του εργοστασίου για να γίνει ομαλότερη η μετάβαση και εδώ στην περιοχή της Φλώρινας.
Ωστόσο, όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια από τον Σωτήρη Βόσδου, αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα, όπως φαίνεται και για τη σημερινή περιφερειακή αρχή, δεδομένου ότι ο σημερινός περιφερειάρχης ούτε καν έφτασε το θέμα αυτό στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εδώ, πράγμα με το οποίο εμείς διαφωνούμε, θεωρώντας ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα αυτό και η αξιοποίηση του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μελίτης εναλλακτικά, προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της περιφέρειας και της χώρας γενικότερα. Υπάρχουν προτάσεις γι’ αυτό και θα τις ακούσετε συνέχεια.
Το δεύτερο θέμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η σημερινή περιφερειακή αρχή, χρήματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις συλλογικών οργάνων και φορέων της περιφέρειάς μας μέσα από τα ταμεία της έδρας. Δηλαδή, είναι η πέμπτη διεύθυνση, μπορούμε να πούμε, που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πέραν των τοπικών διευθύνσεων στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, υπάρχει και μία γενικότερη διεύθυνση που χρηματοδοτεί μέσα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους δράσεις, έργα και δραστηριότητες σε όλη την περιφέρεια.
Όπως θα δείτε και στο θέμα αυτό, αναδείχθηκε με την ερώτηση που κατατέθηκε από τον Χρήστο Μπαρδάκα, από κοινού έχουν κατατεθεί οι δύο ερωτήσεις και από τους δύο συμβούλους της Φλώρινας, αναδεικνύεται μία άδικη μεταχείριση, αντιμετώπιση αιτημάτων των άλλων περιφερειακών ενοτήτων σε σχέση με την κεντρική περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης, η οποία αντλεί και τη μερίδα του λέοντος στους πόρους. Δεν είμαστε αντίθετοι με τα ποσά που διατίθενται, ωστόσο διαφωνούμε με τον τρόπο που αυτά κατανέμονται και όπως θα δείτε και στη συνέχεια είναι πολύ λίγα τα χρήματα αυτά που δίδονται στις άλλες περιφερειακές ενότητες.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο εν πολλοίς έμειναν αναπάντητα, δηλαδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους Αντιπεριφερειάρχες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων να καταθέσουν και αυτοί αιτήματα να αντλήσουν περισσότερα χρήματα για τις άλλες περιφερειακές ενότητες; Αυτά τα ερωτήματα, επειδή τέθηκαν και δεν απαντήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρήσαμε σκόπιμο να τα αναδείξουμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για να γνωρίζει ο κόσμος γύρω από πεπραγμένα που αφορούν και τον ίδιο. Αυτά εν ολίγοις από εμένα.
Ο ΑΗΣ Μελίτης
Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου, αναφέρθηκε στο θέμα του ΑΗΣ Μελίτης, τονίζοντας: «Στις 29 Απριλίου μαζί με τον συνάδελφο τον Χρήστο Μπαρδάκα από κοινού συντάξαμε και αποστείλαμε ένα ερώτημα στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίας της λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Θα σας διαβάσω επί λέξη πώς ήταν το ερώτημα και μετά θα αναλύσω κιόλας.
Πριν λίγες μέρες διεκόπη η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων στην περιοχή της Φλώρινας. Το ζήτημα μας έχει απασχολήσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά πρόσφατα. Μάλιστα υποβλήθηκαν προτάσεις και συζητήθηκε να συνεχίσει η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ενεργειακών αναγκών. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον ΑΗΣ Μελίτης στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
Πρώτον δεν θεωρείτε ότι ο ΑΗΣ Μελίτης θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους σταθμούς που με τη λειτουργία τους θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος ενέργειας;
Και δεύτερον υπήρξε παράλειψη εκ μέρους σας ή το αναφέρατε στον Πρωθυπουργό και δεν αποτυπώθηκε στο Δελτίο Τύπου;
Μεταξύ της κατάθεσης της ερώτησης και της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνέβη το γεγονός, το οποίο πήρε παγκόσμια διάσταση, του blackout στην Ιβηρική Χερσόνησο όπου εκεί, και αυτό αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της λογοδοσίας, όπου εκεί, εξ όσων μέχρι σήμερα έχουν συνάγει οι επιστήμονες, το μεγάλο το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την μεγάλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης και χωρίς να υπάρχει και ο μηχανισμός της σταθεροποίησης.
Η σταθεροποίηση του συστήματος γίνεται μέσω εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε με λιγνίτη είτε με φυσικό αέριο. Και σε αυτό εδώ το σημείο αναπτύξαμε, καθώς και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφορικά με τους εργαζόμενους εργολάβους της ΔΕΗ, καταδείχθηκε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης για ένα χρονικό διάστημα πολύ δε περισσότερο στο να μετατραπεί ο συγκεκριμένος ΑΗΣ με τη λειτουργία φυσικού αερίου. Εγώ πολλές φορές έχω ισχυριστεί από παλιά ότι ο ΑΗΣ Μελίτης θα έπρεπε να μετασχηματιστεί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο για να υπάρχει και μια στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση στην περιοχή της Φλώρινας με ότι αυτό συνεπάγεται, θέσεις αστυνόμευσης, προστασίας κτλ.
Πολύ δε περισσότερο ότι θα έδινε και δουλειά σε αρκετούς από τους συμπολίτες μας. Μάλιστα θέλω να αναφέρω και το εξής ότι στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Κοζάνη αρχές Απριλίου, 3 Απριλίου αν δεν με απατάει η μνήμη μου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης παρουσίασε τις επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε σε μια στρατηγική επένδυση για ένα Mega Data Center το οποίο φιλοδοξούν αφού γίνουν οι διάφορες συνεννοήσεις και οι συμφωνίες με τις εταιρείες οι οποίες θα το χρησιμοποιήσουν, είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, ότι για την υποστήριξη αυτού του Mega Data Center προβλέπει η ΔΕΗ να κατασκευαστεί άλλη μια μονάδα φυσικού αερίου στην περιοχή όπου θα γίνει και το Mega Data Center.
Και βέβαια η πρότασή μου αυτό που ανέφερα και κατά τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Μπλοκ του Καϊμακτσαλάν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μελίτη ότι κάλλιστα αν προχωρήσει αυτό εδώ το εγχείρημα θα μπορούσε να δημιουργηθεί το Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φυσικό Αέριο στη Μελίτη. Γιατί να ξαναγίνει άλλο ένα στην Κοζάνη; Επανέρχομαι τώρα στο θέμα της ερώτησης όπου η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν ότι ναι μεν αναγνωρίζει τη σημασία για τη Μελίτη αλλά δεν το ανέφερε στον Πρωθυπουργό.
Και ανέφερε για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και για το Πτολεμαΐδα 5 με το επιχείρημα ότι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι τηλεθερμάνσεις. Αυτό δημιουργεί σε εμάς μία αίσθηση και είναι πραγματικότητα ότι χάσαμε μία ευκαιρία σαν Φλώρινα να αναφερθεί ένα μείζον τέτοιο ζήτημα στον Πρωθυπουργό, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο που είναι ο Πρωθυπουργός. Γιατί αν δεν έχεις συνεχείς αναφορές και βέβαια αν δεν έχεις και στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό το ζητούμενο δεν μπορείς να επιτύχεις. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει το ερέθισμα να αρχίσουν και από τη δική τους μεριά να αναζητούν αν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και από εκεί και πέρα με την πίεση τη δική μας και με τεκμηρίωση να διεκδικήσουμε στο να λειτουργήσει εδώ πέρα άλλος ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλω επίσης να επισημάνω, κατά την άποψή μου, δεν είμαι γνώστης όλων των παραμέτρων αλλά έχουμε ένα στρατηγικό απόθεμα ενέργειας που λέγεται λιγνίτης και θέλω να σας πω ότι με δική μου πίεση αναφέρθηκε ως στρατηγικό απόθεμα στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Αν θεωρήσουμε ότι για τον α ή β λόγο η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας διακόπτεται, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε εξόρυξη φυσικού αερίου στη χώρα μας και εξαρτόμαστε από εισαγωγές, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πηγή ενέργειας που είναι ο λιγνίτης αν δεν κρατήσουμε κάποια από τα ορυχεία ενεργά, όπως είναι της Αχλάδας; Γιατί αυτή τη στιγμή το ορυχείο της Αχλάδας είναι ενεργό, μπορεί να δίνει και να διαθέτει στη γειτονική μας χώρα τον λιγνίτη αλλά το ορυχείο παραμένει ενεργό και αν παραμείνει και σε εφεδρεία και ο ΑΗΣ Μελίτης θα μπορούσε κάλλιστα σε μια περίοδο κρίσεως που όλοι απευχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την καύσιμη ύλη για να έχει η χώρα μας ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή την ευκαιρία τη χάσαμε. Χάσαμε την ευκαιρία κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη, που είχαμε ζητήσει βέβαια κατά τη συνάντηση εκείνη να παρίστανται και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να το θέσουμε στον πρωθυπουργό και να εκμαιεύσουμε από τη δική του την πλευρά αν υπάρχει η διάθεση στο να συζητηθεί αυτό εδώ το καίριο για μένα ζήτημα για την περιοχή μας, γιατί προστέθηκαν άλλοι 120 άνεργοι στη περιοχή. Θέλω επίσης να επισημάνω το ότι ξαφνικά 120 άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία ενώ το ξέραμε και το ξέρανε και πιέζαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να ληφθεί μέριμνα για οποιεσδήποτε ενέργειες ή αποτελέσματα από τη διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ. Εν τούτοις φάνηκε ότι όλος ο σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής και αυτή τη στιγμή αναζητείται διέξοδος για το τι θα γίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι ενώ το είχαμε θέσει και είχε συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ήταν από όλες τις παρατάξεις αποδεκτό το ότι πρέπει να αναζητηθεί δυνατότητα λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης έστω και με άλλη καύσιμη ύλη, εν τούτοις κατά την πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρωθυπουργό αυτό δεν τέθηκε. Και νομίζω ότι δημιουργεί μία συνέχεια και δυσχεραίνει κατά πολύ τη δική μας δυνατότητα το να αναδείξουμε αυτό εδώ το θέμα».
Οι χρηματοδοτήσεις
Το θέμα των χρηματοδοτήσεων ανέπτυξε ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μπαρδάκας, που ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε στους Φλωρινιώτες όλα τα ζητήματα τα οποία πραγματευόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκτιμούμε ότι και η μία ερώτηση και η δεύτερη, τις οποίες συνυπογράψαμε με τον Σωτήρη Βόσδου, την πρώτη σας την ανέπτυξε ο Σωτήρης και την δεύτερη θα την αναδείξω εγώ, είναι σημαντικές η κάθε μία για τους λόγους που αναφέρονται και στο κείμενο αλλά και στην προφορική ανάπτυξη την οποία πραγματοποιήσαμε και στο Περιφερειακό και θα κάνουμε το ίδιο και σήμερα.
Συμπληρωματικά θα ήθελα να πω απλά ότι έτσι ακριβώς όπως τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Βόσδου για το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης δίναμε την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει πλέον ο Περιφερειάρχης ενώπιον του Πρωθυπουργού σε πολύ ισχυρή βάση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης στοχεύοντας ακριβώς στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας. Ένα ζήτημα το οποίο ούτως ή άλλως ταλανίζει την κοινωνία μας και βλέπουμε να επιδεινώνεται όλα αυτά τα χρόνια.
Να έρθω τώρα στην ερώτηση την οποία όπως είπα και πριν συνυπογράψαμε με τον Σωτήρη και αφορά τις δαπάνες της έδρας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή του μεγάλου ταμείου το οποίο μπορεί και χρηματοδοτεί και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και δεν έχει σχέση με τους προϋπολογισμούς της κάθε Αντιπεριφέρειας και αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που θα κάνω σε εισαγωγικά, δεν με απασχόλησε και δεν μας απασχόλησε οι δαπάνες της κάθε Αντιπεριφέρειας για αυτές τις δράσεις. Ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης έχει τον δικό του προϋπολογισμό και τον προσαρμόζει ανάλογα.
Το μεγάλο ταμείο όμως μπορεί να έρθει επικουρικά και να χρηματοδοτήσει επιπλέον οποιαδήποτε δράση θεωρείται ιδιαίτερη για την κάθε περιοχή έχει εξωστρέφεια ή είναι εξόχως σημαντική. Το δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω είναι αυτό που είπε ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού, Γιώργος Κασαπίδης, ότι εμάς δεν μας απασχόλησε το ύψος του ποσού που δαπανάει η έδρα, η δαπάνη αυτή καθορίζεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, είναι ένα ποσό της τάξεως των 350.000 ευρώ περίπου. Εμείς σαφέστατα είπαμε και αυτό αποδεικνύεται και από τη στάση των εκπροσωπών μας στην Περιφερειακή Επιτροπή ότι δεν έχουμε κανένα ζήτημα με το ύψος του ποσού, έχουμε υπερψηφίσει σχεδόν το σύνολο των σχετικών εισηγήσεων, επιθυμούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ανάλογα, ούτως ώστε να καλύψει και τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Το τρίτο έχει να κάνει με το αν ασχολούμαστε με βάση την ερώτηση που καταθέσαμε με την προοπτική ή την ποιότητα των εκδηλώσεων. Δεν ασχολούμαστε σε αυτό το σημείο αν και θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το τι χρηματοδοτούμε και σε ποιο ύψος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προχθεσινό συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα στη Φλώρινα το προηγούμενο Σάββατο, μια εκδήλωση η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο και από την Περιφέρεια αθροιστικά με 10.000 ευρώ και τουλάχιστον από άποψη συμμετοχής του κόσμου αποδείχθηκε ένα φιάσκο. Και λέω, σκέφτομαι μάλλον ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφενός μεν διότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στην προβολή αυτού συνεδρίου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία πάντοτε προβάλλουν τις δικές μας θέσεις και για μένα όταν μιλάμε για τέτοια ποσά της τάξης των 5.000 και 10.000 ευρώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος να διοχετεύονται αυτά και σε εσάς προκειμένου να προβάλλονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εκδηλώσεις. Δεύτερον, δεν φρόντισαν οι φορείς που χρηματοδότησαν όπως είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος να σταλούν προσκλήσεις ούτε καν στα μέλη του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου και το τρίτο είναι ότι οι ίδιοι οι φορείς που χρηματοδότησαν δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του κόσμου μέσα από μια διαδικασία πληροφόρησης ακόμα και από το δικό τους δίκτυο είτε από τις ιστοσελίδες τους είτε από τα κοινωνικά δίκτυα κλπ.
Οπότε θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε το ζήτημα και από αυτή τη σκοπιά δηλαδή από την προοπτική και την ποιότητα των εκδηλώσεων που χρηματοδοτούν.
Και κάτι τελευταίο. Το ερώτημα απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών ο οποίος είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής απλά και μόνο διότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της Αντιπεριφέρειας Οικονομικών και της Οικονομικής Επιτροπής.
Θα μπορούσε, όπως είπα και στο Συμβούλιο να απευθύνεται σε όλους τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες εκτός της Κοζάνης ο οποίος λειτουργεί με έναν τρόπο που εξυπηρετεί προφανώς την δική του περιφερειακή ενότητα. Δηλαδή θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και στον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς διότι όπως θα σας διαβάσω παρακάτω η κατανομή των δαπανών στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί και θα το διαπιστώσετε από τα νούμερα τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν από τη διοίκηση που μας ορίζει τα στοιχεία.
Λοιπόν, πάω στην ερώτηση αυτή καθ’ αυτή. Το θέμα της ερώτησης είναι οι δαπάνες που αφορούν πάσης μορφής αυτοτελής διοργανώσεις, αναθέσεις για προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών, επιστημονικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της έδρας. Λέμε στον κ. Περιφερειάρχη ότι υποβάλλαμε αίτηση την 10η Φεβρουαρίου του 2025 στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία προωθήθηκε αρμοδίως και αιτηθήκαμε την κατάσταση στοιχείων σχετικά με δαπάνες που αφορούν πάσης μορφής διοργανώσεις, αναθέσεις για προμήθεια υλικών, υπηρεσιών, επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών, επιστημονικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σε απάντηση του αιτήματός μας, την 17 Μαρτίου του 2025, η αρμόδια υπηρεσία μας απέστειλε συνημμένο πίνακα με τα ζητηθέντα στοιχεία για το οικονομικό έτος 2024. Από τη μελέτη των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με σειρά αποφάσεων κατά το έτος 2024 δεσμεύτηκαν πόροι ύψους 351.838 ευρώ για τις παραπάνω αναφερόμενες δράσεις οι οποίες κατανέμονται ως εξής: Δαπάνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για δράσεις που σχετίζονται με όλες τις περιφερειακές ενότητες 6.200 ευρώ μόλις 1,76%, Δαπάνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για δράσεις της έδρας που έλαβαν χώρα στην Κοζάνη 24.304 ευρώ 6,9%, Δαπάνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για δράσεις που αφορούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος 18.432 ευρώ μόλις 5,21%, Δαπάνες για δράσεις με φορείς της ΠΕ Κοζάνης 272.942 ευρώ το 77,57%, Δαπάνες για δράσεις με φορείς της ΠΕ Καστοριάς 12.960 ευρώ μόλις το 3,68%, Δαπάνες για δράσεις με φορείς της ΠΕ Φλώρινας 17.000 ευρώ μόλις το 4,83% και οι δαπάνες για δράσεις με φορείς της ΠΕ Γρεβενών μηδέν. Όπως το ακούτε, μηδέν! Τα Γρεβενά δεν πήραν από τον προϋπολογισμό της έδρας ούτε 1 ευρώ. Κατόπιν των ανωτέρω ρωτήσαμε τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε παραπάνω η κατανομή των πιστώσεων της έδρας, αν έχουν τεθεί κάποια κριτήρια ή αν γίνεται κατά βούληση και σε ποια βάση και από ποιο όργανο πρόσωπο καθορίζεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης και κατανομή; Εκτιμώ και εκτιμούμε ότι οι απαντήσεις που λάβαμε δεν κάλυψαν το ερώτημά μας ούτε κατ’ ελάχιστον, ίσα-ίσα που σε μια αποστροφή του λόγου του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης μας είπε και τι να κάνω εγώ, ικανοποίησε τα αιτήματα, στην ουσία δηλαδή μας είπε ότι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες δεν ζητούσαν, δεν ζήτησαν κάτι και το τελευταίο που θέλω να πω κλείνοντας για να γίνει ακόμα πιο σαφές το πνεύμα της ερώτησης είναι ότι με τον κ. Βόσδου δεν επιθυμούσαμε να αιφνιδιάσουμε, παρατηρούσαμε το φαινόμενο από τις αρχές της διοίκησης της συγκεκριμένης περιφερειακής αρχής, θέλαμε όμως να το δούμε σε ετήσια βάση διότι σε κάθε περιφερειακή ενότητα κατά τη διάρκεια του έτους λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σημειολογικό χαρακτήρα είναι εξωστρεφείς εκδηλώσεις, μεγάλες εκδηλώσεις και κάποιες από αυτές έχουν και ταυτοτικό χαρακτήρα για τις περιοχές και είπα χαρακτηριστικά, είναι τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, οι Φωτιές οι δικές μας, οι Φανοί στην Κοζάνη, οι γιορτές Μανιταριού στα Γρεβενά οπότε θέλαμε σε ετήσια βάση να δούμε αν θα υπάρξει κάποια μεταβολή προς το καλύτερο και να αναθεωρηθεί αυτή η εικόνα η οποία στα δικά μου μάτια είναι μια εικόνα αδικίας και ντροπής. Είχαμε εντωμεταξύ προφορικά ενημερώσει τους αρμόδιους και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη οικονομικών ότι κάποια στιγμή επειδή το βλέπουμε θα έρθουμε και με έγγραφο θα ζητήσουμε τα στοιχεία για να υποβάλουμε ερώτηση, φαίνεται όμως ότι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την προφορική μας όχληση και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο το οποίο αποτυπώνεται περίτρανα στα στοιχεία τα οποία μας καταθέσαμε και στη μελέτη την οποία κάναμε».
Συμπληρωματικά στο θέμα ο Σωτήρης Βόσδου είπε: «Θέλω να συμπληρώσω αναφορικά με το συνέδριο που αναφέρθηκε ο κ. Μπαρδάκας το οποίο έγινε πρόσφατα στην πόλη μας. Ήρθε το θέμα στην Περιφερειακή Επιτροπή όπου εγώ δεν το ψήφισα και δεν το ψήφισα για συγκεκριμένους λόγους. Σας διαβάζω ότι έχει γραφτεί στα πρακτικά: Εγώ διαπίστωσα ότι γίνεται ένα συνέδριο με πληροφόρηση από τα Υπουργεία χωρίς να έχει προηγηθεί μια προεργασία με τους τοπικούς φορείς. Το ότι προσκλήθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων να συμμετάσχουν και να πάρουν εμένα σε ένα πάνελ εμένα δεν μου λέει τίποτα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια προεργασία με τους πρόεδρους των Επιμελητηρίων με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα λοιπά για να κατατεθούν και συγκεκριμένες ερωτήσεις θα έλεγα και όχι προτάσεις. Βλέπω ότι είναι ένα κεντρικό εγχείρημα το οποίο έρχεται εδώ για να μας σώσει χωρίς να έχει ρωτήσει από πού κινδυνεύουμε. Τα γενικόλογα τα οποία αναφέρονται κάτω στην Αθήνα δεν μας αφορούν, δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο. Είχε συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη και η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της εταιρείας η οποία διοργάνωσε το συνέδριο η οποία είχε και την ευθύνη της ενημέρωσης, άργησε πολύ να στείλει τα δελτία τύπου και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος παρακάλεσε το Δήμο Φλώρινας να την διευκολύνει σε αυτό εδώ το αντικείμενο και θέλω να επισημάνω αυτό που είπε και ο Χρήστος από την αρχή ότι για το συνέδριο ήρθανε σημαντικά στελέχη κυβερνητικά αλλά και άλλων φορέων στη Φλώρινα, έκαναν τις δικές τους τοποθετήσεις αλλά σε όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει και ένα συμπέρασμα να υπάρχει και μία κατάληξη εγώ δεν διαπίστωσα κάπου να καταλήξαμε δηλαδή, η ωφέλεια που θα μπορούσαμε να έχουμε από αυτό εδώ το συνέδριο πρώτον δεν είχε μία στόχευση και δεύτερον δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα κάτι το οποίο να έχει μία βάση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παραπέρα. Πολύ καλή η συμμετοχή και του κ. Τζιτζικώστα, του Υφυπουργού του κ. Τσαβδαρίδη, του κ. Γκιουλέκα, των βουλευτών του κ. Κουμουτσάκου Αντιδημάρχων και προέδρων περιφερειακών συμβουλών από άλλες περιοχές, από την ΚΕΔΕ κτλ αλλά όλα αυτά θα πρέπει κάπου να καταλήγουν και η προεργασία που έγινε στο συνέδριο δεν έδειχνε ότι θα υπάρχει μία κατάληξη και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έδωσα θετική ψήφο όπως και ο Γιώργος Χριστοφορίδης σε αυτό εδώ το εγχείρημα πολύ δε περισσότερο ούτε και ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής είχε τη δυνατότητα να μας δώσει διευκρινήσεις γιατί κι αυτός δεν είχε ενημέρωση απλώς μας ανέφερε ότι μου ήρθε από το γραφείο του Περιφερειάρχη».