Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης: «Περίσσεψαν οι εξαγωγές, έλειψαν οι απαντήσεις – Η Π.Πέρκα ζητά εξηγήσεις για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών»
Αναπάντητο έμεινε ουσιαστικά το ερώτημα της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, ποια είναι τα οφέλη για τους καταναλωτές από την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί μάλιστα από ορυκτό αέριο.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, απάντησε γενικόλογα ότι είναι προτιμότερο να είσαι εξαγωγέας παρά εισαγωγέας καθώς και ότι οι εξαγωγές βελτιώνουν το εμπορικό ισοζύγιο.
Δεν σχολίασε καθόλου τις δηλώσεις του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ.Σκυλακάκη, ο οποίος έλεγε ότι οι εξαγωγές ρεύματος μάς γυρνάνε μπούμερανγκ και ότι η αύξηση των εξαγωγών προκαλεί νέα ανοδική πίεση στη χονδρική τιμή του ρεύματος που αποτελεί βάση για τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κάθε μήνα.
Πρόκειται για μία θέση που συμμερίζεται και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ),ο οποίος έχει επίσης επισημάνει πως οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ουσία εμποδίζουν τις ΑΠΕ να ρίξουν τις τιμές, καθώς οι μεγάλες εξαγωγές αυξάνουν τεχνητά τη ζήτηση.
Η Πέτη Πέρκα στάθηκε στο δεύτερο προβληματικό ζήτημα, που αφορά το ότι οι εξαγωγές καλύπτονται κατά κύριο λόγο από παραγόμενη ενέργεια από μονάδες που χρησιμοποιούν το ακριβό και εισαγόμενο ορυκτό αέριο, και αυτό επιβεβαιώνεται βέβαια και από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η δεξαμενή σκέψης GreenTank,τον Νοέμβριο, όπου καταγράφεται ρεκόρ μηνιαίων καθαρών εξαγωγών (646 GWh), καταγράφεται παράλληλα και η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για το 2024. Η μέση μηνιαία τιμή στην χονδρεμπορική αγορά (DayAhead Market) ήταν η υψηλότερη του έτους στα 137.4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το ίδιο συμβαίνει και τους πρώτους μήνες του 2025 όπου, η μέση μηνιαία χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα με καθαρές εξαγωγές 382 GWh αλλά και τον Φεβρουάριο με 158 ευρώ ανά μεγαβατώρακαι καθαρές εξαγωγές 440 GWh.
Η δε αύξηση της παραγωγής για να καλύψει τις εξαγωγές έγινε κυρίως από μονάδες ορυκτού αερίου και όχι από ΑΠΕ.Άρα έχουμε και αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ακριβό ορυκτό αέριο και αύξηση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές.
Αποδόμησε στη συνέχεια τις συγκρίσεις που κάνει η κυβέρνηση βάσει της χονδρικής DAM, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι έχει τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος, λέγοντας ότι συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Αυτό γιατί, η γειτονική Βουλγαρία για παράδειγμα δεν έχει απελευθερώσει πλήρως την αγορά ρεύματος, το Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα να καθυστερήσει τη διαμόρφωση των τιμών για τα νοικοκυριά στο χρηματιστήριο ενέργειας για δύο ακόμη έτη. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει η χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται σχεδόν κατά 100% από τη spotαγορά και άρα να μην υπάρχουν διμερή συμβόλαια στο βαθμό που θα μπορούσαν και η προθεσμιακή αγορά να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ στις υπόλοιπες χώρες που έχει εφαρμοστεί το «Μοντέλο Στόχος» συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Η Πέτη Πέρκα τόνισε πως: «η πραγματικότητα που γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι και όλες είναι ότι η ακρίβεια στο ρεύμα έχει αποκτήσει πια μόνιμα χαρακτηριστικά με επιλογή και ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εδώ και έξι σχεδόν χρόνια».
Παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία που ανέφερε πρόσφατα η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, η οποία έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Νέας Δημοκρατίας.
Σημείωσε συγκεκριμένα πως παρά τις σημαντικές επιδοτήσεις, ο μέσος λογαριασμός ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 60% την τελευταία εξαετία. Αναφέρθηκε και στις υψηλές αυξήσεις των παγίων χρεώσεων που είναι πολύ σημαντικό και έχει αναδείξει η Νέα Αριστερά, καθώς και στην αύξηση των απωλειών στο δίκτυο.
Ειδικά για την εξέλιξη των παγίων, σημείωσε πως η εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων από τη ΔΕΗ, για παράδειγμα, συνοδεύτηκε αυτομάτως από την εφαρμογή μηνιαίου παγίου 5 ευρώ έναντι 0,3 και 1 ευρώ, όπως ήταν προηγουμένως, και ότι αυτό δημιούργησε ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Καταλήγει λέγοντας ότι την τελευταία εξαετία ο ετήσιος λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 61%, από 493 ευρώ το 2019 σε 796 ευρώ το 2024.
Η Π.Πέρκα έκλεισε τέλος την τοποθέτησή της με το αίτημα να συμπεριληφθούν στην επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων για το διάστημα Δεκεμβρίου 2024-Φεβρουάριος 2025 τα υαλουργεία και κεραμοποιεία και συναφή επαγγέλματα αυτού του κλάδου που είναι επίσης ενεργοβόρα.
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: