Κυκλοφορεί η επιστημονική μελέτη της Ειρήνης Κουτρουμπά με τίτλο «Γλωσσολογία και δομημένος ρεαλισμός: φιλοσοφικές, κριτικές, κοινωνιογλωσσολογικές και κειμενογλωσσολογικές διαστάσεις»
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Υψικάμινος η επιστημονική μελέτη της Ειρήνης Κουτρουμπά, φιλολόγου/γλωσσολόγου και υποψήφιας διδακτόρισσας στον κλάδο της κοινωνιογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Γλωσσολογία και δομημένος ρεαλισμός: φιλοσοφικές, κριτικές, κοινωνιογλωσσολογικές και κειμενογλωσσολογικές διαστάσεις».
Η μελέτη αναδεικνύει τον διάλογο και τη σύζευξη μεταξύ της επιστήμης της (κοινωνιο/κειμενο)γλωσσολογίας και των λογοτεχνικών σπουδών και συγκεκριμένα της τεχνοτροπίας του δομημένου ρεαλισμού. Η εν λόγω τεχνοτροπία έχει εισαχθεί από τον Φιλολογικό Όμιλο Ελλάδος (Φ.Ο.Ε.), πρεσβεύοντας μια ανανεωτική αντιμετώπιση του λογοτεχνικού ρεύματος του ρεαλισμού και φιλοδοξώντας να οικοδομήσει μία νέα σχολή λογοτεχνίας. Από πού, όμως, προκύπτει η αναγκαιότητα συνεξέτασης της (κοινωνιο/κειμενο)γλωσσολογίας με τη λογοτεχνία σε δομημένο ρεαλισμό; Το ερώτημα αυτό αποτελεί το εναρκτήριο σημείο της μελέτης. Οι κοινωνικοπολιτισμικές και ιδεολογικές αλλαγές σε κάθε έκφανση της ζωής επιτάσσουν τον επαναπροσδιορισμό της λογοτεχνίας, ώστε να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Ο επαναπροσδιορισμός αυτός δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή της γλώσσας ως πρωταρχικού λογοτεχνικού δομικού υλικού. Μέσω της μελέτης, λοιπόν, προτείνονται θεωρητικά πλαίσια και γλωσσικά «εργαλεία» βασισμένα σε θεωρίες κοινωνιογλωσσολογίας, κειμενογλωσσολογίας, (κριτικής) ανάλυσης λόγου και λογοτεχνικής κριτικής από τον ρωσικό φορμαλισμό μέχρι τον μεταδομισμό και τον κύκλο του Μπαχτίν που τεκμηριώνουν τη λογοτεχνική τεχνοτροπία.
Μέσω του πολυσυνθετικού και διεπιστημονικού πλαισίου που συγκροτείται, παρουσιάζεται μια γλωσσική «εργαλειοθήκη» τόσο για τη συγγραφική παραγωγή λογοτεχνικών έργων σε δομημένο ρεαλισμό ή και όχι μόνο όσο και για τη μελέτη αυτών. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να επιτύχει η μελέτη από την κατανόηση και επεξεργασία αυτών των θεωρητικών «εργαλείων» είναι ο/η συγγραφέας να αρχίσει να μετατρέπεται σε πνευματικό καθοδηγητή και να πετύχει την κοινωνικοιστορική αφύπνιση του/της αναγνώστη/στριας, οδηγώντας τον/την στην επίτευξη προσωπικής αυτογνωσίας και συλλογικής ευσυνειδησίας, αλλά και να παρέχει εργαλεία στον/στην αναγνώστη/στρια να κατανοήσει εν γενεί τα λογοτεχνικά έργα. Έτσι, απευθύνεται σε όποιον/α ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και τη μελέτη της γλώσσας είτε τον/την αναγνώστη/στρια είτε τον/την συγγραφέα, σε όποιον/α διδάσκει αυτά τα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και όποιον/α επιθυμεί απλώς να ενημερωθεί ή να επικαιροποιήσει τις γνώσεις του/της πάνω στα προαναφερθέντα αντικείμενα.
Το βιβλίο διατίθεται στη Φλώρινα από το βιβλιοπωλείο «η γωνιά» του Βασίλη Παπαγιάννη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Φλώρινα). Είναι, επίσης, διαθέσιμο προς παραγγελία ηλεκτρονικά.
Σύντομο βιογραφικό
Η Ειρήνη Κουτρουμπά γεννήθηκε το 1995 στη Φλώρινα. Είναι φιλόλογος- γλωσσολόγος, Υποψήφια Διδακτόρισσα Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συμμετέχει σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες με εργασίες για τη γλώσσα και τις (μεταναστευτικές) ταυτότητες στο διαδίκτυο, τη λογοτεχνία και τους γραμματισμούς στην εκπαίδευση, τα οποία αποτελούν και τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα. Συμμετέχει σε διεθνείς ενώσεις για τη μελέτη της γλώσσας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος (Φ.Ο.Ε.). Γράφει δοκίμια και αρθρογραφεί στο πλαίσιο του Φιλολογικού Ομίλου αναφορικά με ζητήματα γλώσσας, λόγου και κοινωνίας σε συνάρτηση με λογοτεχνικά κείμενα και συμμετέχει στα συλλογικά εκδοτικά εγχειρήματα λογοτεχνικής φύσεως του Ομίλου. Η επιστημονική μελέτη με τίτλο «Γλωσσολογία και δομημένος ρεαλισμός: φιλοσοφικές, κριτικές, κοινωνιογλωσσολογικές και κειμενογλωσσολογικές διαστάσεις» (2025) από τις εκδόσεις Υψικάμινος, αποτελεί το πρώτο της βιβλίο.