Ψωριασική αρθρίτιδα
Του Ρευματολόγου Μίγκου Μιχαήλ,
υπ. Διδάκτορα Ιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων
(με αντικείμενο διδακτορικής έρευνας τη ψωριασική αρθρίτιδα)
Η ψωρίαση είναι μία συχνή πάθηση του δέρματος με τη συχνότητα της να υπολογίζεται στον γενικό πληθυσμό μεταξύ 1%-3%. Η ψωρίαση αν και μοιάζει κλινικά με μολυσματική νόσο (νόσος που μεταδίδεται) εντούτοις δεν μεταδίδεται ούτε και μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η πάθηση σχετίζεται με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Τ λεμφοκύτταρα του αμυντικού μηχανισμού του ανθρώπου «δίνουν εντολή» στα δερματικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το φυσιολογικό. Τα δερματικά κύτταρα αυτά μαζεύονται και δημιουργούν το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ψωρίασης. Τα εξανθήματα εμφανίζονται συχνότερα στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής στο κορμό αλλά και σπανιότερα σε άλλα σημεία όπως παλάμες, πέλματα κ.α.Επίσης οι συγγενείς 1ου βαθμού ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια να αναπτύξουν ψωρίαση αν και σαφώς η νόσος δεν είναι κληρονομική.
Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι το 1/3 (περίπου το 30%) των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξουν αρθρίτιδα η οποία ονομάζεται Ψωριασική Αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών (>80%) μετά από την ψωρίαση, στο 10% περίπου εμφανίζεται ταυτόχρονα με την ψωρίαση (στο ίδιο έτος) και σπάνια εμφανίζεται πρώτα η αρθρίτιδα και μετά η ψωρίαση
Οι ασθενείς αυτοί τις περισσότερες φορές εμφανίζουν αρθρίτιδα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ασθενείς που απευθύνονται σε ιατρό λόγω πόνου στο γόνατο, «πρήξιμο» στο γόνατο χωρίς απαραίτητα να το έχουν τραυματίσει προηγουμένως, οίδημα σε ολόκληρο δάκτυλο (δάκτυλο σαν λουκάνικο ) ή και βαρύτερη αρθρίτιδα με προσβολή πολλών μικρών αρθρώσεων κυρίως των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Τέλος η Ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει και τη σπονδυλική στήλη και αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν τη γνωστή σε όλους οσφυαλγία «πόνος στη μέση». Ο πόνος όμως είναι διαφορετικός από την κοινή οσφυαλγία είναι πόνος που εμφανίζεται το πρωί μετά την κατάκλιση και με την κίνηση και την άσκηση βελτιώνεται ή εξαφανίζεται.
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή πάθηση που δυνητικά οδηγεί σε καταστροφή των αρθρώσεων με τελικό αποτέλεσμα αναπηρίες. Αξίζει να σημειωθούν δύο στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ψωριασική αρθρίτιδα στην Ελλάδα:
Ι. όλες οι διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι η θεραπεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή και τον περιορισμό των μόνιμων βλαβών στις αρθρώσεις όταν ξεκινάειτο πρώτο χρόνο από την έναρξη της πάθησης.
ΙΙ.Στην Ελλάδα οι μελέτες δείχνουν ότι στους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα η διάγνωση καθυστερεί 2-4 χρόνια με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να δημιουργούνται μόνιμες βλάβες.
Ο συνδυασμός των παραπάνω με την ύπαρξη σήμερα θεραπειών με πολύ καλά αποτελέσματα για όλες τις μορφές της ψωριασικής αρθρίτιδας απαιτεί εγρήγορση για τη νόσο, καθώς το βασικό κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου, παρά την βελτίωση των θεραπειών, παραμένει η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη θεραπείας.