H Π. Πέρκα στο ραδιοφωνικό σταθμό ERTOPEN: «Η αυτορρύθμιση των αγορών έχει αποτύχει. Απαιτείται ισχυρός δημόσιος τομέας» (ηχητικό)
Η κ. Πέρκα άσκησε έντονη κριτική στις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και ειδικά για την ενεργειακή ακρίβεια, αφού έτσι ξεκίνησε και μετακυλίστηκε στα υπόλοιπα είδη. Η ακρίβεια οφείλεται σε λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης πολύ πριν τη διεθνή κρίση και τον πόλεμο. Επισήμανε ότι «η ακρίβεια στην ενέργεια είχε ξεκινήσει με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ το 2019 που αύξησε τα τιμολόγια και τον Αύγουστο του 2021 που ξεκίνησε η ρήτρα αναπροσαρμογής είδαμε αυτή την τεράστια αύξηση.
Υπήρξε μια στρεβλή λειτουργία απ’ την αρχή, δηλαδή χωρίς εποπτεία του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο λειτούργησε χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί όλες οι τιμές της ενέργειας να βγαίνουν 100% από το χρηματιστήριο ενέργειας. Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει αυτό, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διμερή συμβόλαια, προθεσμιακή αγορά. Και βέβαια θέλει εποπτικό έλεγχο, αν υπάρχει χειραγώγηση τιμών, αν υπάρχουν καρτέλ.
Το 2020 που είχαμε κατάρρευση των τιμών των καυσίμων λόγω covid, η ΔΕΗ πουλούσε 4 φορές πάνω απ’ ότι αγόραζε. Ήδη εμείς από τον Αύγουστο του 2021, επισημαίναμε αυτό το ζήτημα και μιλούσαμε για υπερκέρδη των 4 καθετοποιημένων παραγωγών ενέργειας. Η κυβέρνηση κώφευε. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Σκρέκας, δε δέχονταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Πέρα από τις δικές μας πιέσεις, αντίστοιχες προτάσεις για τα υπερκέρδη προβλέφθηκαν και στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επομένως η ΝΔ δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους, δεν αναγνώρισε το παιχνίδι με τα καρτέλ και τη χειραγώγηση των τιμών που γινόταν μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά και όταν τα αναγνώρισε το Μάρτη στη Βουλή μετά από πίεση και παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ότι θα φορολογήσει το 90% του ποσού των υπερκερδών, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το έχει υπολογίσει για 8 μήνες περίπου στο 1.5 δισ., το έβγαλε η ΡΑΕ 900 εκ. με λανθασμένη μεθοδολογία και σήμερα διαρροές αναφέρουν για 200-300 εκ. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες και θα έρθει η ώρα στις εκλογές, που θα το πληρώσει».
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό περιθώριο για να πάρει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα, η κ. Πέρκα σχολίασε ότι «1.5 δισ. στοίχισε η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Λιγότερο, πολύ λιγότερο θα στοίχιζε η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα κτλ. Και παραμένει βεβαίως στο τραπέζι η πρόταση που έχουν αποδεχτεί και έχουν κάνει 18 χώρες της ΕΕ και είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Αυτά όλα είναι άμεσα μέτρα, τα οποία έχει προτείνει η Ευρώπη στην εργαλειοθήκη της. Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο. Τι κάνει όμως, δίνει κάποια επιδόματα που δεν επαρκούν, το ξέρει κάθε πολίτης. Ενώ λοιπόν έχει αναγνωρίσει ότι οι πολίτες έδωσαν παραπάνω λεφτά απ’ όσα έπρεπε, δημιουργώντας σοβαρά θέματα ρευστότητας στην αγορά και στα νοικοκυριά, δίνει κάποια ελάχιστα επιδόματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, μιλάμε για απίστευτη φτωχοποίηση και βεβαίως δε θέλω να φανταστώ, τι θα γίνει το χειμώνα με τα καύσιμα, με τη θέρμανση κτλ.»
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει απέναντί της πια και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ, οι οποίες έχουν εκφράσει επίσημα τις αντιρρήσεις τους για διάφορα θέματα που προχωράει η Κυβέρνηση. Και τόνισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς λέμε ότι σε αυτή την περίοδο είναι απαραίτητο να μπει ένα πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Τι εννοούμε; ανάλογα από πού παράγεται το ρεύμα, αν είναι φωτοβολταϊκό, υδροηλεκτρικό, φυσικό αέριο ή λιγνίτης, να υπολογίζεται το κόστος του και σε αυτό να προστίθεται ένα εύλογο κέρδος, το οποίο δεν μπορεί να είναι πάνω από 5%. Από κει και πέρα όλα τα παραπάνω είναι υπερκέρδη, είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη».
Σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξανακάνει δημόσια τη ΔΕΗ, η κ. Πέρκα διατύπωσε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ «ναι, έχουμε δεσμευτεί. Ελπίζουμε ότι τα δημόσια οικονομικά θα το επιτρέπουν, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας, διότι είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως είναι το νερό, το ρεύμα, η υγεία, η παιδεία κτλ. Πόσω μάλλον όταν έχεις ενεργειακή κρίση, που είναι καθοριστικό να έχεις τη ΔΕΗ, το απαραίτητο «εργαλείο. Γιατί καταλαβαίνετε, αν η ΔΕΗ ήταν δημόσια, βεβαίως με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να παρασύρει τις τιμές προς τα κάτω κι όχι να μπει στο παιχνίδι των παραγωγών. Και δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, είναι κι ο ΔΕΔΔΗΕ, που δόθηκαν τα δίκτυα στην Italgas, ιταλική κρατική εταιρία. Δεν μπορεί να απογυμνώνεις το κράτος από τα «εργαλεία» του, δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική στην ενέργεια, ειδικά την εποχή που μιλάμε, αλλά και γενικότερα. Επομένως ναι, η ΔΕΗ θα ξαναγίνει δημόσια, το Δ θα έχει νόημα»
Η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καυτηρίασε με έντονο ύφος την λανθασμένη πολιτική της ΝΔ για το φυσικό αέριο. «Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το τραγικό λάθος να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Υποτίθεται ότι κάνουμε απολιγνιτοποίηση. Αυτό το δεχόμαστε και εμείς, αλλά με έναν ορίζοντα 15ετίας, με δίκαιη μετάβαση, με περισσότερους πόρους, κάθε λιγνιτική μονάδα που θα έκλεινε, θα άνοιγε αντίστοιχη με ΑΠΕ. Εδώ η κυβέρνηση τελικά με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση – έκανε νέες μονάδες φυσικού αερίου, την ίδια ώρα που όλη η Ευρώπη προσπαθεί, και πριν τον πόλεμο, να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Εμείς έχουμε 24% πάνω φυσικό αέριο και καινούριες επενδύσεις φυσικού αερίου 8 δισ., είμαστε πρώτοι στην ΕΕ, έχουμε ακόμα μια θλιβερή πρωτιά».