Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020
Η Ερώτηση και ΑΚΕ που ακολουθεί, συνυπεγράφη και κατατέθηκε από το βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη μαζί με άλλους 54 συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ. Έλαβε αρ. πρωτ. 7221-13/7/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Θέμα: Καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020
Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αποτελεί κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ειδικά σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ανάγκη από βιώσιμες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εξασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους, τα κεφάλαια που έχουν διοχετευτεί στην αγορά είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, πως από την προκήρυξη της δράσης έως την στιγμή καταβολής της τελικής χρηματοδότησης στον ενδιαφερόμενο, μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται τελικά πολλές επενδύσεις.
Στο πλέγμα της διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων: Προκήρυξη, αξιολόγηση, έκδοση αποφάσεων ένταξης έργων, έλεγχος προόδου υλοποίησης επενδύσεων, καταβολή χρηματοδότησης. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, διότι οι ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να προγραμματίσουν τις δράσεις τους, με αποτέλεσμα σημαντικές επενδύσεις να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και η αγορά να εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκδοση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Οδηγός Επιχειρηματικότητας, Χρηματοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ», μόνο για το α’ εξάμηνο του 2017 είχαν αρχικά προγραμματιστεί 23 δράσεις, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις οι δύο.
Δυστυχώς όμως οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενδεικτικά:
- Η δράση «Ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του 2016. Μέχρι σήμερα (13/7/2017), ένα χρόνο μετά, δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
- Η «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016 και είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μέχρι σήμερα (13/7/2017), αν και έχει γίνει η α’ φάση της αξιολόγησης των προτάσεων (αξιολόγηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους (β’ φάση της αξιολόγησης) και κατά συνέπεια δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους και δεν έχει καταρτιστεί πίνακας τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν ακόμα πολλούς μήνες.
- Η «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», η οποία προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων το Μάιο 2016. Μέχρι σήμερα (13/7/2017) αν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει ανακοινωθεί ο πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
- Η «Ενίσχυση πτυχιούχων – α’ κύκλος προκήρυξης», η οποία προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων το Μάιο 2016. Μέχρι σήμερα αν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα και με την αύξηση του προϋπολογισμού που έχει ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση στις 6/6/2017. Η κυβέρνηση ωστόσο, πρόσφατα προκήρυξε τον β’ κύκλο του προγράμματος προκαλώντας σύγχυση, καθώς εύκολα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν κάποιος που υπέβαλε αίτηση στον α’ κύκλο και δεν γνωρίζει την τύχη της αίτησης του, να αποφασίσει αν θα να υποβάλει πρόταση στον β’ κύκλο.
- Είναι προφανές πως η κατάσταση αυτή σας είναι γνωστή, καθώς η απάντηση σας στην Ερώτηση μου με Α.Π. 3162/2-2-2017 δεν απαντά ουσιαστικά στα ερωτήματα που τέθηκαν, με την πρόοδο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 να έχει ελάχιστα διαφοροποιηθεί πέντε μήνες μετά.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
α) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις 4 παραπάνω δράσεις, ώστε να πέσουν επιτέλους χρήματα στην πραγματική οικονομία; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες).
β) Με δεδομένη την αδυναμία σας να ανταποκριθείτε στον προγραμματισμό, που εσείς οι ίδιοι είχατε θέσει στον «Οδηγό Επιχειρηματικότητας, Χρηματοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ» με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να αναμένουν μάταια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα έναρξης των 21 δράσεων (από τις 23 συνολικά), οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το α’ εξάμηνο του 2017 και τελικά μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες).
Οι ερωτώντες βουλευτές