Απαντήσεις περί της ελληνικής καταγωγής των Μακεδόνων
Του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Λαμπρινού
Εκτός από τα όσα αναφέραμε στο πρώτο άρθρο μας περί της ελληνικότητος της Μακεδονίας, αλλά και της ελληνικής καταγωγής των Μακεδόνων, υπάρχουν και άλλα πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως οι Μακεδόνες ήταν έλληνες, και είχαν πολλές αξίες ουσιαστικές της ελληνικής φυλής. Είχαν δηλαδή αγνή φιλία, ανιδιοτελής ενασχόληση με τα κοινά, πίστη σε ιδανικά και θεσμούς.
Είχαν αξίες όπως είναι η βαθειά ανάγκη της ψυχής, η οποία πρέπει να εξελίσσεται σε ανώτερα επίπεδα, όπως ήταν ο ηρωϊσμός και η υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης∙ αξίες δηλαδή που φαντάζουν ξένες στον δυτικό τρόπο σκέψεως και ζωής.
«Ιστορικό πλιάτσικο» ή «παραχάραξη της ιστορίας»;
Επειδή πολλοί είναι αυτοί οι διαστρεβλωτές και παραχαράκτες της Ιστορίας πρέπει να αναφέρουμε και ολίγα λόγια περί της ελληνικής καταγωγής του μεγάλου Στρατηλάτ, Μέγα Αλέξανδρου, ως συνέχεια των όσων αναφέρθησαν στο προηγούμενο άρθρο μας. Ο Μέγα Αλέξανδρος ήτο έλλην όλως διόλου και ουδείς ξένος λαός μπορεί να οικειοποιηθεί τον Μέγα αυτό Βασιλέα της ελληνικής Μακεδονίας∙ ούτε βέβαια έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται το άστρο της Βεργίνας, το περίφημο Ελληνικό σύμβολο, και την γενέτειρα του Μέγα Στρατηλάτη, Αλεξάνδρου.
Διότι η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΉΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΩΡΑ»
Διότι η ετυμολογία του τοπωνυμίου Μακεδονία είναι καθαρά Ελληνική. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως η ονομασία Μακεδονία προέρχεται από το μακεδνός ή μακεδανός που σημαίνει υψηλός, μακρύς, πυραμειδοειδής. (Στην δωρική διάλεκτο μάκος = μήκος). Επίσης, όλα τα τοπωνύμια και ονόματα των Μακεδόνων (βασιλέων και ιστορικών προσώπων) που αναφέρονται στα αρχαία κείμενα, είναι Ελληνικά.
Τα περίφημο έργο του Άγγλου γλωσσολόγου και γεωγράφου Stanford (1877) αναφέρει ότι «Το Μακεδονικό ιδίωμα έχει στενότατη συγγένεια με την Ελληνική γλώσσα, καθώς και με τα ήθη και έθιμα, την δημώδη Ελληνική ποίηση, ιδιοσυγκρασία και χαρακτηριστικά, οπότε αποδεικνύει ότι οι Μακεδόνες είναι Ελληνικής καταγωγής».
ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Σύμφωνα με τους Πυθαγορείους φιλοσόφους το οκτάκτινο αστέρι συμβολίζει ΤΟ ΟΛΟΝ, ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ, ΤΟΝ ΜΥΗΜΕΝΟ, αλλά και ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ. Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε το σύμβολο αυτό πλαισιωμένο από έναν ρόμβο, το οποίο συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, τα τέσσερα άκρα του ουρανού και υποδήλωνε την ιερή ένωση του Αλεξάνδρου με τις θεϊκές δυνάμεις που λάτρευαν οι Έλληνες.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Ιούλιος 356 – Ιούνιος 323 ΠΧ)
Ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μέγας είναι αναμφισβήτητα μία ηρωϊκή μορφή, που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία όλων των εποχών. Υπήρξε ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όχι μόνο της αρχαιότητας αλλά ίσως κι όλων των εποχών, Χρειάστηκε μόνο 11 χρόνια προκειμένου να κατακτήσει τον κόσμο, και συνεπώς το έργο του είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Θεμελίωσε τα ελληνιστικά βασίλεια της Ανατολής και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Λατρεύτηκε από τους λαούς που κατέκτησε. Είναι άξιο λόγου πως μέχρι σήμερα αν αναφερθεί το όνομα του σε έναν Άραβα, Πέρση ή Ινδό, θα τους δείτε να χαμογελάνε και να τον επαινούν ως σωτήρα και ηγέτη των λαών, όχι ως δυνάστη!
Η ονομασία Αλέξανδρος είναι καθαρά ελληνική, προερχόμενη από το ρήμα «αλέξω» (εμποδίζω, προστατεύω, βοηθώ) και το ουσιαστικό «ανήρ». Συνεπώς σημαίνει «ο άνδρας που προστατεύει, που εμποδίζει, που βοηθά». Η απόδειξη της ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 324 πΧ. (ακολουθώντας τα αχνάρια του πατέρα του, που ήταν Ολυμπιονίκης και εξαίρετος ιππέας) Ως γνωστόν, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτρεπόταν μόνο σε Έλληνες, ελεύθερους πολίτες κι όχι σε βαρβάρους. Άρα, αν είχε γεννηθεί στα Σκόπια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ούτε το όνομα, ούτε η γλώσσα κι η θρησκεία θα ήταν ελληνική, μα ούτε και θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Συνεχίζεται…