Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό
Το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Σε αυτό αναφέρεται ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Σήμερα μετά τις 19:00 τα κόμματα πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. Την Παρασκευή αναμένεται στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερώσει την Ολομέλεια.
Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται πως η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.
Προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ θα υιοθετήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ότι θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της.
Επίσης τα Σκόπια θα φέρουν την συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή τους και αν το επιθυμούν θα κάνουν δημοψήφισμα. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.
Το κείμενο τονίζει επίσης πως η συμφωνία θα επικυρωθεί από την Ελλάδα μόνο όταν τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3:
«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»
Β) η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα
Γ) η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας
Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας.
Επίσης σύμφωνα με την 4η παράγραφο του πρώτου άρθρου τα επόμενα βήματα καθορίζονται ως εξής προκειμένου τα Σκόπια να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους εως το τέλος του 2018:
Β) Σε συνέχεια της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το κοινοβούλιο του δεύτερου Μέρους, το Δεύτερ Μέρος θα γνωστοποιήσει στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) ότι το κοινοβούλιό του έχει κυρώσει την Συμφωνία
Γ) το δεύτερο Μέρος εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα
Δ) το Δεύτερο Μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία
Ε) το Δεύτερο Μέρος θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις εως το τέλος του 2018
Ζ) Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία
Σύμφωνα με την παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου οι διαδικασίες «για την ταχεία τροποποίηση του Συντάγματος» της γειτονικής χώρας θα ξεκινήσουν «με την κύρωση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιό του ή σε συνέχεια δημοψηφίσματος»…
Στην παράγραφο 12 αναφέρεται ότι το όνομα και οι ορολογίες της παρούσας Συμφωνίας, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ «θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του δεύτερου Μέρους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει en bloc με μια τροποποίηση…».
Παράλληλα στην πρώτη παράγραφο του 2ου άρθρου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπο το όνομα και τις ορολογίες» της Συμφωνίας σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου η Ελλάδα είναι μέλος.
Στο άρθρο 7 επισημαίνει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναγνωρίζουν ότι η «εκατέρωθεν αντίληψη τους» ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομία. Αναφορικά με την Ελλάδα «με τους όρους αυτούς νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (σ.σ. Ελλάδας), αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία της, η κουλτούρα και η κληρονομία αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα εως σήμερα. Ως προς τα Σκόπια «με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομία, διακριτώς διαφορετικά από αυτό που αναφέρονται στο άρθρο 7(2) (σ.σ. για την Ελλάδα)».
Επίσης, η ΠΓΔΜ «σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. ΠΓΔΜ) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομία της βόρειας περιοχής της Ελλάδας».
Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι και η γειτονική χώρα θα μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα διόρθωση ενός ή περισσοτέρων «συμβόλων» της σε περίπτωση που πιστεύει ότι «συνιστούν μέρος της ιστορικής η πολιτισμικής κληρονομίας του». Με την δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται πως εντός 6 μηνών από την ενεργοποίηση της συμφωνίας η γειτονική χώρα θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων της, δημοσίων κτιρίων και υποδομών στην επικράτειά του και στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ οιονδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.
Επίσης, με την τρίτη παράγραφο προβλέπεται πως η ΠΓΔΜ οφείλει να μην ξαναχρησιμοποιήσει τον Ηλιο της Βεργίνας στην σημαία της και πρέπει εντός έξι μηνών από την ενεργοποίηση της συμφωνίας να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
Η επίλυση των διαφορών περιγράφεται στο άρθρο 19 και προβλέπει κλιμακωτά διμερή διαπραγμάτευση, παρέμβαση του γγ των Ηνωμένων Εθνών και προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο. «Στην περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ αρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν τα μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος» αναφέρεται και στην επόμενη παράγραφο σημειώνεται «Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμοφή της παρούσας συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες μπορεί να υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο»