Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Φλώρινα
Η συζήτηση για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας που θα ενσωματώσει τις δομές του υπάρχοντος Πανεπιστημίου αλλά και του ΤΕΙ ξεκίνησε επίσημα πριν από έναν χρόνο περίπου και σχεδόν ολοκληρώθηκε προχθές με την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου που τίθεται προς διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα.
Με έκπληξη,διαβάζοντας το σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε, διαπίστωσα ότι η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών της Φλώρινας θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με ένα μόνο Τμήμα αυτό της Γεωπονίας. Η έναρξη λειτουργίας δε του δεύτερου Τμήματος, καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της Σχολής για τη δημιουργία ενός Τμήματος στην Επιστήμη των Τροφίμων και Διατροφής πάει και πάλι στις καλένδες. Να σημειώσω ότι και παλιότερα υπήρξαν Τμήματα και στα δύο Ιδρύματα που η έναρξη λειτουργίας τους είχε προγραμματιστεί για αργότερα (πχ Αρχιτεκτονική, Εργοθεραπείας) αλλά δε λειτούργησαν ποτέ.
Η συμφωνία στην τελική συζήτηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων την 31η Γενάρη, για τη Γεωπονική Σχολή της Φλώρινας περιλάμβανε δύο Τμήματα πενταετούς λειτουργίας: το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με άμεση λειτουργία.
Τι μεσολάβησε και το Υπουργείο υπαναχώρησε; Άγνωστο.
Η πόλη της Φλώρινας θα αποκτήσει μόνο ένα νέο Τμήμα, αυτό της Ψυχολογίας, και θα παραμείνει με δύο μονοτμηματικές Σχολές: των Γεωπονικών Επιστημών και των Καλών Τεχνών. Δυστυχώς κερδίσαμε σχεδόν τίποτα.
Παράλληλα τα υπόλοιπα κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, πλην της Κοζάνης, επιδεικνύουν μία άμεση αύξηση Τμημάτων έως και 200%. Η Κοζάνη και η Φλώρινα τα δύο ισχυρά κέντρα του Πανεπιστημίου αλλά και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «μικραίνουν».
Στο ερευνητικό κέντρο που δημιουργείται υπάρχει παντελής έλλειψη του αγροδιατροφικού τομέα, σε μια περιφέρεια όπου η αγροδιατροφή είναι μία από τις βασικές ενασχολήσεις του ανθρώπινου δυναμικού της.
Και ενώ η διαβούλευση για το νέο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα διαρκέσει μόνο έξι ημέρες, η σιωπή της Σχολής στην οποία ανήκω είναι εκκωφαντική.
Η άμεση λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με πενταετές πρόγραμμα σπουδών αλλά και η δημιουργία κέντρου Αγροδιατροφής θα δημιουργήσει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για το προσωπικό και τους φοιτητές στη Σχολή, με γνωστικά αντικείμενα που αλληλοσυμπληρώνονται και θα ενδυναμώσει την παρουσία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, και σε αυτό πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων φορέων της περιοχής.
Παρασκευή Μητλιάγκα
Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων
π. Διευθύντρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ ΔΜ
π. Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΙ ΔΜ