(Υποψήφιε) δήμαρχε, τ’ ακούς;
Η δημιουργία νέων δομών, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους δημάρχους στην Ευρώπη. Βάσει των αποτελεσμάτων τους άλλωστε, σε αυτόν τον τομέα, επιδιώκουν την επανεκλογή τους.
Για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, συνίσταται η δημοτική αρχή να ζητάει τη γνώμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτοί να νοιώθουν ενεργοί, καθ’ όλη τη διάρκεια μιας δημοτικής θητείας. Ο Δήμος ενημερώνει μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών ή ενημερωτικών φυλλαδίων για την προβλεπόμενη υλοποίηση των σχεδίων του και αναλόγως το «ρεύμα» που θα δημιουργηθεί, κρίνει αν πρέπει να προχωρήσει ή όχι. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα και δη στην Φλώρινα;
Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρωτοβουλία του Δήμου Φλώρινας να τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης ενοικιαζόμενα ποδήλατα, για τους πολίτες και τους… τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη. Άραγε, πόσο κόστισε η υλοποίηση αυτού του προγράμματος και στο φινάλε, βελτίωσε σε κάτι την καθημερινότητα του πολίτη; Σαφώς και όχι, γιατί πολύ απλά, δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός και σωστή μελέτη των δεδομένων.
Επιτυχημένη υλοποίηση ενός σχεδίου σημαίνει το εξής: Έχω μια ιδέα και πριν την προχωρήσω δημιουργώ τις ανάλογες προϋποθέσεις για να την ολοκληρώσω. Αρχικά δημιουργώ ποδηλατοδρόμους, ώστε να παρατηρήσω κατά πόσο οι πολίτες μου θα τις χρησιμοποιήσουν. Δεύτερον, ξεκινάω να δω το αν αυτό το έργο αποφέρει οικονομικούς καρπούς. Για να γίνει αυτό, σαφώς και πρέπει να απευθυνθώ κυρίως στους τουρίστες. Η Φλώρινα όμως έχει τουρισμό κυρίως τον χειμώνα…
Οφείλω να μελετήσω κατά πόσο μπορώ σαν Δήμος να συντηρήσω ένα τέτοιο έργο. Δυστυχώς, δυνατότητα καμία, όταν τα περισσότερα ποδήλατα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν και παρέμειναν έτσι, θυμίζοντας έως και σήμερα την υλοποίηση ενός αποτυχημένου προγράμματος, που ποτέ δεν συνέβαλε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά ας μην αναφέρουμε τώρα άλλα. Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές να σκεφτεί καλά στο μέλλον τα έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει. Η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται με απλά πράγματα. Προτεραιότητα έχει να συντηρηθούν αυτά που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Γιατί τελικά η συντήρηση είναι πολύ πιο σημαντική στις μέρες μας από τη δημιουργία κάτι καινούργιου.
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους.
Τάσος Ραντζάκης
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Κ. Ραντζάκη, τα ποδήλατα δε κλάπηκαν ή καταστράφηκαν από μόνα τους.
Τα κλέψανε ή τα κατέστρεψαν… Ότι και να κάνεις, όταν ανεχόμαστε αποβράσματα που ξεφεύγουν έτσι από τη ρουτίνα τους, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο.
Στην Ελλάδα όλοι μας ξέρουμε ότι τα αποβρασματα και τα παράσιτα έχουν ασυλία από την αστυνομία και το κράτος…Άρα μάθαμε να ζούμε με αυτό και δυστυχώς θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμα… Πολίτες δύο ταχυτήτων…
Σωστό, αλλά να θυμάσαι ότι εμείς είμαστε το κράτος…
Ακομα κ ετσι ομως , καθως δεν ζουμε στον παραδεισο, θα επρεπε να ειχαν μεριμνήσει ειτε ασφαλίζοντας τα ποδηλατα είτε χρησιμοποιοντας αλλες δικλειδες ασφαλειας (καμερες στους χορους αποθεσης των ποδηλατων κλπ).
Παντα θα υπαρχουν προβληματικα στοιχεια – εμεις πρεπει να κινουμαστε γνωριζοντας αυτο, κ οχι εκ των υστερων να διαπιστωνουμε το προφανες, οτι δεν ζουμε σε κοινωνια αγγελων, κ να κλαιμε την μοιρα μας που δεν ζουμε στην Ζυριχη