Η ημερίδα στο Αμύνταιο με θέμα την εφαρμοσμένη διατροφή και διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Η Βιομηχανία Ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. και η ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε. – ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΟΣ Ε.Π.Ε. διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 10/10/2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Αμυνταίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι των περιοχών Ν. Φλώρινας και Ν. Κοζάνης.
Το κύριο θέμα της ομιλίας ήταν η εφαρμοσμένη διατροφή και η διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων (ομιλητής κος Γεώργιος Αρσένος DrVetMed PhD, Καθηγητής, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ) ενώ τη συζήτηση της ομιλίας συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε., κος Τάσος Κυριακίδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. κος Ακρίτας Καλούσης. Ο κος Αρσένος αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση των αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη διατροφή κατά τις διάφορες φάσεις του παραγωγικού κύκλου των προβατίνων και αιγών. Επίσης έγινε αναφορά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών των προβατίνων και αιγών γαλακτοπαραγωγής και στη δυνατότητα χρησιμοποίησης πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων που αποδομούνται σε μικρό βαθμό ή που οι πρωτεΐνες τους έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία (by–pass), ώστε να προστατεύονται από τη διάσπασή τους στο περιεχόμενο της μεγάλης κοιλίας των ζώων. Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ παρουσίασε τη νέα σειρά των ειδικών μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών με την τεχνολογία VIOGENTM για προβατίνες και αίγες την οποία αναπτύσσει σε συνεργασία με καταξιωμένους εξειδικευμένους επιστήμονες. Η τεχνολογία VIOGENTM είναι μια μοναδική καινοτομία και διατίθεται αποκλειστικά από την ΒΙΟΖΩΚΑΤ. Περιλαμβάνει by–pass πρωτεΐνη, by–pass φυτικό λίπος, ζωντανή μαγιά, Keragen και SeProtect.
Οι τροφές της ΒΙΟΖΩΚΑΤ για προβατίνες και αίγες που περιέχουν VIOGENTM έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
– αύξηση της γαλακτοπαραγωγής,
– βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος (αύξηση λιποπρωτεΐνης),
– υψηλή γονιμότητα και τοκετοί απαλλαγμένοι διαταραχών,
– ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – καλή υγεία (οπλές, μαστοί),
– μεγαλύτερη αξιοποίηση πρωτεΐνης και ενέργειας με συμμετοχή by–passπρωτεΐνης και by–pass λίπους,
Σκοπός της δημιουργίας της νέας σειράς προϊόντων είναι η διατήρηση της υγείας των ζώων σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα, η αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Τελικός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και η μείωση του κόστους παραγωγής. Η φιλοσοφία ανάπτυξης των νέων προϊόντων στηρίζεται στην παγκοσμίως κυρίαρχη σήμερα αρχή της «διατροφής με ακρίβεια» (precision feeding). Σύμφωνα με την αρχή αυτή, στα μηρυκαστικά χορηγούνται εκείνες οι ποσότητες και αναλογίες θρεπτικών συστατικών που, μεγιστοποιούν την απόδοση της μικροβιακής χλωρίδας της μεγάλης κοιλίας και την πεπτικότητα των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, αποφεύγονται τα πλεονάσματα που δεν αξιοποιούνται από τα ζώα, κοστίζουν ακριβά και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο καθηγητής κος Αρσένος με ευχαρίστηση δέχθηκε και απάντησε σε πάσης φύσεως ερωτήματα σχετικά με την εφαρμοσμένη διατροφή στις αιγο-προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.