Δε θέλει απλά μικρή ΔΕΗ στη Φλώρινα, θέλει όραμα μεγάλης Φλώρινας, στα 4 σημεία του ορίζοντα!
Διαβούλευση την 12-9-16 όλων των φορέων της Π.Ε Φλώρινας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με συνδιοργανωτές, εκτός από τον οικοδεσπότη φορέα , το Εργατικό Κέντρο, τους 2 Βουλευτές του Νομού, την Αντιπεριφέρεια ΠΕ Φλώρινας, τους 3 Δημάρχους και το ΕΒΕ Φλώρινας, με θέμα την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία 2Ης Μονάδας ΑΗΣ Μελίτης, από τη ΔΕΗ και την Κινεζική εταιρία CMEC , ίσως και λοιπούς επενδυτές ορυχείων!
Σε συνέχεια της προφορικής μας θεσμικής τοποθέτησης , ακολουθεί η κύρια δομή των σκέψεων μας, που βάζει παράλληλα και τις δέουσες βάσεις, στο δέον εύρος τους!
Βεβαίως και δεν διευκρινίστηκε, ακόμα και μετά την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, ο τρόπος και ο τόπος άντλησης του κάρβουνου για τη λειτουργία του εργοστασίου και το πιο σημαντικό: πού θα πουλιέται το παραγόμενο ρεύμα, όταν μόνο 2-3 εργοστάσια από όλα τα εργοστάσια της Δυτικής Μακεδονίας (και μόνο στην Κοζάνη) σήμερα δουλεύουν και παράγουν ρεύμα, ένεκα της μικρής ζήτησης ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω της κρίσης!
Καμιά γνωμοδότηση δεν μπορεί να είναι σοβαρή και βάσιμη, χωρίς να γνωρίζει το επενδυτικό σχέδιο της συγκεκριμένης επένδυσης και τις μελλοντικές ροές της , ως πίνακας αναμενόμενων εσόδων- εξόδων της επόμενης 5ετίας, μαζί με τους δείκτες και τα ποσοστά απόδοσης, της πηγές και χρήσεις κεφαλαίων, κι ότι άλλο συνυποβάλλεται συναφώς!
Κυρίως όμως την ροή πώλησης παραγομένου προϊόντος, συγκριτικά μάλιστα, σε σχέση με τη λοιπή αγορά και με ποσοστά επί αυτής!
Αν δεν έχουν καταρτιστεί, σημαίνει ότι απλώς αποτελεί μια πολιτική βούληση, που στηρίζεται σε μια αποσπασματική επένδυση, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και πιθανόν θα δομηθεί και θα σχεδιαστεί αργότερα!
Αν όμως υπάρχουν τα οικονομοτεχνικά δεδομένα της επένδυσης είναι καλό να τύχουν της δέουσας και προσήκουσας δημοσιότητας!
Βεβαίως, να κατατεθεί και η κατασκευαστική μελέτη, το τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη υλοποίησης, που να πατάει αφενός στον ενιαίο σχεδιασμό περιοχής, περιφέρειας και χώρας και τη συνέχεια της Αρχής, ομοίως!
«Είναι γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στην ανοιχτή διαβούλευση , αφού δεν υπήρχε το συγκεκριμένο κείμενο της σχετικής σύμβασης», όπως είπε κι ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος!
Από την άλλη ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, είπε ότι «έτσι κι αλλιώς, δεν θα μας ρωτήσουν»!
Οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις όμως κατατίθενται και σχετικώς αλλά και ανεξάρτητα από την προχθεσινή διαβούλευση, κι ανεξάρτητα από το πόσο θα μας ακούσουν τώρα ή στο μέλλον!
Βεβαίως σαν επιθυμητή στόχευση να αποτελέσουν όλοι αρωγοί των πρωτοβουλιών μας στο μέλλον, με πρώτους αυτούς που σήμερα λογικά δεν μας ακούν, κι ακόμα λογικότερα ερήμην ημών σχεδιάζουν, λόγω χρόνιας… ημιεπάρκειας μας, που δείχνουμε, όπως διαφαίνεται παρακάτω!
Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν το διεκδικητικό και γενικότερα το ενεργειακό και το αναπτυξιακό πλαίσιο της ΠΕ Φλώρινας το επιζητούμε αυτόνομο ή σε σύνδεση αναμονής (χωρίς πρωτοβουλίες μας) με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κι ακόμα πιο μακριά, αναμονή της Αθήνας, ώστε να υφιστάμεθα όλα τα μνημονικά πλαίσια, καθώς και όλα τα πλαίσια της χρόνιας γενικότερης ανισότητας και υδροκεφαλισμού, ά βαθμού (του Κέντρου προς την Περιφέρεια) και β’ βαθμού (της Περιφέρειας προς τις άκρες της)!
Η δική μου άποψη είναι κάθε προτέρα πρωτοβουλία εφικτής θωράκισης και αυτοανάπτυξη σαν ΠΕ Φλώρινας και σαν ξεχωριστοί αλλά συνεργαζόμενοι Δήμοι και μετά, ως ισχυροί πλέον συνομιλητές, συμμέτοχοι σε ευρύτερες… οικογένειες, όπως Περιφέρεια και Ελληνική πολιτεία!
Έχοντας δομήσει επιστημονικά, γνωστικά κι ατράνταχτα αυτό που μας ενδιαφέρει, σαν περιοχή!
Και ενεργειακά και γενικότερα αναπτυξιακά, διότι τότε θα μας λαμβάνουν όλοι υπόψη, κι όχι μόνο αυτό: θα ζητούν αυτοί τη συνεργασία μας, για να ωφεληθούν!
Πρέπει να τελειώσει η εποχή της γενικότερης «ημιυποληψίας» μας και των «χαμηλών πτήσεων» μας!
Των «κουταλιανισμών» μας, όπου άλλα λέγονται δυνατά, εντός των ορίων δικαιοδοσίας μας , κι άλλα… ψελίζονται μόλις περάσουμε τα σύνορά μας!
Ούτε βεβαίως χρειάζονται, στο άλλο άκρο, (μόνες τους τουλάχιστον) δυναμικές κινητοποιήσεις, η πολιτική και η οικονομία δεν είναι ριγκ (να κερδιζει ο «ρόκυ» κι ο «τρινιτά»), δομημένα πλάνα χρειάζονται και οικονομομετρημένα, κατά πρώτον!
Υπάρχουν στις παραπάνω υποθέσεις κάποιες σταθερές:
– Η διοικήσεις της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες βρίσκονται σε Κέντρο και Κοζάνη, στη Φλώρινα δεν είχαμε ποτέ ούτε αυτόνομο συνδικαλιστισμό, ούτε Οργανωτικό Κέντρο Επιχείρησης, (Βασικό Οργανικό Κλιμάκιο Β.Ο.Κ ) μολονότι είχαμε πάντα ικανά ποσά λιγνίτη, μονάδες και εργαζομένους! Η υπόθεση ΔΕΗ αποτελούσε ένα άβατο της Κοζάνης και της Αθήνας!
– Πολύ εύλογα, τα αποθέματα λιγνίτη και δεν τύχαιναν της καλύτερης τοπικής αξιοποίησης και το σύνολο των εξορυκτικών, εργατικών και γενικότερα παραγωγικών ζητημάτων αποτελούσε ουραγό πρώτα των επιθυμιών της ΠΕ Κοζάνης και αυτονόητα πολύ περισσότερο των Κεντρικών επιλογών!
Έτσι, αφενός το κάρβουνό μας γινόταν ανάρπαστο εκτός Νομού μας, ενώ εμείς περιμέναμε τις αποφάσεις άλλων για μας, χωρίς εμάς συνήθως!
Η πολιτική μας έπρεπε να προσαρμόζεται στα δεδομένα όλων των «εισβολέων», ιδιωτών και μη, στα οποία δεν είχαμε σύμμαχους όλους όσους τοπικούς είχαν εξάρτηση από την Κοζάνη και την Αθήνα!
Η εποχή της απελευθέρωσης της ενέργειας και της χαμηλής ζήτησης λιγνίτη μας βρίσκει έχοντας μεγάλο μεν πρόβλημα, όχι όμως μεγαλύτερο συγκριτικά από ότι η Κοζάνη, ίσως και η Αθήνα!
Έχουμε εμείς τουλάχιστον ικανά αποθέματα λιγνίτη, όσο κι αν αυτά είναι αναξιοποίητα, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγω της κατάστασης!
Παρόλα αυτά η εποχή των αποκρατικοποιήσεων ή των συμπράξεων (μην κρυβόμαστε) δείχνει και φαίνεται ότι χτυπάει την πόρτα μας , επιλεκτικά ίσως πρώτα σε εμάς, ως «αδύναμο κρίκο», μας αποσυνδέει όμως από την Κοζάνη και την Αθήνα, όλο και περισσότερο; Ουδέν κακόν αμιγές καλού!
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η δυνατότητά μας, για μετατροπή του κινδύνου σε ευκαιρία!
Aυτή μας λοιπόν η δυνατότητα χωρίζεται σε 2 σκέλη:
- 1) -Να έχουμε καθορίσει πρώτα τι ακριβώς ζητάμε εμείς, και
- 2) -Ποια η στρατηγική μας, για να το πετύχουμε!
Το πλάνο μας πρέπει να είναι συζήτηση από εμάς πρώτα επί όλων των θεμάτων με μεγάλους επενδυτές, ΔΕΗ και ιδιώτες, σε θέματα «πακέτο» όπως:
Το σύνολο των ορυχείων, εργοστασίων και τηλεθερμάνσεων λεκανών (όχι αποσπασματικά, ανά εργοστάσιο, ορυχείο κλπ), με συνολικό αντάλλαγμα την παράλληλη κατασκευή και αποπεράτωση της Καθέτου των 4Φ, με κόμβο στο Φανό Αμυνταίου (Οδική και Σιδηροδρομική Εγνατία) από τους ίδιους τους Επενδυτές και Εξορύκτες λιγνίτη, που να συνοδεύεται με χάραξη Ζωνών Κάρβουνου, διάφορων των Ζωνών Αγροτικής και Κτηνοτροφικής παραγωγής και δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής Αρδευσης –Βιομηχανίας μας, για πλήρη και εναλλακτική χρήση της γής και των νερών μας κλπ !
Υπάρχουν, προς τούτο οι προτάσεις μας, αναλυτικά!
Τίποτα μεμονωμένο ή αποσπασματικό, αυτό μειώνει τη δυνατότητα της περιοχής μας!
Πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία για μελέτη σε βάθος όλων των δεδομένων των σοβαρών επενδυτών, όπως πχ: Διεθνείς Εταιρίες και Κράτη, που θα τα μελετήσουμε, θα αξιολογήσουμε εμείς τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί τους και μετά θα κάνουν συζήτηση με τις ΔΕΗ και το Ελληνικό Κράτος, αντί να τρέχουμε ατομικά σαν… πολιτικάντηδες να πάρουμε στήριξη από τον κάθε υποεργολάβο «γυρολόγο» της Αθήνας και της Κοζάνης, χονδρικώς ή λιανικώς!
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι… πάντα μας ρωτάμε, εμείς δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε, ή τουλάχιστον αυτό έχουμε δείξει:
Αν πράγματι αληθεύει ότι μας προσέγγισε η Ρωσική Γκάζπρομ, με τον όμιλο Κοπελούζου και εμείς δεν τους μελετήσαμε για να τους συμπεριλάβουμε στο πλάνο μας συνολικά, ως περιοχή, αντί μόνο στο ορυχείου Βεύης αποσπασματικά, τότε είναι μια ευκαιρία που χάσαμε!
Αντί μάλιστα να κάνουμε αυτό, αμέσως ρωτήσαμε την Κυβέρνηση της Αθήνας, κι αυτή μας είπε ότι εκεί θα γίνει διαγωνισμός , όταν κι όποτε κι ότι αποφασιστεί;
Αν αληθεύουν αυτά, τότε πολύ λογικό είναι να τρέχουμε εμείς, εκ των υστέρων, στις Αθήνες και τις Κοζάνες, αφού αυτοί έχουν δημιουργήσει δεδομένα για μας, εκ των υστέρων!
Και, άρον άρον , να κάνουμε συσκέψεις, πάντα καλές βεβαίως, πάραυτα!
Όχι λοιπόν, θέλει άλλη στάση από μας, ως περιοχή και ως Δήμοι ξεχωριστά!
Εμείς πρέπει να έχουμε δημιουργήσει πρώτοι τα δεδομένα, όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά γενικότερα με ιδιώτες επενδυτές και Κράτη, που η δυνατότητα επένδυσής τους είναι το 10πλάσιο των οικονομικών δεδομένων της ΠΕ Φλώρινας, κι αποτελούμε το 10% του κύκλου εργασιών του!
Από Κίνες, Ρωσίες , Ευρώπες και Αμέρικες και στο Σύμπαν ολάκερο!
Κι οι άλλοι να αποφασίζουν μετά , πάνω στις δικές μας πρωτοβουλίες!
Και τι θα πει… εξωτερική πολιτική, που θα πουν κάποιοι, ας αποφασίσουν μετά τις δικές μας πρωτοβουλίες τα ευνομούμενα Κράτη, όχι όμως να μην γνωρίζουμε τι γίνεται στην περιοχή μας!
Ενας μόνο τρόπος υπάρχει να το κάνουμε αυτό:
Είναι θέμα επενδυτικής τεχνογνωσίας, χρηματοδότησης και επενδυτικής λειτουργίας, το να προτείνουμε και να εγγυηθούμε τη στήριξη πλάνων, που μπορεί να βγάλουν από την απομόνωση και την επενδυτική εξάρτηση το Νομό μας, σε ωφέλεια όλων των μερών, με εμάς όχι απλά γνώστες ή συμμέτοχους αλλά πρωταγωνιστές, να έχουμε εμείς δημιουργήσει και σχετικά πρότυπα και μοντέλα! Πάνω σε οικονομικά-οικονομοτεχνικά πρότυπα πρώτα, πριν πάμε στις μετά κατασκευαστικές μελέτες, που είναι κι εξόχως κοστοβόρες!
Αλλωστε, η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη σήμερα, κι αν τα ελληνικά δεδομένα δεν αρκούν, υπάρχουν τα διεθνή δεδομένα και σε κάθε περίπτωση δεν θα περιμένουμε «να μας παντρέψουν με προξενιό, θα παντρευτούμε εμείς με έρωτα, θα τους κάνουμε και κουμπάρους» μετά όλους τους προξενητές της Αθήνας και της Κοζάνης!
Αν πείσουμε εμείς μεγάλους επενδυτές άλλους από αυτούς που αποσπασματικά θέλουν να μας επιβάλλουν: κανείς εκ των υστέρων δεν θα διαφωνήσει ούτε από την Κοζάνη, ούτε από την Αθήνα!
Αν έχουμε εμείς την τεχνογνωσία προσέγγισης με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και κράτη, θα διαπιστώσουμε ότι για κάθε επένδυση αναζητούν κι αυτοί τις χρηματοδοτήσεις , όπως ακριβώς κάνουν όλες οι επιχειρήσεις στη γη!
Χρηματοδοτούνται κι αυτοί με ξένα funds και τράπεζες (όπως εμείς με ελληνικές) και με τα όλα τα γνωστά χρηματοδοτικά εργαλεία παγκοσμίως, με την ίδια μορφή αξιολόγησης!
Αν έχουμε την ευχέρεια να αποτελέσουμε τον επενδυτικό σύμβουλο τους στην περιοχή, καμία ΔΕΗ και καμία Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μη λάβει υπόψη τα επενδυτικά σχέδια που εμείς σχεδιάζουμε στην περιοχή μας, με μοχλό την εξειδίκευσή μας αλλά θα θέλει επίσης να τα λάβει υπόψη, ακριβώς γιατί θα είναι πολύ καλύτερα κι από τα δικά τους!
Δεν είναι κακό αυτό, αντίθετα είναι πολύ καλό!
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε θέσεις και θα πετύχουμε εμείς τις ανταποδοτικότητες που θα μας προσφέρουν οι επενδυτές σε ρεύμα, σε κάρβουνο, σε εργασία, σε επενδύσεις , σε ανύποπτους χρόνους! Κι άλλα ακόμα!
Και δεν χρειάζονται εξαρχής διατυμπανισμοί, αντίθετα χρειάζεται αθόρυβη δραστηριότητα!
Όταν θα προσεγγίζουν τις Αθήνες οι επενδυτές να έχουν ήδη μιληθεί από εμάς, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα, που προυποθέτει τεχνογνωστικά δεδομένα, όχι μόνο της γνώσης λειτουργίας αλλά κυρίως της παραγωγής και της πώλησης, ώστε να εξασφαλίζεται το επενδυτικό αποτέλεσμα!
Το οποίο στο μεταξύ θα έχει σμιλευτεί να βολεύει όλους αλλά πρώτα εμάς!
Θα πρέπει εκ των προτέρων να είναι γνωστά τα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες όλων των μεγάλων επενδυτών και τα οργανογράμματά τους (ιδιωτών και ΔΕΗ) ομού μετά των χαρακτήρων των διοικούντων, μαζί με πλήρη οικονομική αξιολόγηση και πιστοδοτική εξέταση τους, πολύ πρίν την προσέγγιση τους, μαζί με δημοσιογραφική και οικονομική λήψη πληροφόρησης για όλα τα ποιοτικά δεδομένα των περιγύρων, οικονομικών και φιλικών, κοινωνικών και πολιτικών!
Κατά δε την επενδυτική συζήτηση μεταξύ τους να είναι πλήρως ενήμεροι και εκπαιδευμένοι οι ίδιοι οι συνομιλητές-διαπραγματιευτές, κι όχι να έχουν μαζί τους τρίτους ειδικούς, διότι χάνεται η αμεσότητα, η γνώση, η πειθώς και η έμπνευση εμπιστοσύνης!
Εκεί χρειάζεται πλήρης επάρκεια, δεν αρκεί καμιά ..ημιεπάρκεια!
Μάλιστα δε, ο φλωρινιώτης συνομιλητής να μην αφήνει περιθώρια άλλης σκέψης στον επικεφαλή των επενδυτών, τον ίδιο, να τον έχει πείσει γιαυτό που θέλει!
Να τον αφήνει έκθαμβο και αποσβολωμένο τον επενδυτή , με έκδηλη χαρά κι ελπίδα και βεβαιότητα στα χείλη του! Τεχνογνωσία, μετά πειθούς και ευχέρειας πώλησης!
Κι ας το απορρίψουν το πλάνο χίλιες φορές μετά όσοι δεν θέλουν για τον οποιονδήποτε λόγο, τουλάχιστον δεν θα μας πιάνουν «κώτσο» σαν περιοχή και θα μας σέβονται!
«Δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα με αυτούς εκεί πάνω» θα λένε, ξέρουν καλά τι κάνουν και τι ζητάνε! Και 8 φορές στις 10 θα γίνεται και το ..χατήρι μας, όχι ως χατήρι αλλά ως ορθόν!
Σίγουρα εδώ υπάρχει μείζον τοπικό έλλειμμα , όμως οι ανάγκες και οι εποχές έχουν αλλάξει!
Το ίδιο και οι ανάγκες και οι απαιτήσεις!
Δεν υπάρχει… δεν γίνεται ή… δεν θα μας ρωτήσουν!
Υπάρχει ξέρω και μπορώ να το κάνω (έστω μπορώ να προσπαθήσω) ή δεν ξέρω και δεν μπορώ να το κάνω!
Δεν είναι κακό η ιστορία να προσπερνάει εποχές, είναι κακό τόπους!
Ο σεβασμός ,η τιμή, η αγάπη και η εκτίμηση, όπως στον πατέρα μας, είναι άλλη υπόθεση, σε κάθε τι που προσέφερε και προσφέρει σε αυτό τον τόπο! Και η επιθυμία συνυπολογίζεται πάντα!
Και κυρίως η όποια εμπειρία πάντα θα είναι πολύτιμη, σε έναν τόπο, όταν πρέπει να κυριαρχεί με κάθε σοβαρότητα αφενός ο τοπικός ενιαίος πολιτικός σχεδιασμός κι αφετέρου η συνέχεια της Αρχής!
Σήμερα όμως , τα δεδομένα έχουν αλλάξει:
Σήμερα, ακόμα και η ΔΕΗ χρωστάει (π.χ. 70 εκατομμύρια σε εργολάβους εξόρυξης), κι από την άλλη χρωστά το Δημόσιο στη ΔΕΗ (125 εκατομμύρια) και πάει λέγοντας!
Επίσης, τα περιθώρια της πολιτικής είναι εξόχως μειωμένα, λόγω μνημονίων και κρίσης!
Οι εποχές παροχής ετοίμων και δανεικών έχουν παρέλθει και χρειάζεται η δημιουργία επενδύσεων, παραγωγής και πώλησης προιόντων και υπηρεσιών και του ίδιου του τόπου μας, ως τουριστικό, αγροτικό και ενεργειακό προϊόν!
Η ανάγκη επάρκειας πώλησης σήμερα χτυπάει καμπανάκια:
Πχ: Ο πατέρας μου ήταν αυτός που έφτιαξε το ΚΤΕΛ Φλώρινας ΑΕ αλλά όταν αποχωρούσε χρειάστηκε να καθυστερήσει 1 χρόνο η μηχανοργάνωση στο εκδοτήριο, διότι θα έπρεπε να την μάθαινε. Και μολονότι ήταν σειρά του για Πρόεδρος ΕΒΕ έβγαλε μπροστά νεαρότερο, με γνώσεις πληροφορικής!
Εποχές «παντελονιών» και δημόσιου ήθους, που πρέπει να συνεχιστούν!
Γιατί; Γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, η ιστορία, οι επόμενες γενιές!
Δεν επιτρέπεται ούτε να μη μας λαμβάνουν υπόψη, ούτε να περιμένουμε τις αποφάσεις του Κέντρου! Τελεία και παύλα!
Ούτε να περιμένουμε τις συμβάσεις που φτιάχνουν άλλοι για μας, για να κάνουμε μετά τις προτάσεις μας, για αντιμετώπιση τους!
Τις συμβάσεις πρέπει εμείς να τις διαμορφώνουμε ή να τις γνωρίζουμε από πριν!
Bεβαίως και απαιτείται η ικανότης εμπορική, οργανωτική και άλλη πρωτίστως όμως χρειάζεται «επιστήμη μετά (δημόσιας) αρετής» !
Ο αλτρουϊσμός και το έντιμο δημόσιο παράδειγμα είναι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία, σαν πρότυπο παράλληλα και μαζί με την ανάπτυξη!
Και πάμε στην τελευταία μας παράγραφο σκέψεων:
Τα κύρια χαρακτηριστικά μας στον τομέα του λιγνίτη, ανεξάρτητα από ποσότητα, είναι άριστη ποιότητα, άριστη κοστολόγηση παραγωγής και πολύ καλές (έως άμεσα βελτιώσιμες) περιβαλλοντικές επιπτώσεις!
Επίσης υπάρχει η χρήσης του γύψου, ως πρώτη ύλη από την τέφρα, καθώς και χρήση της τέφρας και των στείρων αποβλήτων εξόρυξης των ορυχείων για την επιχωμάτωση βραχωδών γυμνών υψωμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν δασικοί συνεταιρισμοί (εφόσον φυτευτούν), αφενός για πληττόμενους, αφετέρου σε λοιπούς συντοπίτες!
Από την άλλη οι μονάδες μας (υπάρχουσες και προς κατασκευή) είναι νέες, συγκριτικά με άλλες αλλού και έχουν αυξημένη βιωσιμότητα προβλέψιμων ετών, είναι δε κοντινότερες σε γειτονικές πηγές κάρβουνου μελλοντικά (όπως Κόσσοβο), αν μιλάμε για διεθνοποίηση οικονομίας και ενέργειας!
Βεβαίως, αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν όλο και αυξημένη συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, μπορούμε να τους συνδυάσουμε με την χρήση κάρβουνου!
Για παράδειγμα, η γεωθερμία και οι αντλίες θερμότητας, μαζί με την βιομάζα και την ξυλοθέρμανση, την ηλιακή, αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενα παράλληλης δραστηριότητας!
Αλλά ακόμα και η ίδια η χρήση απλού ή επεξεργασμένου κάρβουνου θέρμανσης, κατασκευή pellets, καθώς και η διεκδίκηση φυσικού αερίου, πρέπει να αποτελούν παράλληλα μελήματά μας!
Μη ξεχνάμε ότι οι 300 χιλ τόνοι της Αχλάδας , τα 40-50 εκατομμύρια τόνοι του Κλειδίου, κι άλλα τόσα της Βεύης έχουν ημερομηνία λήξης!
Όμως, όπως και να έχει και παρά την βέλτιστη χρήση και αξιοποίηση του κάρβουνου, η μεταλιγνιτική εποχή ήδη έχει ξεκινήσει και πρέπει να είχαμε από χρόνια πριν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις στην περιοχή μας, όπως:
– Tο υπέδαφος μας και τα λοιπά ορυκτά αποθέματα, από μάρμαρο μέχρι βωξίτη!
– Το νερό (ποταμοί, φράγματα κλπ ) η αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και η αλιεία!
– Η μεταποίηση, μαζί με κάθε λοιπή τυποποίηση ή χειροτεχνία!
– Οι 6 λίμνες και το 1 νησί, αρμοδιότητας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!
– Οι διάφορες μορφές εξωστρέφειας, πώλησης , κι ο κάθε είδους τουρισμός!
– Η αξιοποίηση των φλωρινιωτών των αστικών κέντρων, της ομογένειας και της διασποράς μας!
– Η ορεινή διοίκηση γενικά κι η χρήση του βουνού, ως παράγοντας ανάπτυξης και ορεινών επαγγελμάτων, πέρα από την υλοτομία!
-Η ορειβασία και χιονοδρομία, κι η κάθε αξιοποίηση του χειμώνα, εναντίον του χειμώνα!
-Η υγιής διασυνοριακότητα και η γεωστρατηγική κομβικότητα!
– Η αξιοποίηση οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών!
– Η διαμετακομιστικότητα της περιοχής και το διεθνές εμπόριο!
– Η αξιοποίηση των τοπικών ΜΜΕ, ως μοχλός εξωστρέφειας και παγκοσμιότητας μας!
– Η διατήρηση υπαρχόντων υποδομών Στρατός, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κλπ κι η δημιουργία άλλων!
Βεβαίως, τα πάντα υπό το πρίσμα του ενιαίου τοπικού πολιτικού σχεδιασμού και τη συνέχειας της Αρχής!
Μόνο οι 50 περίπου εκ των κορυφαίων γουνοποιών της Καστοριάς παράγουν περίπου κατά μέσο όρο ετησίως όσο δικούς μας 17 Τοπικούς Πόρους της ΔΕΗ, ενώ εμείς παράγουμε μόνο 1 αντίστοιχα, εφόσον γίνεται και εξόρυξη λιγνίτη !
Και κάνουμε και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, για να υπάρχουν και οι ανάλογοι ρόλοι πολιτικής όλων των βαθμίδων και των κλιμακίων;
Υπάρχει κι άλλης μορφής ανάπτυξη, εκτός του καλού μας κάρβουνου!
Η παρούσα δε μπαίνει σε λοιπές αναλύσεις-προτάσεις μας (υπάρχουν από πολύ καιρό), διότι αφενός σημερινό θέμα συζήτησης ήταν η λειτουργία Β’ μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη (χωρίς να διευκρινίζονται οι λοιπές σχέσεις και διασυνδέσεις της με το όλο το τοπικό φάσμα της ενέργειας, εξορυκτικό, παραγωγικό και λοιπό), κι αφετέρου οι λοιποί τομείς ανάπτυξης δεν αποτέλεσαν σημερινό σημείο διαβούλευσης!
Δίνει όμως σαφείς κατευθύνσεις συνολικής έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος της ενέργειας, ακόμα και μετά την όποια τελική κατάληξη του θέματος της Β’ Μονάδας ΑΗΣ Μελίτης!
Σε κάθε περίπτωση οι νέες εξελίξεις στην ενέργεια τώρα αρχίζουν, κι όχι μόνο!
Πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από ένα όραμα μιας Φλώρινας παντοδύναμης και τετραπέρατης, που μπορεί να καθορίζει αυτή το μέλλον της, αντί να το καθορίζουν άλλοι για λογαριασμό της!
Με τιμή
Κων/νος Χ. Μπομπότας
– Εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη δημόσια διαβούλευση Φορέων της 12-9-16, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας!
– Διατελέσας επί σειρά ετών Γραμματέας ΝΟΚΕ (Νομαρχιακής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας κι Επιτροπών του Τοπικού Πόρου της ΔΕΗ!