Απάντηση στην επερώτηση Αντωνιάδη για τους ακάλυπτους εργαζόμενους και ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας
Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Θ. Φωτίου στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη με θέμα: Ακάλυπτοι εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 574/ 21-10-2016, την οποία κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αντωνιάδης «Ακάλυπτοι εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας» σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας ήταν δράσεις συγχρηματοδοτούμενες στο Πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έληξαν στις 30/9/2015. Την επομένη της ημερομηνίας εκείνης, όπως ισχύει για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ, οι δομές αυτές θα έπρεπε να διακόψουν την λειτουργία τους.
Επειδή όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν προχωρήσει σε κανένα σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (όπως θα όφειλαν να είχαν κάνει αρκετό καιρό πριν το 2014), και ενόψει της ένταξης, στο νέο ΕΣΠΑ, δομών που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των πιο φτωχών και ευάλωτων πληθυσμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση στη λειτουργία των δομών που είχαν λήξει, χρηματοδοτώντας τις πλέον από εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα όμως προχώρησε στο σχεδιασμό, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες – μέσω των οποίων κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ-των νέων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας. Η επιλογή των δομών που θα συγχρηματοδοτηθούν στη νέα περίοδο έγινε μέσω διαδικασίας διαβούλευσης της Κεντρικής Διοίκησης με τις Περιφέρειες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ελήφθησαν υπόψη οι αξιολογήσεις της λειτουργίας των δομών του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Επειδή, δε, η διαδικασία έκδοσης, βάσει του νέου σχεδιασμού, των προσκλήσεων από τις Περιφέρειες ώστε να μπορούν οι Δήμοι να υποβάλουν προτάσεις και να εγκριθούν ως δικαιούχοι των νέων δράσεων είχε καθυστερήσεις σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, η κυβέρνηση προχώρησε όχι σε μία, αλλά σε τρείς διαδοχικές παρατάσεις, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους ωφελούμενους. Η τελευταία παράταση έληξε στις 31/10 ενώ συνολικά έχουν διατεθεί 15 εκ από εθνικούς πόρους για τη λειτουργία των παλαιών δομών από τις 30/9/2015 ως τις 31/10/2016. Η κάλυψη, ωστόσο, της λειτουργίας των δομών από εθνικούς πόρους, προκειμένου να μην υπάρξει κενό μεταξύ παλαιών και νέων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα αυτά ανήκουν στην ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης. Οι Δήμοι και συνεργαζόμενες με αυτούς ΜΚΟ ήταν οι φορείς λειτουργίας των δομών στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού έτσι οι Δήμοι εφάρμοζαν την κοινωνική τους πολιτική. Άλλωστε, και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 πάλι οι Δήμοι θα είναι δικαιούχοι των δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας.
Σύμφωνα, με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, θα λειτουργήσουν δομές σίτισης και διανομής βασικών αγαθών, Κοινωνικών Φαρμακείων, Κέντρων ημέρας για αστέγους και Υπνωτηρίων σε διάφορα, αστικά, κυρίως κέντρα , βασικά εκεί που προϋπήρχαν ανάλογες δομές, αλλά και σε άλλους επιπλέον Δήμους. Οι δομές αυτές θα διασυνδέονται και με τη νέα δομή των Κέντρων Κέντρα Κοινότητας, που θα λειτουργήσουν σε 254 Δήμους της χώρας, ως σημεία υποδοχής των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και διασύνδεσής τους με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας (κοινωνικής ένταξης, στήριξης, απασχόλησης κ.λ.π)που εφαρμόζονται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες ένταξης των Δήμων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρκετοί Δήμοι – δυνητικοί δικαιούχοι έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους και σε κάποιες περιπτώσεις ήδη έχουν επιλεγεί οι προς ένταξη Δήμοι που θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές καθυστερήσεις, τόσο από τις Περιφέρειες, που έδωσαν απομακρυσμένες καταληκτικές ημερομηνίες στις προσκλήσεις τους, όσο και από τους Δήμους που δεν υπέβαλαν ακόμη τις προτάσεις τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια πράγματι να μην έχουν ξεκινήσει οι νέες δομές τη λειτουργία τους την 1η Νοεμβρίου.
Για τον λόγο ακριβώς αυτόν το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέστειλε επιστολές, τόσο στις Περιφέρειες, όσο και στους Δήμους, παρακινώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξης των νέων δράσεων στο ΕΣΠΑ. Και σε αυτή την επιστολή αναφέρονται οι ερωτώντες βουλευτές, όπου απλώς αναφέρεται αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πρόσωπα(συμπεριλαμβανομένων των Δήμων και των εργαζομένων των παλαιών δομών)γνωρίζουν πολύ καλά από καιρό: Ότι, δηλαδή, δόθηκαν τρείς διαδοχικές παρατάσεις με κάλυψη από εθνικούς πόρους και ότι από τις 31 Οκτωβρίου οπότε πλέον οι δομές, εφόσον δεν καλύπτεται χρηματοδοτικά η μισθοδοσία του προσωπικού τους, δεν θα μπορούν να λειτουργούν. Και αναφερόμαστε στη μισθοδοσία διότι αυτό ουσιαστικά κάλυπταν οι εθνικοί πόροι, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας των παλαιών αυτών δομών στο ΕΣΠΑ 2007-2013, τα υλικά τα οποία διέθεταν στους ωφελούμενους προέρχοταν από τους ίδιους τους Δήμους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία προσλήψεων στους Δήμους για τις νέες δομές, σε πολύ σύντομους χρόνους (π.χ. με νομοθετική διάταξη παρακάμφθηκε για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα η ΠΥΣ που έβαζε περιορισμούς στη πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ από τους ΟΤΑ). Εκτός αυτού, δεδομένου ότι οι θέσεις εργασίας στο σύνολο των δομών του νέου ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων και των Κέντρων Κοινότητας, ανέρχονται σε αριθμό διπλάσιο από εκείνων των εργαζομένων στις παλαιές δομές φτώχειας, δόθηκε ειδική μοριοδότηση, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και αποτυπώθηκε στο ειδικό παράρτημα των προσκλήσεων των Περιφερειών, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να επαναπροσληφθούν στις νέες δομές. Και για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα γενικά κριτήρια που το ΑΣΕΠ εφαρμόζει σε προσλήψεις Δήμων, η μοριοδότηση αυτή περιελήφθη σε πρόσφατο Νόμο του Υπουργείου Εργασίας.
Στις 29 Αυγούστου 2016 το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση αναδρομικής ισχύος θα παρατείνει για 4η φορά τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μέχρι 31/12/2016 και ότι τα χρήματα για την συγκεκριμένη παράταση έχουν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα και με διαβεβαίωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γεώργιου Χουλιαράκη. Επανέλαβε ότι η αυξημένη μοριοδότηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές έχει ήδη διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 20/10/2016. Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών θα συνεχιστεί από εθνικούς πόρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης-έναρξης των δομών-δράσεων αυτών στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, τους κάλεσε για άλλη μια φορά, να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού στις νέες δομές ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως 31/12/2016.
Κατά τα λοιπά αρμόδιο είναι να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προς το οποίο κοινοποιούμε φωτοαντίγραφο της Ερώτησης.