Η καμινάδα “κατάπιε” τον Άι Βασίλη
Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων Αναστασία Δημ. Ράπη
Τριγύρω σου φώτα, λαμπιόνια, χαρούμενες φωνές και άνθρωποι που πηγαινοέρχονται με σακούλες γεμάτες δώρα. Η πόλη λάμπει στολισμένη στα λευκά και τα επιβλητικά αστέρια στις κολώνες αποσπούν την προσοχή των περαστικών. Η λάμψη όμως αυτή δεν είναι ικανή να αγγίξει την ψυχή σου. Αντίθετα, σε καθιστά ευάλωτο στην θλίψη, δεν μπορείς να γελάσεις, δεν μπορείς να χαρείς αλλά ούτε και να βιώσεις το υπέρλαμπρο αυτό κλίμα.
Η μελαγχολία των εορτών ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία εφόσον χτυπά την πόρτα σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και ειδικότερα σε άτομα των δυτικών κοινωνιών, καθώς εκεί οι γιορτινές ημέρες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο “βασιλεύει” στο σαλόνι και τριγύρω υπάρχουν δώρα για μικρούς και μεγάλους. Παραπέρα, το τραπέζι άφθονο από ποικίλα αγαθά καλείται να ικανοποιήσει τις γευστικές προσδοκίες της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων. Και εσύ πρέπει να είσαι όπως τα άτομα των διαφημίσεων, καλοντυμένος, με πλατύ και αστραφτερό χαμόγελο και έτοιμος να ικανοποιήσεις τους πάντες.
Υπάρχουν ωστόσο πολυάριθμοι λόγοι εξαιτίας των οποίων πολλά άτομα δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με το κυρίαρχο πρότυπο των δυτικών κοινωνιών.
- Οικονομική κρίση. Η ανασφάλεια που βιώνει ο άνθρωπος σε καθημερινό επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της διατάραξης των ηθικών θεσμών πολλαπλασιάζεται κατά την διάρκεια των εορτών. Μη έχοντας την απαραίτητη οικονομική άνεση για δώρα και χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει μία αγχωτική κατάσταση η οποία του προκαλεί έντονα αισθήματα θλίψης, καθώς το “παραμύθι” των εορτών γκρεμίζεται.
- Αναβίωση δύσκολων στιγμών. Ένα διαζύγιο, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή κάποια επαγγελματική αποτυχία ενδέχεται να είναι ένα από τα γεγονότα που ένας συνάνθρωπος να μην έχει ξεπεράσει. Τα βιώματα, λοιπόν, αυτά που δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε συναισθηματικό επίπεδο επιστρέφουν πιο έντονα εντός των εορτών. Και εσύ καλείσαι να παλέψεις μαζί τους με μοναδικό σύμμαχο την ψυχολογική και σωματική σου μοναξιά.
- Υψηλές προσδοκίες. Όχι, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι ακριβώς όπως προβάλλονται στις εμπορικές διαφημίσεις. Μην επικεντρώνεσαι μονάχα στα υλικά αγαθά. Προσπάθησε οι προσδοκίες σου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μην θέτεις αστραφτερά πλάνα.
Η καταθλιπτική “βουτιά” στον εαυτό, είναι δυνατόν να εξομαλυνθεί και εσύ να είσαι σε θέση να εντοπίσεις το χαμένο πνεύμα των εορτών.
- Διατήρησε χαμηλές προσδοκίες. Δεν είσαι υποχρεωμένος να συμβαδίζεις με το διαδεδομένο δυτικό πρότυπο εορτασμού. Κινητοποίησε τον εαυτό σου έτσι ώστε να είσαι σε θέση να προσφέρεις και πνευματικά αγαθά σε άτομα που το έχουν ανάγκη ή σε αυτούς που σε νοιάζονται.
- Κάνε έναν προϋπολογισμό των χρημάτων σου. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις το άγχος σου και θα είσαι σε θέση να θέσεις κάποια όρια σχετικά με το τί είσαι διατεθειμένος να κάνεις οικονομικά και τί όχι.
- Γίνε εθελοντής. Ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσεις τις πιο ευαίσθητες πτυχές του εαυτού σου. Η κοινωνική προσφορά αποτελεί πράξη ευγένειας, η οποία θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις την χαμένη σου ελπίδα και να προσφέρεις αγαθά (υλικά και πνευματικά) σε συνανθρώπους που βιώνουν μία δυσμενή κατάσταση.
Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία δύσκολη συναισθηματικά περίοδο για αρκετούς. Αποφορτίσου από το άγχος, απαλλάξου από τις “ταμπέλες” που καλείσαι να εξυπηρετείς και γνώρισε πραγματικά τον εαυτό σου. Αυτές τις γιορτές διεκδίκησε “αναμμένους” ανθρώπους και ψυχές και όχι “φουσκωμένα” πορτοφόλια.
φωτα ναι, λαμπιόνια ναι, λευκή πόλη οχι, σακούλες με δώρα όχι, χαμόγελα όχι!!!!!