«Εσύ δουλεύεις;»
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 39%, αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνά το 40% και στους νέους το 70%. Επίσης, από το 2009 μέχρι τώρα έχουν κλείσει στο νομό 2.000 επιχειρήσεις από τις 4.300 που υπήρχαν.
Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα στην πόλη; Στα πλαίσια του πανεπιστημιακού μαθήματος «Εφαρμογές Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο», πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγια, όπου συμμετείχαν 80 άτομα, και συνεντεύξεις σε νέους της πόλης ηλικίας 18-35 ετών. Ως προς τα γενικά στοιχεία του δείγματος, η συντριπτική πλειοψηφία, το 48%, έχει Απολυτήριο Λυκείου,
το 35% των συμμετεχόντων κατέχει Πτυχίο Ανωτάτων Σχολών,
ενώ μόλις το 4% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού. Αξιοσημείωτο είναι,
ότι το 58% διαμένει με τους γονείς του.
Σχετικά με την επαγγελματική κατάσταση των ερωτηθέντων, η πλειοψηφία, το 62%, είναι εργαζόμενοι, το 32% μη ενεργοί ενώ το 6% άνεργοι.
Από το σύνολο των εργαζομένων, το 37% ξεκίνησε να εργάζεται στην ηλικία των 18-19 και το 32% έκαναν την πρώτη τους δουλειά μεταξύ 13-17 ετών. Σχετικά με τις χρηματικές απολαβές τους, το 70% αμείβεται με 100-600 ευρώ μηνιαίως, το 73% είναι ασφαλισμένοι, αλλά απασχολούνται μερικώς, ενώ όπως παρατηρείται, το 42% των εργαζομένων, απασχολείται στο χώρο της εστίασης. Το 92% δήλωσαν μη ενεργοί λόγω προπτυχιακών σπουδών και το υπόλοιπο 8% λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Το χρονικό διάστημα ανεργίας που προκύπτει από την έρευνα, κυμαίνεται
από 3 μήνες έως 1 έτος. Οι λόγοι ανεργίας που αναφέρθηκαν από τους νέους είναι είτε ότι δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στην ειδικότητά τους είτε ότι οι εργοδότες προτιμούν ανθρώπους με περισσότερη εμπειρία από του ίδιους. Ως τρόπους εύρεσης εργασίας οι περισσότεροι, το 60%, δήλωσαν τις οικογενειακές γνωριμίες και το υπόλοιπο 40% τις συστάσεις φίλων. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι το 80% βιοπορίζεται από την οικογένειά του ενώ το 20% μέσω της αποταμίευσης.
Αναφορικά με τις αντιλήψεις των νέων για την πόλη, το 74% ισχυρίστηκε ότι η Φλώρινα δεν προσφέρεται για εύκολη εύρεση εργασίας, διότι είναι πληθυσμιακά μικρή πόλη, διαθέτει μικρή αγορά εργασίας και παρουσιάζει έλλειψη βιομηχανίας. Τέλος, μεγάλο είναι το ποσοστό, 81%, που απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν κάποια υπηρεσία στη Φλώρινα που να συμβάλλει στην εύρεση εργασίας, ενώ όσοι απάντησαν θετικά ανέφεραν χαρακτηριστικά τον ΟΑΕΔ.
Σε αυτό που έχει νόημα να εστιάσουμε είναι ότι υπάρχουν πιθανές λύσεις και χρειάζονται αλλαγές, αλλά και διαφορετική πολιτική βούληση, δύο πράγματα πολύ δύσκολα για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Εμείς, ως μέρος της φοιτητικής κοινότητας της Φλώρινας θα προτείναμε την επανένταξη τμημάτων, τα οποία έχουν καταργηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο λόγος που εστιάζουμε σε αυτό είναι ότι η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στους φοιτητές και το παράδοξο είναι ότι δεν γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία, για να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους εδώ. Για να συμβεί το παραπάνω, θα αναφέραμε ως μια ενδεικτική πρόταση την προσθήκη δρομολογίων προς τους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως το Νυμφαίο, οι Πρέσπες ή και το χιονοδρομικό κέντρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, όχι μόνο θα παραμένουν οι φοιτητές στην πόλη, αλλά και θα προστεθούν νέοι επισκέπτες. Συνεπώς,
θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η πόλη αξίζει την φροντίδα όλων όσων την αγαπάμε.
Εκ μέρους φοιτητών του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, στα πλαίσια εργασίας στο μάθημα «Εφαρμογές Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο».
Βήτα Ευαγγελία
Εμμανουηλίδου Ειρήνη
Σταθοπούλου-Καμπύλη Μαρία
Τσιάρα Αγλαΐα
Συγχαρητήρια παιδιά που μας υπενθυμίζουν τα χάλια μας μπας και ξυπνήσουμε! Άρε Φλωρινιώτες θα μπορούσαμε να είμαστε από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδα και έχουμε καταντήσει από τις τελευταίες της Ευρώπης!
Νικ Κ.