Είναι στο αίμα σου να βοηθάς!
Έχεις αναρωτηθεί μήπως είσαι ο μόνος που δεν έχεις δώσει αίμα;
Το ξέρεις ότι για να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της ζητάει αίμα από την Ελβετία;
Γνωρίζεις ότι ο Ερυθρός Σταυρός Φλώρινας δεν έχει καταφέρει να ανοίξει τράπεζα αίματος γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί τακτικοί εθελοντές αιμοδότες;
Από τους αιγυπτιακούς παπύρους και τον Ντα Βίντσι μέχρι και σήμερα έχει παιδευτεί πολύ το ανθρώπινο μυαλό για να μεταγγιστεί αίμα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα έγινε το 1916 από την Οικονόμου στην Πολυκλινική. Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια και όμως εξακολουθεί να υπάρχει άγνοια πάνω στο θέμα. Αυτό είναι οξύμωρο σε σχέση με το πόσα μέσα ενημέρωσης έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας.
Ένα μεγάλο ποσοστό αίματος χρειάζεται για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και τους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα γεγονός που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες αίματος.
Το 42% του πληθυσμού* που δεν δίνει αίμα, θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται και δε εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας.
Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος για να φοβάσαι!
Δεν είναι επικίνδυνο να δώσεις αίμα, είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 20 λεπτά μαζί με την συμπλήρωση ενός ερωτηματολόγιο το οποίο θα φροντίσει για τη δική σου ασφάλεια.
Το σώμα ενός μέσου ανθρώπου έχει περίπου 5,5 λίτρα αίματος και εσύ θα πρέπει να δώσεις λιγότερη ποσότητα από ένα μικρό μπουκαλάκι του νερού το οποίο σχεδόν θα αναπληρωθεί σε μόλις 24 ώρες.
Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται για τη μετάγγιση είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.
Για να δώσεις αίμα πρέπει να είσαι υγιής και να έχεις σωστή αρτηριακή πίεση.
Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις ειλικρινείς απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και να έχεις φάει καλά πριν την αιμοδοσία. Μπορείς επίσης να ανανεώσεις το ραντεβού σου σε 90 μέρες!
Μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος που θα χρειαστεί αίμα!
*Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσία, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation), την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για την ΠΟΣΕΑ το 2008 και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: 213 214 6700
Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας: 2385046566 (μπορείς να δώσεις αίμα στο νοσοκομείο Φλώρινας)
Ερυθρός Σταυρός Φλώρινας: 2385350596
* Το κείμενο είναι στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές προγραμμάτων για την αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο και υπογράφουν οι: