Ας δώσουμε μια διαφορετική ευκαιρία στην ελληνική κτηνοτροφία…
Για εμένα το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας ανήκει στην οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα, η οποία μπορεί να είναι περιορισμένης έκτασης αλλά κερδοφόρα στοχεύοντας αποκλειστικά στην ποιότητα. Είναι σαφές πως είναι πολύ δύσκολο για εμάς να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες στη μαζική παραγωγή κρέατος, ιδιαίτερα χώρες της βόρειας Ευρώπης λόγω μορφολογίας όπως πχ λόγω μικρών εκτάσεων (αυξημένο κόστος εκτροφής αφού πρέπει να εισάγονται ζωοτροφές), υψηλής φορολογίας αλλα και λόγω έλλειψης μιας στοχευμένης πολιτικής όπως έλλειψη μέριμνας για ένα ολιστικό μοντέλο παραγωγής αλλά και υπαρξιακά λόγω δυνατοτήτων όσο αφορά τις ράτσες και τη βελτίωση αυτών (υπάρχουν κράτη με τεράστια δαπάνη σε έρευνα όπως η Γαλλία).
Ο μόνος δρόμος για ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι μικρές αλλά πολύ λειτουργικές μονάδες, που θα παράγουν ζωικό προϊόν υψηλής ποιότητας στοχεύοντας σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών εντός και εκτός συνόρων. Η τεχνολογική εξέλιξη, οι εισαγόμενες ράτσες, αλλά και η απόφαση από μέρους μας στη δημιουργία κάτι ¨ξεχωριστού¨ όσον αφορά την παραγωγή, δημιουργώντας το κατάλληλο σιτηρέσιο, κάνοντας την καλύτερη διαχείριση σε κάθε μονάδα αλλά και βρίσκοντας στοχευμένους πελάτες είναι παράγοντες που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία συνολικά τέτοιων μικρών μονάδω που θα παράγουν συγκεκριμένες ποσότητες μεν, πολύ ποιοτικών προϊόντων δε.
Η Ελλάδα κατά βάση έχει πάει σε αυτό το μοντέλο της οικογενειακής επιχείρησης τα τελευταία χρόνια σε ακόμη μεγαλύερο βαθμό. Θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει χώρο για ακόμη περισσότρες καινοτομίες από πλευράς αυτών των παραγωγικών μονάδων. Μεγάλη μερίδα σε αυτήν την παραγωγική πίτα θα μπορεί να έχει η Βιολογική κτηνοτροφία έχοντας ως στόχο της παραγωγή κρέατος και γάλακτος με βιολογικό τρόπο αλλά και την εξαγωγή τους και σε άλλες αγορές, η τυποποίηση ποιοτικού κρέατος σε συγκεκριμένα κομμάτια, ακόμη καλύτερα ποιοτικού βιολογικού κρέατος, αλλά και η στοχευμένη προσφορά της παραγωγής με σκοπό τη δημιουργία ενός επιτυχημένου trademark. Εκεί, μπορώ να βρώ αυτό, σε συγκεκριμένη τιμή, από αυτόν τον παραγωγό, με αυτά τα χαρακτηριστικά, και αξίζει τον κόπο. Για κάποιον που επιθυμεί να κατευθυνθει στο να αποκτήσει πλεονέκτημα μέσω της βιολογικής κτηνοτροφίας ή της ποιοτικής κτηνοτροφίας, δηλαδή μια σωστή εκτροφή απλά χωρίς τη βιολογική πιστοποίηση θα πρέπει να κινηθεί σε συγκεριμένα πλαίσια. Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα κτηνοτροφικά προϊόντα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από έναν τρίτο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα.
Τα πρότυπα αυτά για βοοειδή και χοίρους περιλαμβάνουν:
Τα ζωντανά πρέπει να αναπτυχθούν φυσιολογικά σε πιστοποιημένα βιολογική γη.
Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα ζωντανά βιολογικής εκτροφής*.
Όλα τα ζωντανά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών στην αύξηση του βόειου και χοιρινού κρέατος και τα πουλερικά.
Η Ελλάδα, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα της ζωικής παραγωγής που φαντάζει αρκετά δύσκολος και απαιτητικός μπορεί να χαράξει το δικό της δρόμο αλλά συνολικά και με συγκεκριμένο τρόπο. Θεωρώ πως θα πρέπει άμεσα μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κτηνοτροφία να στραφεί προς αυτό το εξειδικευμένο μοντέλο παραγωγής ποιότητας, συγκεκριμένης αφενός ποσότητας λόγω δυνατοτήτων, υψηλής αξίας αφετέρου που θα μπορέι μια μικρή μονάδα να την κάνει βιώσιμη.
- Να δοθεί τεχνογνωσία ώστε να κατευθύνουν την ήδη υφιστάμενη ή την υπό σύσταση κτηνοτροφική τους μονάδα προς αυτό το μοντέλο παραγωγής, με συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, επιλογή συγκεκριμένων φυλών και ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης.
- Κίνητρα για μια τέτοια επένδυση. Όχι τόσο χρηματικά όσο ασφάλειας. Κάποιος δηλαδή να αναλάβει να βοηθήσει τη μονάδα ώστε το προϊόν να διοχετευτεί στη συγκεκριμένη αγορά που προορίζεται και ο κτηνοτρόφος να μη σκέφτεται πως θα μείνει απούλητο και είναι μόνος του σε αυτό το νέο βήμα.
- Τρέξιμο αναπτυξιακών προγραμμάτων ώστε οι μονάδες αυτές, όσες είναι δυνατόν να έχουν σύγχρονα μηχανήματα που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα μειώσουν το κόστος και θα βοηθήσουν τους νέους να αγαπήσουν τον κλάδο.
- Ένα τμήμα έρευνας ανά περιφέρεια που θα επικουρείται από την επιτροπή. Ένα μοντέλο που θα στοχεύει στην υψηλή ποιότητα θα πρέπει να κάνει έρευνα: Για τις καλύτερες και πιο παραγωγικές φυλές, για το καλύτερο σιτηρέσιο ειδικά για τις βιολογικές μονάδες, για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
- Εκθέσεις για κάποιες αγορές. Όπως είναι η ζωοτεχνία αλλά με αποκλειστική εξειδίκευση στο ποιοτικό κρέας.
- Γενικά, να έχει ο κτηνοτρόφος κάποιον δίπλα του. Όχι έναν γραφεικρατικό υπάλληλο αλλά ένα εξειδικευμένο επιστημινικό προσωπικό που θα του δείξει το δρόμο για την επιλογή, τον τρόπο πάχυνσης, αλλά και τη σωστή διάθεση για μια καλή τιμή.
Τσιαμήτρος Γιάννης,
φοιτητής Οικονομικών ΑΠΘ, νέος αγρότης