Λήψη προληπτικών μέτρων και αποφυγής περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου – αρκούδας
Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνονται προς τους Δήμους και τους Πολίτες τα προληπτικά μέτρα σε ότι αφορά τα περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου – αρκούδας όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Διαχείρισης «κρίσεων» περιστατικών προσέγγισης Αρκούδας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις κείμενες διατάξεις.
Δήμοι:
– Προμήθεια ειδικών κάδων ασφαλείας για την συλλογή απορριμμάτων. Ενημέρωση των πολιτών να εναποθέτουν τα απορρίμματα το πρωί κάθε ημέρας ώστε η αποκομιδή τους να έχει ολοκληρωθεί κατά τις απογευματινές ώρες και οι κάδοι να είναι κενοί κατά την διάρκεια της νύχτας για να μην υπάρχουν ελκτικά τροφικά διαθέσιμα. Συχνή πλύση των κάδων.
– Καθαρισμός των εκτάσεων ιδιοκτησίας των Δήμων (ιδίως εκείνων που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών), από την δενδρώδη – δασική βλάστηση ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η δυνατότητα φωλεοποίησης του ζώου στα σημεία αυτά.
– Ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους (συναντήσεις ενημέρωσης με τοπικούς φορείς και κατοίκους, καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διανομή φυλλαδίων κλπ.) για τα μέτρα πρόληψης αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης σε έκτακτη περίπτωση προσέγγισης ανθρώπου-ζώου.
– Διερεύνηση δυνατότητας για την προμήθεια ηλεκτροφόρων περιφράξεων και τη διάθεσή τους σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδων πλησίον οικισμών, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές καλλιέργειες κλπ.
Πολίτες:
– Συλλογή των καρπών από τα οπωροφόρα δένδρα στις ιδιοκτησίες τους, ώστε να είναι δύσκολη η ανεύρεση τροφής από το ζώο.
– Καθαρισμός των εκτάσεων ιδιοκτησίας τους (ιδίως εκείνων που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών), από την δενδρώδη – δασική βλάστηση ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η δυνατότητα φωλεοποίησης του ζώου στα σημεία αυτά.
– Προμήθεια και χρήση από τους πολίτες ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις μελισσοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε μικρούς κήπους πλησίον των οικισμών.
– Χρησιμοποίηση ποιμενικών σκύλων από τους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στην προστασία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
– Σε περίπτωση γεωργικών εργασιών ή γενικότερα κυκλοφορίας σε περιοχή στην οποία έχει καταγραφεί εμφάνιση αρκούδων ή γενικά θεωρείται ότι αποτελούν δυνητικό βιότοπο του ζώου, θα πρέπει να γίνεται χρήση μέσων (κόρνες, σφυρίχτρες, σειρήνες κλπ), ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αισθητή η παρουσία του ανθρώπου.
Πολύ ουτοπικά τα μέτρα που παρουσιάζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Τα μισά είτε είναι πανάκριβα, και τα υπόλοιπα άντε να πείσεις του πολίτες να τα ακολουθήσουν…
Η δικιά μου αντιμετώπιση θα ήταν να περιφραχτεί ένα μεγάλο τμήμα δάσους σε κάποιο μέρος του νομού (εκεί που βρίσκονται ήδη οι αρκούδες αν είναι εφικτό) και να στέλνουμε μέσα οποιοδήποτε άγριο ζώο εμφανιστεί αρκεί να μην επιτίθενται το ένα στο άλλο (ή να γίνουν υποτιμήματα αν χρειαστεί) Ώστε και τα ζώα να ζούνε άνετα στο φυσικό τους περιβάλλουν και οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν.
Από εκεί και έπειτα αν η περιφέρεια μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα μελλοντικά. θα μπορούσαν να φτιαχτούν διάδρομοι – εσοχές σε αυτή τη περίφραξη ώστε να προσελκύει τουρίστες που θα μπορούν να δουν αυτά τα ζώα με ασφάλεια.
Νικ Κ.
Δεν ειναι καθολου ουτοπικα τα μετρα αυτα, εφαρμοζονται εδω και χρονια στις ΗΠΑ με μεγαλη επιτυχια,και ο κοσμος εκει εχει αποδεχτει οτι ειναι αναγκαια για την ομαλη συμβιωση με τις αρκουδες.Ουτε πανακριβα ειναι, οι ποιμενικοι σκυλοι δινονται δωρεαν απο το κρατος και οι ηλεκτροφορες περιφραξεις ειναι απλες κατασκευες με χαμηλο κοστος (100-200 ευρω) και μεγαλη αποτελεσματικοτητα.
Εγώ μαζί σας, αλλά σας υπενθυμίσω ότι μιλάτε για ανθρώπους που βαριούνται να πετάξουν το άδειο μπουκαλάκι από νερό στα σκουπίδια και το πετάνε κάτω! Θέλετε και να τα πετάνε συγκεκριμένες ώρες… Όσο για τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις μάλλον κοστίζουν κάτι παραπάνω…
Pingback: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας: Λήψη προληπτικών μέτρων και αποφυγής περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου αρκούδα