Παραδοσιακοί χοροί και κίνητρα για να χορεύει κάποιος
Ο άνθρωπος ζητάει πάντοτε στον πολιτισμό τη λύτρωσή του. Ο πολιτισμός μας είναι η αποκάλυψη του ανθρώπου και της ταυτότητας του. Το κύριο στοιχείο του Ελληνικού πολιτισμού είναι η ελευθερία και η προσπάθεια να αποκρούει κάθε αναγκαιότητα, γιατί ο πολιτισμός μας ζητά να δώσει νόημα στην ανθρώπινη προσπάθεια για την εξελικτική πορεία του προσώπου.
Ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας είναι οι παραδοσιακοί χοροί. Ο χορός είναι η έκφραση της ψυχής, καθώς οι άνθρωποι σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους, για να εξωτερικευόσουν τα συναισθήματα τους, καταφεύγουν στη μουσική και το χορό.
Το ύφος, ο χαρακτήρας του χορού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη γεωγραφική περιοχή, το αυθεντικό παραδοσιακό τραγούδι(και όχι το εισαγόμενα), τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα τη λαϊκή παράδοση μιας περιοχής. Γενικά πάντως, η μορφολογία του εδάφους του κάθε τόπου φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύφους των χορών που χορεύονται στον τόπο αυτό. Έτσι, για παράδειγμα, οι νησιώτικοι χοροί είναι με περισσότερο σουτάρισμα, με πιο πολύπλοκες κινήσεις των ποδιών καθώς θυμίζουν τον θαλασσινό κυματισμό του Αιγαίου. Κάποιοι από τους χορούς είχαν συγκεκριμένο σκοπό, υπήρχαν για συγκεκριμένη γιορτή ή ώρα και συγκεκριμένους θεατές, καθώς ο κάθε χορός έχει τη δική του ιστορία.
Στις σύγχρονες κοινωνίες οι άνθρωποι γοητευμένοι από το όραμα του εκσυγχρονισμού και του εκμοντερνισμού αποξενώνονται από την παράδοση και τους παραδοσιακούς χορούς. Γιατί πρέπει λοιπόν να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και κατ επέκταση τους παραδοσιακούς χορούς;
Είναι πολλά τα οφέλη και πολλά τα θετικά που κερδίζει κανείς από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Η συμμετοχή σε παραδοσιακούς χορούς αποτελεί έναν αυθεντικό τρόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Ο νους και το σώμα συντονίζονται, ώστε ο χορευτής να μάθει καινούριες κινήσεις και να συγχρονιστεί με το διπλανό χορευτή. Μ’ αυτό τον τρόπο απελευθερώνει την ενέργεια του και αδειάζει το μυαλό απ’ τα προβλήματα και τη μονοτονία της καθημερινότητας.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για εκμάθηση παραδοσιακών χορών είναι η κοινωνικοποίηση και η επαφή με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους πιθανόν ο μονός κοινός δεσμός είναι ο χορός. Η κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται μέσω των εκδηλώσεων, των παραστάσεων του χορευτικού τμήματος που συμμετέχει ο εκάστοτε χορευτής αλλά και μέσω της ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο, το χορευτικό τμήμα, που συμμετέχει ο κάθε χορευτής.
Ταυτόχρονα, βέβαια, με τα παραπάνω οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής. Προσφέρουν σωματική ευεξία για ενήλικες από 4 έως 104 ετών. Όσο απλοί κι αν φαίνονται και καθόλου κουραστικοί, είναι μια καλή ευκαιρία ώστε κάποιος να γυμνάσει ολόκληρο το σώμα του. Ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό μυών, συμβάλουν στην απώλεια βάρους και έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα στο μεταβολισμό του ανθρώπου. Ο χορός είναι υγεία!
Τέλος, δύο καλοί λόγοι που συνδυάζονται για να ξεκινήσει κανείς παραδοσιακούς χορούς είναι τα ταξίδια και η γνωριμία, τόσο με την τοπική ιστορία και κουλτούρα, όσο και η γνωριμία με την ιστορία άλλων κρατών ανά την υφήλιο. Αυτό επιτυγχάνεται από τα ταξίδια που πραγματοποιεί ο εκάστοτε σύλλογος αλλά και από διάφορα ευρωπαϊκά και διασυνοριακά προγράμματα που συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι και γενικότερα φορείς του Πολιτισμού. Είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος να γνωρίσεις άλλους λαούς έχοντας ως χόμπι τους παραδοσιακούς χορούς. Άλλωστε σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια;
Εσύ ακόμα να ξεκινήσεις παραδοσιακούς χορούς;
Ιωάννου Νικόλαος του Κυριακού
Πρόεδρος του Π.Σ Σιταριας Φλώρινας “Νέοι Ορίζοντες”
Pingback: Παραδοσιακοί Χοροί, Μια Εναλλακτική Μορφή Γυμναστικής