Το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Ξένιος Ζευς” από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (video, pics)
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά προσφέρει ένα πολύ σημαντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα σε εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες εκπαίδευσης τους στο προσφυγικό ζήτημα..
Συγκεκριμένα, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας 35 ωρών, προσφέρεται για δεύτερη φορά από την Παιδαγωγική Σχολή του ΠΔΜ, με επιμορφωτές καθηγητές από το Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Δημοτικής.
Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στους επιμορφούμενους, γεγονός το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές. Τα μαθήματα ξεκινούν εξ αποστάσεως στις 27 Νοεμβρίου 2017.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα ένταξης και γλωσσικής διδασκαλίας παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. προσφυγόπουλα), το οποίο εντάσσεται στους άξονες υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας τριών ετών, στο οποίο το ΠΔΜ μετέχει ως εταίρος με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Προτεραιότητα του Προγράμματος ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ είναι η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο προσφυγικό καθώς και η παραγωγή γλωσσικού υλικού, και συγκεκριμένα της ελληνικής ως ξένης γλώσσας για πρόσφυγες μαθητές.
Φέτος, στις 1 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) αυτή τη χρονιά στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα.
Η ακαδημαϊκώς υπεύθυνη της Επιμόρφωσης του Προγράμματος ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ κ. Νεκταρία Παλαιολόγου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή του Π.Δ.Μ. και εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης αναφέρει (βλ. σχετικό video): «Η απήχηση του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη. Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, εν ενεργεία αλλά και νέοι που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία, είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για να ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης. Ιδιαίτερα οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) , που συμμετέχουν για πρώτη φορά φέτος έχουν ένα σημαντικό επιτελικό ρόλο για την καλή οργάνωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως που ήρθαν από μακριά σήμερα στη Σχολή μας και χαίρομαι πολύ που συμμετείχαν σήμερα, για την πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Οι ΣΕΠ μας εξέφρασαν τις ανάγκες και ανησυχίες τους για ταχεία και βραχεία επιμόρφωση για τους πρόσφυγες μαθητές των εκπαιδευτικών που τοποθετούται σε ΔΥΕΠ, ει δυνατόν, στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς. Ευχαριστώ θερμά όλους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια σήμερα με τη συμμετοχή τους δια ζώσης ή εξ αποστάσεως και ιδιαίτερα τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου που στηρίζει τις καινοτόμες δράσεις και την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για την πολύ καλή μας συνεργασία».
Στη δια ζώσης συνάντηση στις 1 Νοεμβρίου που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παιδαγωγικής Σχολής, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής Αντώνης Τουρλιδάκης καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης (βλ. σχετικό video). Συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λίνα Στάϊκου η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος καθώς και στις επόμενες δράσεις που σχεδιάζονται. Εκ μέρους της Παιδαγωγικής Σχολής του ΠΔΜ παρευρέθηκαν και μίλησαν οι Καθηγήτριες κ. Κατερίνα Δημητριάδου και κ. Βασιλική Παπαδοπούλου για τη σημασία της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας και Εκπαίδευσης και Κατάτισης των Εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε τάξεις μεταναστών και προσφύγων μαθητών (βλ. σχετικό video). Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γλώσσας και Γλωσσικών Προγραμμάτων και ακαδημαϊκώς υπεύθυνος της Ομάδας Παραγωγής Γλωσσικού υλικού, τονίζει τη σημασία παραγωγής γλωσσικού υλικού για τη μαθησιακή υποστήριξη και τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων, και συγκεκριμένα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές, ως δεύτερης ή ξένης, αντίστοιχα (βλ. σχετικό video).
Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν να προβάλονται και μακάρι να συνεχιστούν σε συνέργειες μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και να αποτελέσουν έναυσμα- πρότυπο για την μελλοντική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο προσφυγικό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και με το Υπουργείο Παιδείας.