Λύσεις ανάγκης για να καλυφθούν τα κενά στο νοσοκομείο Φλώρινας (video, pics)
Μέσα σε διάστημα μίας περίπου εβδομάδας ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, επισκέφτηκε το νοσοκομείο Φλώρινας για δεύτερη φορά. Μόνο που αυτή τη φορά κάλεσε και τους δημοσιογράφους και όχι όπως την πρώτη, όπου υπήρχε επιλεκτική πρόσκληση. Γιατί τότε, στις 22 Δεκεμβρίου, υπήρξε αποκλεισμός των μέσων, άσχετα αν κάτι τέτοιο δεν τον αποδέχονται οι κ.κ. Κίρκος και Χιωτίδης.
Παράλληλα ο κ. Κίρκος κάλεσε και τους τοπικούς “άρχοντες”, τους δύο βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στο νοσοκομείο και να έχει συζήτηση μαζί τους “off camera”, αλλά και να μοιράσει μαζί τους δώρα στους ασθενείς.
Όσον αφορά την ουσία της επίσκεψης του, ήταν οι ανακοινώσεις του σχετικά με τη στελέχωση κλινικών με ιατρικό προσωπικό.
Για την παιδιατρική κλινική, ο κ. Κίρκος ανακοίνωσε πως αρχές του 2018 θα βγει η προκήρυξη τριών θέσεων ιατρών (Διευθυντή, επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’), σημειώνοντας πως “τα μηνύματα που έχουμε είναι ότι θα ανταποκριθούν οι γιατροί”.
Για το ίδιο θέμα, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης τόνισε πως “έχουμε έρθει σε συνεννόηση με παιδιάτρους από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και από μονάδες υγείας της Θεσσαλονίκης και για ένα τρίμηνο – τετράμηνο θα πηγαίνουμε έτσι, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και για τακτικά εξωτερικά ιατρεία το πρωί”.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κίρκος ανακοίνωσε πως ο κ. Ευαγγελίου, καθηγητής πρώτης βαθμίδας παιδιατρικής της 4ης παιδιατρικής έδρας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα έρχεται στο νοσοκομείο Φλώρινας 1-2 φορές το μήνα για να εξετάζει παιδιά.
Όλο αυτό, βέβαια, πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί περίπου διάστημα 4-6 μηνών προκειμένου να έρθουν οι γιατροί και να στελεχώσουν την κλινική. Μέχρι τότε όμως, κανένα παιδί δε θα μπορεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και όσα χρήζουν νοσηλείας θα μεταφέρονται σε όμορα νοσοκομεία, ενώ προβλήματα λειτουργίας θα έχει και η μαιευτική κλινική. Χώρια που θα υπάρχει πάντα και η πιθανότητα κάποιος γιατρός να μην μπορέσει να έρθει για εφημερία (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών).
Από ‘κει και πέρα, ο κ. Κίρκος αναφέρθηκε:
Στην παθολογική κλινική, από την οποία αποχωρεί ένας εκ των επιμελητών λόγω αλλαγής ειδικότητας και μία ακόμα ιατρός ζήτησε να φύγει στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο αυτές θέσεις θα προκηρυχτούν μαζί.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου θα προκηρυχτεί μία θέση ιατρού επιμελητή Α’.
Στην υπογραφή απόφασης της ΥΠΕ για τοποθέτηση βιοπαθολόγου στη μονάδα υγείας Φλώρινας.
Τέλος, ανακοίνωσε πως στην προοπτική αναμόρφωσης των οργανισμών των νοσοκομείων, θα ζητηθούν επιπλέον οργανικές θέσεις για την παθολογική, την παιδιατρική και τη χειρουργική κλινική.
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Κίρκος επιχείρησε να παρουσιάσει μία καθησυχαστική εικόνα για το νοσοκομείο, μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα κενά που παρουσιάζονται σε ιατρικό προσωπικό είναι πολλά και κυρίως γνωστά εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Θα έπρεπε να είχαν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της κάλυψης τους εδώ και καιρό, προκειμένου να μην φτάσουμε στο “αμήν” και να αναζητούνται λύσεις ανάγκης, που απλά σπρώχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.