Σχέση των Αποκριών με τα Καρναβάλια
Γράφει ο
Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Λαμπρινός
Κατά μία ερμηνεία, όπως αναφέραμε στην αρχή, η λέξη Καρναβάλι αποδίδεται στη λατινική λέξη “carne”= κρέας και “vale”= απέχω.
Κι αφού είδαμε τα περί Κάρνου, ας δούμε και το δεύτερο συνθετικό της λέξης καρναβάλι.
Στα αρχαία ελληνικά υπάρχει το επίρρημα «βάλλε» ή «άβαλε» και το οποίο σημαίνει «είθε» και «μακάρι».
Σημειωτέον ότι η λέξη αυτή έχει περίπου 15 ερμηνείες και σημασίες, όπως «στρέφω», «σείομαι πέρα δώθε», «ελαύνω», «φορώ», «προκαλώ», «ρίπτομαι» αλλά και… «φωτίζω».
Σε συνέχεια των πιο πάνω, υπάρχει το ρήμα «βαλλίζω» που σημαίνει «χοροπηδώ», με άλλα λόγια ο «βαλλισμός» είναι ο «πηδηχτός χορός».
Η θέση της Εκκλησίας για το Καρναβάλι
Απόδειξη ότι τα Καρανβάλια δεν έχουν καμία σχέση με την Αποκριά, είναι ότι τα Καρναβάλια καταδικάστηκαν από την 6η Οικουμενική Σύνοδο του 692 μ.Χ.
Η Εκκλησία θεωρεί ότι τα Καρναβάλια είναι μια γιορτή παγανιστική (των πολυθεϊστών) με πυρήνα μαγικο-θρησκευτικό, πίσω από τον οποίο κρύβονταν οι αρχέγονες δοξασίες και δεισιδαιμονίες.
Λοιμική νόσος, έργα του σατανά…
Σε θρησκευτικές ιστοσελίδες διαβάζουμε ότι «Το καρναβάλι είχε ενταχθεί στη ζωή μας μόνο ως Έλληνες και όχι ως χριστιανοί. Τώρα από εμάς εξαρτάται να περάσουμε τις γνώσεις που πια έχουμε ως Έλληνες Χριστιανοί από το φίλτρο της αλήθειας του Χριστιανισμού, να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως εμείς τα κάναμε, και να εμβαθύνουμε στις διδαχές του Χριστού που είναι πάντα σύγχρονες και επίκαιρες».
Ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστοπούλος, Ιεροκήρυκας Πατρών, σημειώνει ότι «Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι συνέχεια των αρχαίων ειδωλολατρικών εκδηλώσεων. Επομένως μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι είναι πομπές και έργα σατανικά. Είναι με ένα λόγο λατρεία του Σατανά. Οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες καλούν τον λαό των Πατρών, αλλά και όλο τον ορθόδοξο ελληνικό λαό να «εγκαταλείψουν αυτά τα σκοτεινά και οργιώδη βακχικά σκιρτήματα…», γιατί κάθε ορθόδοξος χριστιανός ενεδύθη τον Χριστό στο Άγιο Βάπτισμα, «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε…», και έτσι οφείλει να ζη και να συμπεριφέρεται σαν εικόνα του Χριστού».
Εξάλλου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., αναφέρει σε ένα άρθρο του ότι «Διαστάσεις λοιμικής νόσου προσλαμβάνει κάθε χρόνο το καρναβάλι» και προσθέτει ότι «Το σημαντικώτερο είναι η ηθική ζημία και βλάβη απὸ την αναισχυντία της γύμνιας, την ξετσιπωσιά της αισχρότητας, τις βωμολοχίες και τα πορνικά άσματα και θεάματα, την παρότρυνση σε σαρκικά αμαρτήματα κάτω μάλιστα απὸ την ελευθερία κινήσεων που προσφέρει η μάσκα, άσυλο αδιαντροπιάς και αποπροσωποίησης».
Με τα τελευταία, λοιπόν, αυτά λόγια αποδεικνύεται περίτρανα ότι κακώς συνδέονται τα Καρναβάλια με την Αποκριά. Διότι η μία εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με την άλλη.