Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Γράφει ο Μ. Ιωάννης Δούρδας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Τι είναι;
Η φλεγμονή του επιπεφυκότα που προκύπτει από υπερβολική αντίδρασή του όταν έρθει σε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες (χημικές ουσίες ή μόρια) που θεωρούνται ξένοι και ο οργανισμός αντιδρά για να τους εξουδετερώσει. Οι παράγοντες αυτοί καλούνται ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ και ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το 20% περίπου των ανθρώπων υποφέρει από κάποια μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως υπάρχει μαζί με άλλες αλλεργικές εκδηλώσεις όπως ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΑΣΘΜΑ, ΕΚΖΕΜΑ.
Τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
Αίτια
- Κολλύρια (η φαρμακευτική ουσία ή το συντηρητικό)
- Δερματικές αλοιφές, καλλυντικά, αρώματα
- Τροφές
- Καπνός, ατμοσφαιρική ρύπανση (νέφος)
- Γύρη, Αγριόχορτα
- Μούχλα, ακάρεα οικιακής σκόνης
- Τρίχωμα ή σάλιο των κατοικίδιων ζώων
Μορφές
Ανάλογα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται γρήγορα, όσο δηλαδή διαρκεί η επαφή με το αλλεργιογόνο και καλείται «ΟΞΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ» ή μπορεί να εμφανίζεται εποχιακά όταν το αλλεργιογόνο βρίσκεται στο περιβάλλον συνεχώς για ορισμένες εποχές και τότε καλείται «ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ» ή τέλος να εκδηλώνεται όλο το χρόνο με εξάρσεις και υφέσεις, αν τα αλλεργιογόνα βρίσκονται μόνιμα στο περιβάλλον, οπότε και ονομάζεται «ΟΛΟΕΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ»
Συμπτώματα
Οφείλονται στην απελευθέρωση της ΙΣΤΑΜΙΝΗΣ και άλλων δραστικών ουσιών από κύτταρα του επιπεφυκότα και είναι χαρακτηριστικά:
- Φαγούρα (τρίψιμο στα πάνω βλέφαρα)
- Κόκκινα μάτια
- Δάκρυσμα
- Κάψιμο
- Οίδημα βλεφάρων (πρησμένα και κόκκινα)
- Οίδημα επιπεφυκότα (μάτια σαν να γυαλίζουν)
Διάγνωση
Από το ιστορικό του ασθενή και τα συμπτώματα η ΦΑΓΟΥΡΑ είναι το παθογνωμονικό σημείο της αλλεργίας. Χωρίς φαγούρα δεν υπάρχει αλλεργία και αν υπάρχει φαγούρα τότε είναι οπωσδήποτε αλλεργία.
Κυτταρολογική εξέταση ξέσματος του επιπεφυκότα δεν προσφέρει ειδικές πληροφορίες για την εποχιακή και ολοετή αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Η διαπίστωση του αλλεργιογόνου με ειδικές εξετάσεις έχει νόημα γιατί αν το γνωρίζουμε μπορούμε να το αποφύγουμε ή να το εξαφανίσουμε από την ζωή μας.
Θεραπεία
Η πιο ουσιαστική παρέμβαση στη αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου.
Τις μέρες με ισχυρό άνεμο που μεταφέρεται γύρη παντού ή τις ημέρες με νέφος, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έξοδο από το σπίτι ή να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Ο καλός και καθημερινός αερισμός της κατοικίας, των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων, απομάκρυνση παλιών επίπλων, η αποφυγή μοκέτας, η παραμονή των ζώων εκτός σπιτιού είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες πρόληψης.
Ανακούφιση από τα συμπτώματα προσφέρουν συχνά:
- Κρύες κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα, καλό πλύσιμο με κρύο νερό.
- Αντιϊσταμινικά κολλύρια
- Κορτιζονούχα κολλύρια
Μονιμότερη αντιμετώπιση και πρόληψη των κρίσεων μπορεί να προσφέρουν: Κολλύρια που σταθεροποιούν τα κύτταρα που ελευθερώνουν τις ουσίες της φλεγμονής (ΣΙΤΕΥΤΙΚΆ ΚΎΤΤΑΡΑ ή mast-cells). Η χορήγηση αυτών των κολλυρίων πρέπει να ξεκινά πριν την έλευση της εποχής της αλλεργίας και να συνεχίζεται για όλο το διάστημα που διαρκεί.
Φάρμακα από το στόμα (αντι-ισταμινικά ) δεν φαίνεται να αποδίδουν και πολλές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Η απευαισθητοποίηση μικρή μόνο θεραπευτική αξία έχει στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες.
Δούρδας Μ. Ιωάννης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Π. Μελά 52, Φλώρινα, Τ.Κ. 53100
Τηλ Ιατρείου: 2385022101
Κινητό: 6980317815