Το χαμόγελο είναι το καλύτερο anti-stress φάρμακο
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας,
Ας μιλήσουμε για την θετική πλευρά της ζωής.
Ας σταθούμε σε όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους το χαμόγελο, ως πράξη, ως στάση και ως γεγονός έχει υμνηθεί και έχει αναλυθεί τόσο πολύ.
(Εδώ προτείνονται μόνο οκτώ. Τους υπόλοιπους, τους τόσους πολλούς άλλους υπόλοιπους, ας τους βρει ο καθένας αναλογιζόμενος την δικιά του ζωή, τα δικά του βιώματα)
1. Είναι μεταδοτικό.
Αυτό είναι ένα κλισέ που δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς! Άσε που είναι και αληθινό…
2. Μας φτιάχνει την διάθεση.
Μάλιστα μας φτιάχνει την διάθεση όχι μόνο όταν χαμογελάμε αλλά και για πολύ ώρα αργότερα. Είναι κάτι σαν την τσίχλα που διαρκεί…
3. Μας κάνει πιο ερωτικούς και πιο ερωτεύσιμους.
Ποιός έχει αντίρρηση ότι ένας χαμογελαστός άνθρωπος δεν είναι προτιμότερος από έναν μουτρωμένο; Όποιος έχει ας κάνει παρέα με τον μουτρωμένο κι ας αφήσει τον χαμογελαστό για τους άλλους…
4. Δείχνει την όψη μας νεότερη.
Καλύτερα από δέκα κρέμες ημέρας μαζί! Κι αυτό είναι τόσο αποδεδειγμένο όσο και η ευεργετική επίδραση των κρεμών…
5. Χαρίζει ευεξία στους γύρω μας.
Αρκεί να δείτε τα πρόσωπά τους. Ή αρκεί να δείτε το πρόσωπό σας όταν κάποιος σας χαμογελάσει…
6. Αναζωογονεί τον μηχανισμό των αναμνήσεων.
Η ευφορία του χαμόγελου ξεκλειδώνει το κουτί των αναμνήσεων, μας θυμίζει άλλα ”καλά” και ενεργοποιείται ένα γαϊτανάκι θετικότητας – ακριβώς το αντίθετο του φαύλου κύκλου…
7. Μας ξεκουράζει.
Είναι χαλαρωτικό να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος…
8. Μας ανακουφίζει.
Το χαμόγελο, το να χαμογελάμε είναι το καλύτερο anti-stress φάρμακο. Δρα άμεσα, στοχευμένα, δεν κοστίζει και δεν έχει παρενέργειες…
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια πράξη τόσο απλή, τόσο αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη, σχεδόν πρωτόγονη και μαζί καθόλου σπάνια ή δυσεύρετη, είναι δίπλα μας, μέσα μας, παντού!
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.