Η παρουσίαση της τελικής έκθεσης των αποτελεσμάτων για το φαινόμενο του δυσχρωματισμού της λίμνης Βεγορίτιδας (video, pics)
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σε στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ-Δ), συντονισμένα προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων και ενεργειών, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις αιτίες εμφάνισης του φαινομένου του δυσχρωματισμού της λίμνης Βεγορίτιδας.
Την επιστημονική τους άποψη για το φαινόμενο που εμφανίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού στη λίμνη, κατέθεσαν ειδικοί επιστήμονες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, το πρωί της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.
Την αρχική ένταση που επικράτησε, λόγω του ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης έσκισε αφίσες που ανήρτησαν στην είσοδο της αίθουσας μέλη του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, διαδέχθηκε η ηρεμία και η παρουσίαση της τελικής έκθεσης, η οποία περιλάμβανε το σύνολο των έκτακτων διερευνητικών μετρήσεων που διεξήχθησαν στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Την παρουσίαση των βιολογικών, φυσικοχημικών και χημικών αποτελεσμάτων από δείγματα της λίμνης που συλλέχτηκαν την περίοδο που εμφανίστηκε ο δυσχρωματιμός, έκανε η Βασιλική Τσιαούση, εκ μέρος του ΕΚΒΥ.
Ακολούθησε η εισήγηση της Αναστασίας Χισκιά, με θέμα «κυανοτοξίνες – ένας νέος προς θεσμοθέτηση ρύπος», καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας, Νανοεπιστήμης και του Εργαστηρίου περιβαλλοντικών αναλύσεων ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος.
Σύμφωνα με την κ. Χισκιά, έχουν εκλείψει οι λόγοι προληπτικής σύστασης αποφυγής κολύμβησης στη λίμνη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξειδικευμένων αναλύσεων το σύνολο των μικροκυστινών στο νερό που προσδιορίσθηκαν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από διαφορετικά σημεία της κολυμβητικής ακτής, είναι κατά πολύ μικρότερο ακόμα και από το όριο χαμηλού κινδύνου για κολυμβητικά νερά που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ενδεικτικά ανέφερε, πως εφόσον δε χρησιμοποιείται ως πόσιμο το νερό της λίμνης Βεγορίτιδας, το σύνολο των μικροκυστινών στο νερό είναι πολύ μικρότερο ακόμα και από το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και ότι δεν ανιχνεύθηκαν κυανοτοξίνες σε δείγματα ψαριών της λίμνης.
Επίσης, ότι στην κολυμβητική ακτή εφαρμόστηκε η πλέον αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού κυανοτοξινών διεθνώς από το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη για τον προσδιορισμό κυανοτοξινών, το Εργαστήριο ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος.
Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα «Μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας» και η παρουσίαση του προγράμματος LIFE4NATURA, του πρώτου ολοκληρωμένου έργου για τη βιοποικιλότητα στη Ελλάδα, του μεγαλύτερου σε χρηματοδότηση και διάρκεια που θα υλοποιηθεί στη χώρα, από την Ελπίδα Γρηγοριάδου, μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης του έργου LIFE.
Τέλος, για τη συμβολή στη διαχείριση μαζικών προσβολών υδρόβιων πουλιών από λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και το τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση νεκρών πουλιών, μίλησαν η Ειρήνη Κουτσερή και η Όλγα Αλεξάνδρου, εκ μέρος της εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση σχετικά με τα εισηγηθέντα θέματα.
Πηγή: eperiskopio.blogspot.com