Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών
Α. Αποδόμηση των Μύθων
1ος Μύθος. Η ΝΔ θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 180 βουλευτές, επειδή είναι διεθνής σύμβαση και αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα.
Είναι ψέμα που διακινείται στα social media και σκόπιμα αναπαράγεται από τους ΑΝΕΛ, τη ΧΑ και διάφορα ακροδεξιά σχήματα. Πουθενά δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα πλειοψηφία 180 βουλευτών για ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρ. 28 του Συντάγματος και προϋποθέτει την παραχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε διεθνή οργανισμό ή φορέα, όπως π.χ. στα όργανα της ΕΕ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, δεν ανήκει σε αυτήν την περίπτωση καθώς δεν εκχωρούνται στο κείμενό της αρμοδιότητες του ελληνικού κράτους σε διεθνείς οργανισμούς. Άρα με βάση το Σύνταγμα η Συμφωνία αυτή μπορούσε να περάσει μόνον με απλή πλειοψηφία ακόμη και επί των παρόντων βουλευτών (δηλαδή ακόμη και με λιγότερους από 151). Επομένως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να απαιτήσει η αντιπολίτευση την ψήφισή της με 180.
2ος Μύθος. Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούσαν, αν ήθελαν να σταματήσουν τη Συμφωνία, να παραιτηθούν μαζικά (τόσο οι ίδιοι όσο και οι αναπληρωματικοί βουλευτές). Έτσι θα διαλυόταν η Βουλή και θα έπεφτε η Κυβέρνηση.
Είναι άλλος ένας μύθος, τον οποίο διακινούν οι ΑΝ.ΕΛ, η Ακροδεξιά προπαγάνδα και κάποιοι περιθωριακοί που παριστάνουν τους συνταγματολόγους. Η μόνη αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 53 του Συντάγματος και το άρθρο 104 του ΠΔ 26/2012, βουλευτικές έδρες που μένουν κενές για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, αναπληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή αν αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα, τότε προκηρύσσονται αναπληρωματικές εκλογές, μόνο στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έμειναν κενές οι βουλευτικές έδρες.
Επομένως, τυχόν παραίτηση των 78 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και όλων των αναπληρωματικών βουλευτών της, το μόνο που θα προκαλούσε θα ήταν η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών αποκλειστικά και μόνο για να συμπληρωθούν οι έδρες που θα έμεναν κενές.
Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε ακόμη και στην περίπτωση παραίτησης όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Με απλά λόγια ακόμη και αν παραιτούνταν και οι 155 βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν θα διαλυόταν η Βουλή, καθώς οι κενές έδρες απλώς θα αναπληρώνονταν με αναπληρωματικές εκλογές. Σημειωτέον δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενισχυμένος θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε κάποιες περιφέρειες που θα διενεργούνταν αναπληρωματικές εκλογές είναι βέβαιο ότι θα εξέλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και επομένως θα επανακτούσε πιθανότατα τη δεδηλωμένη.
3ος Μύθος. Πάντως, έτσι κι αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη σύνθετη ονομασία.
Είναι απολύτως ανακριβές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πρόβλημα να υπάρξει σύνθετη ονομασία. Ποτέ δεν ήταν διαπραγματευτικός στόχος της παράταξής μας να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Και εάν τελικά καταλήγαμε σε μία τέτοια λύση που θα είχε γεωγραφικό προσδιορισμό, θα ήταν ως έσχατη λύση για να αποσπάσουμε κάτι άλλο σημαντικό ως αντάλλαγμα. Αλλά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε καν αυτό.
Η Κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία ότι δήθεν κατόρθωσε να μπει ένας γεωγραφικός προσδιορισμός στο «Μακεδονία» αποδεχόμενη κάτι πρωτοφανές. Να αποκαλούνται οι κάτοικοι αυτής της χώρας σκέτο «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν την τάχα Μακεδονική γλώσσα. Ο δε συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά εκτρέφει τον αλυτρωτισμό. Για να το πούμε ακόμη πιο καθαρά, ακόμη και αν το γειτονικό Κράτος ονομαζόταν «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής», αλλά οι κάτοικοι ονομάζονταν «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική», εμείς δεν θα το δεχόμασταν. Διότι θα επικρατούσε τελικά το όνομα του λαού και όχι του Κράτους. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η συμφωνία μιλά για «μακεδονικό λαό» . Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες αναγνώρισαν ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε μακεδονική γλώσσα» και ότι χτίζει την «παγκόσμια Μακεδονία». Γι αυτό θεωρούμε όχι μόνον κάκιστη, αλλά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Β. Τι έκανε και τι δεν έκανε η ΝΔ για να αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών
1. Γιατί η ΝΔ δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Τίποτα δεν είναι ψευδέστερο αυτού. Η Νέα Δημοκρατία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να ακυρώσει αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία. Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες ακριβώς για να τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Αλλά ακόμη και τότε που ο Καμμένος ήλεγχε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα προτίμησε την καρέκλα. Στη συνέχεια, καθώς οι γείτονες προχωρούσαν στην υλοποίηση της επωφελούς για αυτούς συμφωνίας, αξιώσαμε από όλους τους βουλευτές και κυρίως από τους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση. Το κάναμε πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια και το κάναμε σε κάθε μία από τις τρεις φάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά δυστυχώς η ανάγκη του να παραμείνει στο θώκο του υπουργού Αμύνης ήταν ασυγκράτητη. Κάτι που επιβεβαιώθηκε ακόμη και στην πρόταση εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Τσίπρας προκειμένου να σχηματίσει την κυβέρνηση κουρελού. Ακόμη και σε αυτήν τη διαδικασία, ο Καμμένος φρόντισε να δανείσει ορισμένους από τους βουλευτές του ενώ βρέθηκαν και μερικοί ακόμη πρόθυμοι προκειμένου να διασώσουν μία κυβέρνηση που παραπαίει. Για να φτάσουμε τελικά στην ψήφιση της Συμφωνίας στη βουλή όπου και τότε η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να αποτρέψει την Κύρωση της, φέρνοντας προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές, απέναντι στους Έλληνες, στη συνείδησή τους και την Ιστορία.
Και αυτά είναι μόνο όσα κάναμε στη βουλή. Η δράση μας, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί. Στο εσωτερικό υπερασπιστήκαμε όσους θέλησαν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία απέναντι σε μία Κυβέρνηση που χαρακτήριζε ακροδεξιούς όσους έκαναν αυτό που θεωρούσαν πατριωτικό τους καθήκον. Και καταγγείλαμε την απόπειρα καταστολής από την πλευρά της Κυβέρνησης των τεράστιων συλλαλητηρίων που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία έκανε ό,τι μπορούσε και στο εξωτερικό, ενώ γνωρίζαμε ότι έχουμε απέναντί μας την βούληση όλων των ισχυρών δυνάμεων. Σε όλες τις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εν αντιθέσει με τον Τσίπρα που χαρακτήριζε ακροδεξιούς και μη σκεπτόμενους όσους αντιτίθενται στις Πρέσπες- εκπροσώπησε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είπαν ένα ξεκάθαρο όχι στην καταστροφική αυτή συμφωνία. Απόδειξη αυτού είναι ότι η ίδια η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε δημοσίως ότι δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη εναντίον αυτής της συμφωνίας.
2. Γιατί δεν ξανακατέθεσε η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας πριν από την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή;
H ΝΔ δεν θα έκανε μια πρόταση δυσπιστίας για το θεαθήναι. Έκανε τον Ιούνιο όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η Κυβέρνηση, καθώς τότε ο κ. Καμμένος ήλεγχε ακόμα τους βουλευτές του. Αυτός όμως, αντί να τη ρίξει, έδωσε το στυλό στον κ. Κοτζιά να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για να μείνει για λίγο καιρό ακόμη στην καρέκλα. Κι έχει μάλιστα τώρα το θράσος να υποδύεται τον Μακεδονομάχο. Δεν ξανακαταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας διότι ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να περάσει, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε βρει ήδη τους πρόθυμους 151 να τη στηρίξουν, στηριζόμενος σε 4 δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου. Αντί αυτής της πρότασης θέσαμε τους πάντες προ των ευθυνών τους στην ψήφιση της Συμφωνίας, όπως θα πράξουμε και τώρα που έρχεται το τυπικό Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όσοι επαναλάβουν το λάθος που έκαναν θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη μιας εξέλιξης που κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε.
3. Γιατί δεν πιέσατε τον ΠτΔ να παραιτηθεί;
Είναι άλλο ένα φαιδρό επιχείρημα που έχει ακουστεί. Ακόμη κι αν εγείραμε ένα τέτοιο αίτημα, δεν θα είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Βάσει του αρ. 34 του Συντάγματος, ακόμη και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αναπληρώνει αμέσως ο Πρόεδρος της Bουλής. Δηλαδή, εν προκειμένω, ο Νίκος Βούτσης. Επομένως ακόμη κι αν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε παραιτηθεί, θα είχε αναπληρωθεί από τον Νίκο Βούτση και η Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε και πάλι ψηφιστεί.
4. Γιατί η ΝΔ δεν ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή έστω, γιατί δεν πίεσε τον ΠτΔ να προκηρύξει αυτός δημοψήφισμα;
Η ΝΔ ζήτησε επανειλημμένα εκλογές πριν από την κύρωση της Συμφωνίας προκειμένου να καταγραφεί και να υπάρξει άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα από τη βούληση του λαού. Επομένως είναι οι υποκριτές όσοι μας ασκούν κριτική ότι δήθεν δεν ζητήσαμε δημοψήφισμα. Πόσο μάλλον όταν με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα ένα δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία απολύτως αξία, καθώς ξέρει καλύτερα από όλους τα «όχι» να τα μετατρέπει σε «ναι». Πέρα απ’ αυτό, όμως, ούτε η αντιπολίτευση ούτε ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούν να επιβάλουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι δημοψήφισμα μπορεί να προτείνει μόνον το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή η Κυβέρνηση.
Γ. Τι θα κάνει στο εξής η ΝΔ για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα;
1. Γιατί η ΝΔ δεν έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία όταν εκλεγεί;
Δεν είμαστε Τσίπρες να υποσχόμαστε ότι θα σκίσουμε ψηφισμένες διεθνείς συμβάσεις, και όποιος το υπόσχεται αυτό είναι απατεώνας. Εμείς όπως πάντα λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και δεν υποσχόμαστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Τα Σκόπια πρακτικά έχουν ήδη μπει στο ΝΑΤΟ και ακόμη και αν δεσμευόμασταν ότι θα ακυρώναμε τη συμφωνία αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα παραμείνουμε θεατές της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών. Η δική μας θέση που συνιστά την πραγματικά πατριωτική στάση συνεχίζεται. Θα καταψηφίσουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν έρθει την Παρασκευή προς κύρωση στην βουλή. Και θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών. Θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα μακεδονικά μας προϊόντα. Και θα δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα σε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Βόρεια Ελλάδα και την Μακεδονία μας που ποτέ δεν θα αποδεχθούμε να ονομάζεται το Βόρειο Τμήμα του πρώτου Μέρους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς οι βουλευτές του να αισθάνονται ίχνος ντροπής.
2. Τι σημαίνει η διατήρηση του δικαιώματος βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ;
Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία εθνικά επιζήμια. Και αυτό είναι φανερό ακόμη και από το γεγονός ότι ήδη προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι διατάξεις της υποχρεώνουν την Ελλάδα να απεμπολήσει πλήρως το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απολύτως ξεκάθαρος στο θέμα αυτό και δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία τέτοια ερμηνεία της Συνθήκης. Δεν θα δεχτούμε η Ελλάδα να έχει λιγότερα δικαιώματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση. Στην αρχή για να ανοίξουν και στο τέλος για να κλείσουν. Αυτά τα 35 κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Εμείς δεσμευόμαστε ότι ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας. Έχουμε μπροστά μας 70 βέτο και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι.
3. Από τη συμφωνία απορρέουν κίνδυνοι και για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων στη Μακεδονία. Τι θα κάνει η ΝΔ;
Η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι το brand «μακεδονικός/η/ο» δεν θα ταυτιστεί με τη γειτονική μας χώρα. Και αυτό θα το πράξει τόσο χρησιμοποιώντας ως όπλο την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. αλλά και με παρεμβάσεις στα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πληγούν και τα εμπορικά συμφέροντα της χώρας, των Ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, καθώς και τα προϊόντα μας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τσίπρας-Καμμένος. Πέραν αυτών, ήδη επεξεργαζόμαστε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, με ναυαρχίδα τη Θεσσαλονίκη μας που πρέπει επιτέλους να γίνει ένας περιφερειακός πόλος εξωστρέφειας, καινοτομίας, πολιτισμού και παιδείας.
ΝΟΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αν κατάλαβα καλά, η ΝΟΔΕ Φλώρινας μας ενημερώνει, πως ότι και να κάναμε, 153 άνθρωποι που ψήφισαν στην ελληνική βουλή, μερικές εκατοντάδες ανθέλληνες σε όλη τη χώρα και μερικές χιλιάδες ανόητοι-ανιστόρητοι που εντελώς παθητικά την αποδέχτηκαν, έχουν τη δύναμη να μας επιβάλουν μια πολύ κακή συμφωνία με τη FYROM…
Σε μια χώρα που έχει χυθεί τόσο αίμα για να υπάρχει σήμερα, δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα για να αποτραπεί αυτή η συμφωνία… Θα μπορούσα να πω τόσα πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά πραγματικά δε θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση, το μέσο που μου δίνει ελεύθερα το βήμα…
Ούτε καν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και εκτός απροόπτου αυριανός πρωθυπουργός, δεν πρωτοστάτησε για να συσπειρωθεί ο κόσμος, ενάντια σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό δηλώνει πολλά…
Για να ξέρουμε τι λέμε, δε θα μπορούσε να είναι πιο τυχερός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτά που θα τον πίεζαν αύριο οι έξω, τα ψηφίζει σήμερα ο Σύριζα. Πολιτικό κόστος μηδέν.
Πραγματικά όποιος πιστεύει πως με ΝΔ θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, είναι το λιγότερο αφελής…
Νομίζω ούτε για βέτο στην Ευρώπη έχουμε δικαίωμα σαν χώρα γιατί μετά πάλι θα καταδικαστεί η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με βάση την συμφωνία των πρεσπων τώρα όπως και με το βέτο στο Βουκουρέστι τοτε.
Ας πρόσεχαν οι Έλληνες τι ψηφίζουν και να μη που ότι δεν γνώριζαν τώρα, γιατί ο σύριζα από ανέκαθεν Μακεδονία τους έλεγε άρα συνένοχοι οι ψηφοφόροι του. Όσο για τα μνημόνια που θα καταργούσε εκεί τους κορόιδεψε όλους.
Ο ενφια τελικά καταργήθηκε;
Εύγε! Βλέπουμε ακόμα και δήθεν σπουδαίους επώνυμους να λένε ο Τσίπρας μας κορόιδεψε.
Αλλά μάλλον μας κορόιδεψε όλους. Από Σκέτο Μακεδονία το έκανε Βόρεια…
Φίλε Νικ Κ. Να σε διορθώσω λίγο, αλλά από ΠΓΔΜ το έκανε Βόρεια Μακεδονία με Μακεδόνες και με μακεδονική γλώσσα. Ήταν η πρώτη φορά που κάναν πίσω οι Έλληνες σε διαπραγμάτευση για το όνομα με τον τσιπρα. Οι “Μακεδόνες του τσιπρα” δεν έκαναν πίσω σε τίποτα και κράτησαν ίδια στάση με όπως και στο Βουκουρέστι όπως τότε με το vmro. Ο αλ6ς θα δώσει γη και ύδωρ σε όλους αρκεί να φανεί καλός στην μαντάμ Αγγέλα της καρδιάς του…
Ο Σύριζα κάποτε έλεγε: “Αναφαίρετο το δικαίωμα του γειτονικού κράτους να ονομάζεται Μακεδονία!” Με βάση αυτό λέω ότι είπε ψέματα ακόμα και στους Σκοπιανούς!