Ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας
8 Μάρτη 1857 στη μνήμη των πρωτοπόρων εργατριών της υφαντουργίας και του ιματισμού που κινητοποιήθηκαν στη Ν. Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, και τις χαμηλές αμοιβές, απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου, υιοθέτησαν το σύνθημα ΨΩΜΙ και ΤΡΑΝΤΑΦΥΛΛΟ. Το πρώτο συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια, το δεύτερο καλύτερη ποιότητα ζωής.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρωτοπόρα ιδιόμορφη απεργία γυναικών υπήρξε της Λυσιστράτης, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι άνδρες στις οικογένειές τους.
Ακολούθησε το 1789, κατά την Γαλλική Επανάσταση εκείνη των γυναικών του Παρισιού που ζητούσαν « Ελευθερία, Ισότητα. Αδελφότητα».
Η Ημέρα της Γυναίκας ουσιαστικά αφορά τους αγώνες απλών γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία.
8 Μάρτη 2019 – 160 χρόνια από την θέσπισή της και 55 από τον εορτασμό της. Σήμερα, ημέρα Μνήμης, είναι ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεών μας, αλλά και ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων.
Ο 20ος αιώνας υπήρξε ο Αιώνας των πιο αιματηρών και καταστροφικών πολέμων που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Αλλά ο Αιώνας, που συγκλονισμένοι οι άνθρωποι από αυτές τις εμπειρίες, αποφάσισαν να διασφαλίσουν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία , τη Δικαιοσύνη.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το 1948, με ένα επαναστατικό κείμενο, το προσπάθησε. Ενώ όλες οι χώρες εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα καταπατούν στην πράξη. Εξ άλλου η Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, εξελίσσεται χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο, πλήττοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδύναμων ατόμων και λαών.
Σήμερα που παραβιάζονται τα κεκτημένα των γυναικών στο εισόδημα, την εργασία, τα ωράρια, τη μητρότητα, τη σύνταξη, την αυτοδιάθεσή τους και οδηγεί σε πισωγυρίσματα, πρέπει να ξανακτίσουμε ένα νέο αγωνιστικό μέτωπο, για να προασπίσουμε όσα κατακτήσαμε και να εμβαθύνουμε σε νέες αλλαγές υπέρ της Ισότητας και της Δημοκρατίας.
Επιπλέον η οικονομική δυσπραγία εντείνει το έγκλημα της άσκησης βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές ( συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σωματεμπορία). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποστούν δυσανάλογα οι γυναίκες το βάρος της κρίσης. Στόχος μας η ουσιαστική ισότητα των φύλων, η οποία προάγει την Δημοκρατία. Πρέπει να τιμούμε τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών κάθε 8η Μάρτη, αλλά να εργαζόμαστε για την ουσιαστική ισότητα των φύλων όλες τις μέρες του χρόνου.