Εισήγηση του βουλευτή Κωνσταντίνου Σέλτσα για τον μεθοριακό σταθμό των Πρεσπών (video)
Στις 14/5/2019 ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπας και άλλες διατάξεις»
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση απομαγνητοφωνημένη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχεται σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων προς συζήτηση η κύρωση μιας πολύ σημαντικής διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπας.
Ο μεθοριακός σταθμός του Λαιμού Πρεσπών θα ανοίξει μετά από 50 ολόκληρα χρόνια δίνοντας και πάλι ζωή στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών της Πρέσπας. Θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να γκρεμίσουν τα τείχη και να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Μόνο οι συνέργειες μεταξύ των λαών μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού από την χούντα το 1967 αλλά και μια σειρά άλλων πολιτικών του παρελθόντος οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού της περιοχής. Πριν τον Εμφύλιο στην περιοχή ζούσαν πάνω από 12.000 κάτοικοι ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 1.500.
Με τον μεθοριακό σταθμό ο αραιοκατοικημένος και ορεινός Δήμος Πρεσπών θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Ο μεθοριακός σταθμός:
- Θα διευκολύνει την διασυνοριακή επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσει ένας άνθρωπος να πάει από την μία πλευρά στην άλλη πρέπει να διανύσει 150 χιλιόμετρα. Από εδώ και στο εξής θα αρκούν μόλις 5 λεπτά.
- Θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.
- Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων των λαών των δύο χωρών.
- Θα προωθήσει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών σε τομείς πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς.
- Θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Δήμου Πρεσπών, περίπου 200.000 ευρωπαίοι επισκέπτονται ετησίως τη λίμνη της Οχρίδας και τις Πρέσπες από την γειτονική πλευρά αλλά σταματούν την ξενάγησή τους εκεί. Με την διάνοιξη του μεθοριακού σταθμού των Πρεσπών θα υπάρξει η δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο τουριστικό πακέτο και οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα από την ελληνική πλευρά. Το γεγονός αυτό θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα στους επιχειρηματίες της περιοχής.
Ο μεθοριακός σταθμός θα δώσει τη δυνατότητα για επιπλέον έργα υποδομής από την δική μας πλευρά και θα αυξήσει τα διασυνοριακά προγράμματα.
Ήδη έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος της συνεργασίας των λαών. Μόλις προχθές ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος βρέθηκε στις Πρέσπες για τις αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μαθητές από τα τρία κράτη, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «δικτύου των σχολείων των Πρεσπών», που θα μελετά θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού και θα προγραμματίζει κοινές δράσεις.
Ο μεθοριακός σταθμός αλλά και όλες οι συναφείς παρεμβάσεις θα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν υλοποιηθεί πλήρως και η συμφωνία για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του Βαλκανικού Πάρκου Πρεσπών. Η χώρα μας έχει κυρώσει αυτή τη τριεθνή συμφωνία. Το ίδιο και η Βόρεια Μακεδονία. Αναμένεται η ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της Αλβανίας.
Από το 2015 που εκλέχτηκα Βουλευτής Φλώρινας έθεσα στις προγραμματικές παρεμβάσεις μου το ζήτημα του μεθοριακού σταθμού. Μαζί με τον Δήμαρχο Πρεσπών ζητήσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που επισκέφτηκε την περιοχή μας τον Αύγουστο του 2017 να προχωρήσει αυτό το θέμα. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε απολύτως θετικά και σήμερα είμαστε εδώ και το υλοποιούμε. Το κάνουμε πράξη.
Τέτοιες παρεμβάσεις, όπως ο μεθοριακός σταθμός, η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα – Μπίτολα αλλά και το νέο ενισχυμένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να κάνουν τη Φλώρινα ΚΟΜΒΟ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. Πρόκειται για έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που βοηθούν τους κατοίκους να ζήσουν και να εργαστούν στην περιοχή.
Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την ακριτική περιοχή των Πρεσπών με όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα χώματα στον Εμφύλιο. Σε αυτούς που έφυγαν κυνηγημένοι και δεν τους επιτράπηκε ο επαναπατρισμός τους. Ας γίνει ο μεθοριακός σταθμός των Πρεσπών σύμβολο συναδέλφωσης των λαών.