Αλλάζει όψη το κτίριο του 2ου γυμνασίου Φλώρινας (video, pics)
Αλλάζει ριζικά όψη το κτίριο του 2ου γυμνασίου Φλώρινας, χάρη σε πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και με τη συμμετοχή του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών.
Ο φοιτητής Μάνος Κτενιαδάκης, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, δημιούργησε με άλλους δύο συμφοιτητές του πάνω στους τοίχους του σχολείου και απεικόνισε, μέσα από συμβολικά στοιχεία, την Πελαγονία.
Για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία μίλησαν ακόμη ο διευθυντής του σχολείου Τάσος Μπατμάς, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνα Σταύρου και Γιάννης Λουκάς και ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Χάρης Κοντοσφύρης.
Share :
Ωραίο το κάνανε! Αρκεί να μην καταστραφεί από τους μπαχαλάκιδες που κάνουν grafity και γράφουν συνθήματα! Είμαστε γεμάτοι από τέτοιους…
Να πω την αλήθεια Πελαγονία δε βλέπω, αλλά από διάφορα σκόρπια ασυνάρτητα γκράφιτι είναι κλάσεις ανώτερο!
Συνεργασία=πρόοδος.
Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
345 χειροκροτήματα στο Μάνο που με ντάρ λα ήλιο
κατάφερε να υλοποιήσει αυτό το έργο με τις 3 όψεις !
Μπράβο σας !!! Ο ορισμός της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία !!! Παράδειγμα προς μίμηση !!!!
Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Νόμου 1218/81(Φ.Ε.Κ. 289)
«Περί Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος» (Ε.Ε.Τ.Ε),
προκειμένου να προστατεύεται το Δημόσιο Συμφέρον:
«Μόνο τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου δύνανται να αναλαμβάνουν
και εκτελούν παραγγελίας έργων ζωγραφικής και διακοσμητικής διά λογαριασμόν:
α) Κρατικών Υπηρεσιών (Ελληνικό Δημόσιο),
β) Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδρυμάτων αυτών… »
Συνεπώς, προκειμένου να ανατεθεί από Δήμους οποιαδήποτε καλλιτεχνική εργασία,
θα πρέπει να ζητείται Βεβαίωση μέλους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών,
προϋπόθεση που εξασφαλίζει ότι αυτός που αναλαμβάνει ένα καλλιτεχνικό έργο έχει
τις προϋποθέσεις δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων, είναι κατά τεκμήριο καλλιτέχνης.
Ομοίως ορίζει και η Απόφαση 6178/1996 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Μάνος και οι φίλοι του έχουν τέτοια Βεβαίωση;
Αν όχι, το ΓΚΡΑΦΙΤΙ αυτό στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
Κ. Στεργιάδη από νομικής απόψεως πιθανών να έχετε δίκιο, όμως καμιά φορά καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα πιο απλά. Κοιτάξτε την είσοδο και την πρόσοψη. Είναι γεμάτη από ανούσια και κακόγουστα γκράφιτι. Κανείς δεν κυνηγήθηκε, κανείς δεν λογοδότησε. Είμαι σίγουρος ότι αν ήθελαν οι αρμόδιοι θα τους έβρισκαν. Ίσως λοιπόν περισσεύει το να είμαστε τόσο τυπικοί γι αυτή την πρωτοβουλία. Κατ’εμε, προτιμώ την κλασική και για κάποιους βαρετή εικόνα των δημόσιων κτηρίων, αλλά αν είναι να γεμίσει κακόγουστα γκράφιτι, ας γίνει τουλάχιστον κάτι ενιαίοι και καλό.
Όργανα διοίκησης του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημαρχιακή Επιτροπή και ο Δήμαρχος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου και ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του. Για το γκράφιτι αυτό στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας κατατέθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου προς τον Δήμο έγγραφο Αίτημα με όλα τα απαραίτητα συνημμένα στοιχεία (π.χ.: ερμηνεία του γκράφιτι); Υπήρξε έγγραφη Έγκριση/Άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον Δήμαρχο;
Αν όχι, το ΓΚΡΑΦΙΤΙ αυτό στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ,
αποτελεί ΦΘΟΡΑ επί «πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος».
Στη Φλώρινα λειτουργεί ή όχι «Επιτροπή Κρίσης Εικαστικών Έργων» της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Π.Δ/τος 30/1996 – ΦΕΚ 21/Α/2-2-1996 (Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) και την Κ.Υ.Α. αριθ. 37456/97 – ΦΕΚ 878/Β/2-10-97, όπου ορίζονται επακριβώς όλες οι αυστηρές προϋποθέσεις που ισχύουν επίσημα όσον αφορά τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων καθώς και την εκτέλεση εργασιών πολιτιστικού χαρακτήρα επί Δημόσιων/Δημοτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των εικονογραφημάτων-Γκράφιτι;
Αν όχι, τότε όλες οι σχετικές διαδικασίες που διενεργήθηκαν είναι ΑΚΥΡΕΣ.
Αν όχι, είναι επιβεβλημένη η επέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης προς συνολική διερεύνηση της υπόθεσης και τη διαγραφή του αναφερόμενου Γκράφιτι στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας.
Τα σοβαρά ερωτήματα-παρατηρήσεις που θέτει ο αξότιμος κ.Στεργιάδης είναι σαφές ότι εδράζονται πάνω στις κείμενες διατάξεις και από εκεί αντλούν την υπόστασή τους.
Κατόπιν τούτου αναμένουμε την απάντηση από την πλευρά εκείνων, στους οποίους αφορούν και αναφέρονται τα διατυπωθέντα ερωτήματα.
Αξιοσημείωτη και ορθή, κατά τη γνώμη μου, και η παρατήρηση του σχολιαστή κ.Νικ.Κ για την Πελαγονία, την οποία, με βάση τα όσα διαλαμβάνει το σχετικό ρεπορτάζ, “απεικόνισε, μέσα από συμβολικά στοιχεία”, ο καλλιτέχνης.
Λυπάμαι ειλικρινά που αντί να βλέπουμε την ομορφιά κ τη “ζωντάνια “που παίρνει ένα κτήριο- όποια κι αν είναι αυτή-σε άλλους μπορεί να αρέσει πολύ,σε άλλους λιγότερο κ σε άλλους καθόλου-στεκόμαστε σε τυπικές λεπτομέρειες του αν διενεργήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ή όχι,για να αλλάξει η όψη ενός γκρίζου κτηρίου κ να πάρει χρώμα κ μορφή!
Έτσι παίρνουν χρώμα οι πόλεις,έτσι ξυπνάνε οι ευαισθησίες των νέων,έτσι κινείται μία κοινωνία.
Θα υπάρχουν σίγουρα μαθητές σε αυτό το σχολείο που μέσα τους θα άναψε μια φλογίτσα δημιουργίας για κάτι όμορφο, για κάτι διαφορετικό!
Αλίμονο να φρενάρονται τέτοιες ενέργειες, που ήταν άλλωστε συλλογικές κ όχι ατομικές.
Οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια αυτού του έργου άκουγαν μόνο “μπράβο “από ΟΛΟΥΣ που ήταν γύρω τους,είτε ήταν κάτοικοι,γείτονες, περαστικοί..Κ φυσικά δέχτηκαν όπως είδατε κ στο βίντεο τα συγχαρητήρια όλων των εμπλεκόμενων κ με την ευχή μάλιστα να υπάρχει κ συνέχεια σε τέτοιες εικαστικές όμορφες παρεμβάσεις.
Το σχολείο που εργάζομαι είναι γεμάτο από υπέροχα graffitis που δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά μας!Τα εκτιμάμε κ εμείς οι Εκπαιδευτικοί κ οι Μαθητές μας κ πιστεύω ότι μας φτιάχνουν τη διάθεση.Κ αυτό μετράει.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Μάνο κ σους φίλους του για αυτό το Έργο!
Από πότε η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών συνιστά “τυπική λεπτομέρεια”;
Ούτε απλό τύπο ούτε λεπτομέρεια αποτελεί η τήρηση του νόμου και κανείς και καθεμιά δεν δικαιούται να την υποβαθμίζει.
Ίσα-ίσα που αποτελεί ουσιώδη και αναγκαίο όρο για την ομαλή λειτουργία μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Πολύ καλά έπραξε ο σχολιογράφος που μας παρέθεσε τους σχετικούς νόμους.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Από τότε που εφαρμόζονται με μορφή εξαίρεσης. Τόσα οπαδικά, φασιστικά, αναρχικά, ρατσιστικά και φαλλοκρατικά γκράφιτι έχουν γίνει στα σχολεία, μια διαδικασία δεν κινήθηκε. Τώρα που έγινε κάτι λίγο πιο προσεγμένο θυμηθήκατε τους νόμους. Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι…
Το γεγονός ότι κάκιστα δεν κινήθηκε καμία διαδικασία και δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική αντίδραση από τους καθ ύλην αρμοδίους πρωτίστως, για τα απαράδεκτα γκράφιτι στα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους (κάποιοι ψευτοπροοδευτικοί και θολοκουλτουριαρέοι τα επικροτούν και τα επιδοκιμάζουν κατά τα άλλα…) δεν συνεπάγεται ότι θα κάνουμε γαργάρα το γεγονός ότι ενδεχομένως να μην τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην προκειμένη και σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Πραγματικά μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, χρόνια αναμένουμε την απαρχή αυτού του ξεκινήματος στη Φλώρινα και επιτέλους η αρχή έγινε! Περιμένουμε χρόνια, να δούμε το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα να βγαίνει προς τα έξω,στην κοινωνία και επιτέλους έγινε μια αρχή, μια αρχή ρε αδερφέ! Βαρεθήκαμε την αδράνεια και κάτι επιτέλους γίνεται, κάτι κινείται στην αδρανή εδώ και χρόνια Φλώρινα μας. Πήρε φως και χρώμα ένα σχολείο, και επιτέλους υπάρχει μια άλλη προοπτική, τα παιδιά στο σχολείο αρχίζουν και βλέπουν το πως μπορεί με απλά πράγματα να ομορφύνει ξανά αυτός ο τόπος, πως και αυτά μπορούν να προσεγγίσουν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της περιοχής και αυτό μέσα από τις αμφίδρομες ενέργειες που μπορούν και πρέπει να λάβουν σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα θετικά του εγχειρήματος και του ανοίγματος που γίνεται προς την κοινωνία και τον μικρόκοσμο της Φλώρινας, από την Σχολή Καλών Τεχνών.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε το φως μες στην σκοτεινιά και την μουντάδα της αδράνειας που έχουμε καταδικάσει τους εαυτούς μας.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε την ομορφιά και την αγάπη που κρύβει αυτό το πρώτο γκράφιτι,κάπου σε έναν ψηλό τοίχο στο 2ο Γυμνάσιο της Φλώρινας.
Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του έργου και σε όσους είχαν την όμορφη αυτή ιδέα, και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της, Καλή συνέχεια!
Υ.Γ. Μια τοπική παροιμία της Φλώρινας λέει: ο Θεός να σε φιλάει από σπαθί τούρκικο και από πένα ελληνική, και ο νοών νοείτω!!!