Η εισήγηση της Δημοτικής Παράταξης «Ενότητα – Συνεργασία» για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας
EΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 18ΗΣΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
«Η μεταλιγνιτική εποχή και το ενεργειακό μέλλον της περιοχής»
Το θέμα που καλούμαστε να συζητήσουμε στην σημερινή ειδική συνεδρίαση είναι για την παράταξή μας, αλλά πιστεύουμε και για όλους τους Φλωρινιώτες και όλους τους Δυτικομακεδόνες, πρώτιστης σημασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη σοβαρότητα.
Μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες μικροκομματικά παιχνίδια, παράλληλους μονολόγους και μεγαλοστομίες που δεν οδηγούν πουθενά.
Το αύριο της περιοχής δεν θα έχει καμιά ομοιότητα με το σήμερα. Οι δείκτες της οικονομίας, η καθημερινότητα, η δουλειά( χιλιάδων συμπολιτών μας), το περιβάλλον, οι προοπτικές, εν γένει το μέλλον μας και των παιδιών μας θα είναι διαφορετικό.
Όλη η βάση στην οποία στηρίχθηκε η έως τώρα ζωή αυτής της περιοχή θα αλλάξει. Το αν πρέπει, το γιατί, το πότε, είναι και αυτά θέματα που θα συζητηθούν και θα ακουστούν προτάσεις, αλλά για μας το κυριότερο και βασικό σημείο της συζήτησης είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από πλευράς του Δήμου για τις εξελίξεις που έρχονται.
Άλλωστε είναι γνωστό και για εμάς σωστό ότι το¨ μέλλον ανήκει σε αυτόν που το προετοιμάζει¨.
Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν και θα ακουστούν πολλά ¨γιατί¨ , για το πώς , για το πότε, για το μέλλον και την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, για το μέλλον των εργαζομένων αλλά και των δορυφορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν από και πέριξ αυτής και πολλά άλλα που σίγουρα πρέπει να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και συζήτηση. Θα επιμείνουμε ότι όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται και με ανάλογες προτάσεις για το ¨τι μέλλει γενέσθαι¨. Για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως περιοχή και ως οι πλέον θιγόμενοι από αυτήν την απόφαση για άμεση ή σχεδόν άμεση κατάργηση της καύση λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω το πρώτο μέρος της τοποθέτησης μου, το γενικό, με μια μικρή μόνο υπενθύμιση, χωρίς καμία διάθεση να ανοίξω έναν νέο κύκλο συζήτησης, για το πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν είχε προχωρήσει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα σημερινά δεδομένα πόσο διαφορετική θα ήταν η θέση της ΔΕΗ ( μην ξεχνάμε ότι ένας λόγος της εσπευσμένης απόφασης για την κατάργηση της χρήσης λιγνίτη, πέραν του περιβάλλοντος είναι ότι , κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, η ΔΕΗ έχασε περί τα 200 εκατομμύρια από τις λιγνιτικές μονάδες). Κλείνω εδώ αυτήν την μικρή αναφορά λέγοντας ότι αν κάποιοι θέλουν να το συζητήσουμε σίγουρα μπορούμε, αλλά όχι σήμερα, όχι εδώ, όχι την ώρα που πρέπει να κοιτάμε μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως ανέφερα προηγουμένως η παράταξη ¨Ενότητα-Συνεργασία¨ πιστεύοντας απόλυτα ότι στο τέλος αυτής της συνεδρίασης πρέπει να φύγουμε έχοντας αποφασίσει , ομονοούντες , τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό αλλά και τον τρόπο υλοποίησης των δράσεων που πρέπει να αναλάβουν όλοι. Ο καθένας απ΄ το μετερίζι του και με τον τρόπο και τις δυνατότητες που έχει εκ της θέσεως του, θα προτείνει αυτά που πιστεύει ότι συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδικητικού σχετικά με το μέλλον της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Είναι γεγονός απολύτως αποδεκτό ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί και αποτέλεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την ενεργειακή καρδιά της χώρας, με τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας.
Απαιτούμε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί και οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Άλλωστε από εδώ ξεκινούν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του δικτύου διανομής ενέργειας της χώρας όλες οι βασικές υποδομές του δικτύου.
Και για να παραμείνουμε η ενεργειακή καρδιά της χώρας αναφέρουμε περιληπτικά ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν αυτή μας τη βούληση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα επιφέρει δραστική μείωση του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, και την πιθανότητα απώλειας περίπου 4000 θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών (από την ηλεκτρική παραγωγή και σχετικές με αυτή δραστηριότητες) περίπου 1 δις ευρώ.
Πρώτα απ΄ όλα και για να τεκμηριώσουμε τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε ή θα έχουμε σε όλη αυτήν την διαδικασία που θα ακολουθήσει, πρέπει άμεσα-σήμερα κιόλας να ληφθεί η απόφαση για την εκπόνηση αναλογιστικής οικονομοτεχνικής μελέτης από τον ΔήμοΦλώρινας προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην περιοχή μας.
Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ώρες για το πώς πιστεύει ο καθένας μας και με ποιόν τρόπο πρέπει ή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κοσμογονική αλλαγή για την περιοχή μας που συνεπάγεται η μεταλιγνιτική εποχή.
Δεν θέλω όμως να καταχραστώ περεταίρω τον χρόνο μια και τοποθετήθηκαν αρκετοί και περιμένουν ακόμα περισσότεροι. Θα μου επιτρέψετε να θέσω δύο τρείς σκέψεις που θεωρώ εξ΄ ίσου σημαντικές με τον πρώτο στόχο που πρέπει να υπάρχει ¨να παραμείνει η Δυτική Μακεδονία ενεργειακή καρδιά της χώρας¨.
1) Επέκταση του χρονικού ορίου λειτουργιάς της ¨Μελίτη 1¨ τουλάχιστον μέχρι το 2035 (δεδομένου μάλιστα ότι στην Γερμανία για τις λιγνιτικές μονάδες νέας τεχνολογίας αναμένεται η παύση λειτουργίας από το 2038 και έπειτα), ώστε η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά. Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο εργοστάσιο που ρυπαίνει λιγότερο, επιβαρύνει την ΔΕΗ με λιγότερους φόρους διοξειδίου και μπορεί η λειτουργία του να είναι κερδοφόρα. Καταθέτω στο σημείο αυτό την προσωπική μου εκτίμηση, την όποια ανέφερα στον αρμόδιο υπουργό τον κ. Θωμά κατά την επίσκεψη του στην περιοχή, ότι η χώρα μέχρι το ¨28¨ δεν θα είναι σε θέση να παράγει όλη την απαιτούμενη ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία της μόνο από ανανεώσιμες- καθαρές- πηγές ενέργειας.
Άρα εκ των πραγμάτων θα είναι αναγκαίο να παράγει και ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη.
2) Κορυφαίας σημασίας κατά την αντίληψη μας είναι η πρόσβαση κάθε γωνιάς της Δυτικής Μακεδονίας, άρα και του Δήμου Φλώρινας, στο φυσικό αέριο το οποίο διέρχεται από την Δυτική Μακεδονία με τον αγωγόTAP και υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για κόμβο. Δεν θέλω και πάλι να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να δούμε τι έγινε και τι όχι και ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα σε όλη αυτήν την πορεία, αλλά να μείνουμε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του δικτύου παροχής του Φ.Α σε όλη την περιφέρεια, ενέργεια πουαπαιτούμε να χρηματοδοτηθεί ως αντισταθμιστικό έργο για την μεταλιγνιτική εποχή και βεβαίως μετά την έλευση στην περιοχή μας του Φ.Α να διερευνηθεί η δυνατότητα απ΄ την ΔΕΗ της κατασκευής του Μελίτη 2 με Φ.Α και της μετατροπής του Μελίτη 1 σταδιακά σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2035.
3) Επαναπόδοση με νομοθετική ρύθμιση των εκτάσεων στους αγρότες. Ενίσχυση του πρωτογενούς γεωκτηνοτροφικού τομέα με αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού (αρδευτικά έργα). Επίσπευση της αποκατάστασης των εδαφών, εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για την αποκατάσταση των πρανών εκσκαφής και του αποκαλυφθέντα λιγνίτη σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες, δεδομένου του χρονικού ορόσημου του 2028. Λειτουργία σύγχρονων μονάδων θερμοκηπίων με γεωθερμία.
4) Ως Δήμος Φλώρινας έχουμε υποχρέωση με την βοήθεια της Περιφέρειας να άρουμε τον αποκλεισμό μας από την υπόλοιπη Ελλάδα με την προώθηση –ωρίμανση-δημοπράτηση της σύνδεσης του Νομού μας με την Εγνατία και κατασκευή του Φλώρινα – Βίγλα που όσο δεν προχωράνε αυτός ο τόπος θα είναι αποκομμένος –αποξενωμένος και τελικά ο φτωχός συγγενής, προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή και σε συνδυασμό με την παροχή κίνητρων οι επενδύσεις στην τουριστική οικονομία.
5) Στήριξη των επενδυτικών πλάνων επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο με την εξόρυξη λιγνίτη (π.χ. εκμετάλλευση χαλαζία, άλλα βιομηχανικά ορυκτά), καθετοποίηση της παραγωγής με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
6) Και τελευταία θα αναφερθώ στο ζήτημα της παραμονής της ενεργειακής καρδιάς της χώρας στην Δυτική Μακεδονία, που συνδέεται με την μελέτη και την προώθηση της δημιουργίας μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ μπορούμε να τα καταφέρουμε ενισχύοντας την δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, απλοποιώντας την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες, αξιοποιώντας τη γεωθερμική ενέργεια που δεν λείπει σε πολλές περιοχές μας, μέχρι και με την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επιδότηση των ενεργειακών φυτών που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Φλώρινας και Μελίτης, εφόσον τα δύο αυτά έργα υλοποιηθούν
Εν κατακλείδι και συνοψίζοντας θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση στροφή του ενδιαφέροντος μας στον πρωτογενή τομέα, ( γεωργία, κτηνοτροφία, θερμοκήπια με επιδοτούμενο καύσιμο), στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία, το πανεπιστήμιο, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών και γενικότερα όλους τους τομείς που βοηθούν να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση μέσα από τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ε.Ε γι΄ αυτούς τους σκοπούς ( μιλάνε για 10- 20 δις, για τις ενδιαφερόμενες περιοχές) αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και διεκδικητικοί για να πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.
Σημείωση: Μετά το πέρας της συζήτησης και επειδή ακούστηκαν πολλές, ενδιαφέρουσες και έγκριτες απόψεις επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι επιμένουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο για την παράταση λειτουργίας του Μελίτη 1 αλλά τονίζουμε ότι πρέπει ταυτόχρονα και άμεσα να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους ετοιμότητας στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.